Skocz do zawartości

[napęd]strzelanie w pedałach

sebass52

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,
Mój problem jest następujący.Posiadam rewer marki Scott Taos z 1998 albo 1999 roku.Do tej pory jeździł bezproblemowo,jest po wymianie przedniej przerzutki(Acera) bo stara od dawna nie działała.Wycentrowano mi tylne koło(w samolocie je przyciśnieto walizkami i mocno ucierpiało)z zastrzerzeniem,że jego dni są policzone.Głównym problemem jest to,że kiedy pedałuję z okolicy pedałów bądź suportu dobiega mnie taki trzask.Następuje zawsze gdy pedałuję mocno gdy siła będzie mniejsza to raczej go nie ma chociaż ostatnio i przy nmniejszej zaczął się pojawiać.Moje pytanie brzmi:co może być przyczyną i jak ją wyeliminować?Próbowałem rozebrać pedały ale tam pod zaślepką jest taka kwadratowa śruba której nie mam czym odkręcić...
Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Możliwe, że łańcuch skacze ci po zębatce, oznaczałoby to zużycie łańcucha i konieczność wymiany korby, łańcucha i kasety. Aby to sprawdzić musisz zaprzeć się o coś przednim kołem i stanąć na pedałach tak jak byś chciał spalić kapora :P Jeśli strzeli to wiesz już co się podziało.

Drugim problemem może być suport, który ma już swoje lata i można go już wymienić. Aby to sprawdzić zdejmij łańcuch (nawet na ramę) i kręć korbami w przód i w tył. Jeśli chodzą ciężko i "strzykają", "pukają", pracują  skokowo to wiesz co jest przyczyną.

Trzecią przyczyną strzelania są wymęczone pedały, które prawdopodobnie mają wyrobione łożyska. Zakręć  nimi "na sucho" i skontroluj ich luz. Jeśli takowy się pojawi to wymień pedały :) Pozdrawiam i powodzenia! :D

Napisano

Po pierwsze sprawdź czy korba do suportu jest dobrze dokręcona następnie pedały. Jeżeli to będzie ok to pokręć na sucho ręka padalami starając się wyczuć czy kręcą się z oporem lub czy maja luzy, jeżeli są luzy trzeba je rozebrać, nasmarować przy okazji ocenić czy biegnie po których poruszają się kulki nie mają wżerów i dobrze skręcić tzn żeby nie było luzów a pedały kręcił się swobodnie. Jeśli takowe są nie bawił bym się z nimi tylko kupił nowe pedały   

Napisano

Dzięki za odpowiedź!:)
Kiedy kręcę pedałami na sucho bez obciążenia problem nie występuje.Co do przeskakiwania łańcucha problem występuje na 7 biegu,wtedy łańcuch po krótkim czasie spada mi z zębatki.Poza tym kiedy chcę kręcić pedałami do tyłu łańcuch się buntuje i się zwija a przerzutka z tyłu się wyciąga do przodu.Chciałbym,zainwestować w ten rowerek bo darzę go sentymentem i chciałbym,żeby był sprawny jednak nie mam zielonego pojęcia na temat kaset,korb czy łańcuchów...

Napisano

Dokładnie to samo stwierdził mi jeden Pan w serwisie dodał także,że czas wymienić tylne koło.Z przodu 3 a z tyłu 7.Z przodu mam nową przerzutkę.Czy 350zł wystarzczy na całą operację?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli przy owym trzasku występuje przeskok korby to:

- łańcuch na zębatce korby lub kasety, czyli jak na kasecie ( wolnobiegu) będzie skakał tylko na owych wybranych zębatkach. Jak na korbie to analogicznie na danej zębatce korby.

- przeskakuje mechanizm zapadkowy w bębenku. Będzie skakał niezależnie od biegu.

jeżeli tak sie dzieje, faktycznie napęd będzie do wymiany. możesz zapodać fotkę to będzie wiadomo

Jeżeli nie występuje przeskok korby, owy dźwięk wywołuje coś innego.

Napisano

Miałem podobne objawy, nic nie przeskakiwało a podczas jazdy dochodziły delikatne trzaski. Po sprawdzeniu całego napędu został suport - po wymianie jak ręką odjął. Przed zdjęciem na korbach nie było żadnych luzów.

Sprawdziłem stary i dało się wyczuć delikatne luzy po lewej stronie. Wiem że sporo ludzi jeździ z takimi delikatnymi trzaskami ale mnie to wkurzało.

Napisano

Ale sebass52 pisał, że " kiedy chcę kręcić pedałami do tyłu łańcuch się buntuje i się zwija a przerzutka z tyłu się wyciąga do przodu", więc na 99% problem dotyczy tylnego koła (bębenek, kaseta) + ewentualnie łańcucha a nie suportu

Napisano

- dokręć pedały (uwaga - lewy pedał dokręca się "w lewo" - odwrotny gwint);

- sprawdź, czy rolki przerzutki tylnej są w jednej płaszczyźnie z kołem zębatym z tyłu (być może jest wykrzywiony hak przerzutki, bądź "wózek" - czyli ta część z dwoma rolkami);

- być może tzreba wyregulować  przerzutkę tylną (patrz na filmy z instrukcją na youtube, albo serwis);

- być może trzeba dokręcić lub wymienić suport (jw - youtube lub serwis, ale tu pewnie trzeba jeszcze specjalny klucz- wiec raczej serwis);

Napisano

Dziękuję,za tak liczne odpowiedzi. ;)
Sprawdziłem,na przednich zębatkach są nity czyli korby nie da się odkręcić bez tych tarczy.Co do przerzutek-rower był ostatnio w serwisie gdzie wyregulowano mi obie przerzutki,z tym,że powiedziano mi,że tylna długo już nie pociągnie ale zadzwiająco sprawnie chodzi(poza spadającym 7 biegiem nie ma z nią peroblemów)no i że napęd klasyfikuje się do wymiany już.Z tego co wiem to mam chyba wolnobieg a nie kasetę,ale ja się nie znam.;)A z tym buntującym się łańcuchem to zauważyłem,że występuje to tylko na niektórych biegach...
PS.Korba nie przeskakuje,wszystko chodzi normalnie tylko następuje ten trzask i to wszystko.

• Mod Team
Napisano

dokręć pedały

Obstawiam ze jeżeli miałby luz na pedałach ... już by nie miał tam gwintu. Fakt można je wykręcić, nasmarować i zakręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...