k1nd3rr Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam nie znam się za bardzo bo dopiero zaczynam swoją przygodę rowerową. Chciałbym wymienić u siebie w rowerze oponę na węższa by się lepiej jeździło obecnie mam oponę o rozmiarze 26x1.95 firmy "Schwalbe City Jet" praktycznie stale jazda po asfalcie w mieście bo jeźdzę rowerem do pracy w jedną stronę 12 km czasem jakaś mała wycieczka rowerowa. I moje pytanie brzmi jaki inny rozmiar mógłbym założyć chodzi mi o szerokość opony bo myślę ze te 1.95 na miasto i stale asfalt to troche za szeroka. Bardzo bym był wdzięczny o porady
seraph Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Detonatory to jak na miasto dość ekstremalna propozycja - na tym to się na szosie trenuje jak się ma 1 rower na małym kole. http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ Tutaj masz tabelkę jakie opony możesz wkładać wg. szerokości wewnętrznej obręczy. Pomijając ją możesz w ciemno wymienić opony na 26x1,75. I to właśnie taką szerokość najczęściej stosuję się na miasto. Im szersza opona tym mniejsze ciśnienie można stosować, więc nie trzęsie tak na chodnikach i innych nierównościach w mieście. Trzeba pójść na kompromis między szybkością, a komfortem, bo mógłbyś założyć oponę 26x1', ale to się pompuje do 5 barów i jeździ się jak na kamieniu.
Rejver Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 W tym temacie masz dużo napisane na temat takich opon: http://www.forumrowerowe.org/topic/44063-opony-slicki-dla-mtb/ Ja ci mogę polecić opony Kenda kwest bo akurat kiedyś ich używałem, jest to niższa półka cenowa ale moim zdaniem bardzo dobrze się sprawują.
k1nd3rr Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Napisano 14 Kwietnia 2014 Ok dzięki poczytam trochę, a co do pompowania to ja i tak zawsze mam mocno napompowane w okolicach 4-4.5 bara nie przeszkadza mi twardość a wręcz przeciwnie wtedy czuje rower. w Londynie jak jeżdżę to zazwyczaj w 85% są to ścieżki rowerowe a jak nie to wydzielony pas dla rowerzystów na ulicy więc krawężników praktycznie nie przekraczam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.