Skocz do zawartości

[opony] Wymiana na węższe

k1nd3rr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam nie znam się za bardzo bo dopiero zaczynam swoją przygodę rowerową.

Chciałbym wymienić u siebie w rowerze oponę na węższa by się lepiej jeździło obecnie mam oponę o rozmiarze 26x1.95 firmy "Schwalbe City Jet" praktycznie stale jazda po asfalcie w mieście bo jeźdzę rowerem do pracy w jedną stronę 12 km czasem jakaś mała wycieczka rowerowa. I moje pytanie brzmi jaki inny rozmiar mógłbym założyć chodzi mi o szerokość opony bo myślę ze te 1.95 na miasto i stale asfalt to troche za szeroka. Bardzo bym był wdzięczny o porady :)

Napisano

Detonatory to jak na miasto dość ekstremalna propozycja - na tym to się na szosie trenuje jak się ma 1 rower na małym kole.

http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/

Tutaj masz tabelkę jakie opony możesz wkładać wg. szerokości wewnętrznej obręczy.

Pomijając ją możesz w ciemno wymienić opony na 26x1,75. I to właśnie taką szerokość najczęściej stosuję się na miasto. Im szersza opona tym mniejsze ciśnienie można stosować, więc nie trzęsie tak na chodnikach i innych nierównościach w mieście. Trzeba pójść na kompromis między szybkością, a komfortem, bo mógłbyś założyć oponę 26x1', ale to się pompuje do 5 barów i jeździ się jak na kamieniu.

Napisano

Ok dzięki poczytam trochę, a co do pompowania to ja i tak zawsze mam mocno napompowane w okolicach 4-4.5 bara nie przeszkadza mi twardość a wręcz przeciwnie wtedy czuje rower. w Londynie jak jeżdżę to zazwyczaj w 85% są to ścieżki rowerowe a jak nie to wydzielony pas dla rowerzystów na ulicy więc krawężników praktycznie nie przekraczam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...