qusiu Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 29 marca złamałem kość w nadgarstku i pewnie pożegnam się z gipsem dopiero z początkiem maja ale chciałbym wrócić jak najszybciej na rower i tutaj moje pytanie czy będę mógł to zrobić zaraz po zdjęciu usztywnienia czy trzeba jednak odczekać pewien okres. 31 maja chciałbym wystartować w moim pierwszym maratonie MTB ale teraz po tej kontuzji zastanawiam się czy to jest jednak dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagins Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Nie tutaj takie pytania tylko u orotpedy Każdy trochę inaczej przechodzi okres rekowalescencji. Jedyne co jest pewne to to że ręka po zdjęciu gipsu nie będzie tak sprawna jak druga lub przed złamaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecky Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 wg mnie nie wchodź na rower zaraz po urazie załatwić się możesz jeszcze bardziej. Ja miałem uraz w łokciu i palcu na początku grudnia. Na początku marca wsiadłem na rower i to była dla mnie massakra. Delikatny wjazd na krawężnik i myślałem, że ręce mi odpadną. Po założeniu gispu snułem plany jak to zaraz po jego zdjęciu (ok4-6tyg) wrócę do pracy i na rower. Aaaaa. Nic mnie nie bolało dopki miałem gips. Potem było gorze. Mięśnie, stawy, przyczepy prostowniki i zginacze. Wiele się nauczyłem od rehabilitantów i dzisiaj widzę, że jeszcze wiele przede mną. Jak wyżej powiedziano, jednak każdy przypadek jest inny i u Ciebie może być lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bees Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Tak jak napisali koledzy - skonsultuj sie z dobrym lekarzem lub przynajmniej rehabilitantem. Moim zdaniem to jednak za mało czasu. Po 6 tygodniach w gipsie pewnie co najmniej tyle samo czasu zajmie powrót do prawie pełnej sprawności, a ręka jeszcze długo będzie słabsza. Jesteś z okolić Bochni, więc podejrzewam, że raczej na "Mazovię" się nie wybierasz, a maratony w Twojej okolicy raczej będą wymagały niezłej siły także w rękach. Wyrwanie kieorwnicy z ręki na "wyrypiastym" zjeździe może się naprawdę źle skończyć. Ja bym nie ryzykował. Zacznij od jazdy na szosie (ale też nie od razu po zdjęciu gipsu!!!) , i wtedy dopiero będzie można ocenić, kiedy możliwa jest jazda w terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qusiu Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Planowałem wystartować w Krakowskiej edycji skandi maraton wiec trasa stosunkowo płaska ale faktycznie nie ma co gdybać tylko muszę na własnej skórze się przekonać jak będę się czuł po zdjęciu gipsu, chociaż pocieszam się tym, że złamanie a raczej odłupanie fragmentu kostnego odbyło się bez przemieszczenia więc może nie będzie tak źle:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebeq76 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Raczej będziesz musiał odczekać pewien czas, żeby wzmocnić mięśnie tego nadgarstka, bo po takiej przerwie w gipsie będą mocno osłabione. Nie wiem, jaki masz obecnie zakres ruchu, ale porozmawiałbym z rehabiltantem nad ćwiczeniami, które mozesz robić juz teraz, zeby później powrót do sprawności był krótszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 teraz po tej kontuzji zastanawiam się czy to jest jednak dobry pomysł Lekarz, lekarz, lekarz... Nie rozumiem sensu zadawania pytania przez internet. Co więcej, nawet lekarz nie odpowiedziałby na takie pytanie przez internet, nie widząc pacjenta, a co dopiero zwykli zjadacze chleba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lunatic Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dokładnie tak jak koledzy wyżej napisali, tylko wizyta u specjalisty. Dodatkowo- choć nie chcę wróżyć z fusów- jeśli to było odłupanie fragmentu kostnego w części ruchomej nadgarstka możesz mieć znacznie ograniczony ruch ręki, wtedy pozostaje tylko rehabilitacja...Ale to już musi ocenić lekarz. Wysłane z mojego SGS3 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qusiu Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Jasne, że powinienem kierować takie pytania do specjalisty i też to zrobie ale chciałem orientacyjnie się dowiedzieć ile mógłby trwać czas rekonwalescencji bo może ktoś akurat spotkał się z podobym przypadkiem. Dodatkowo jest to moje pierwsze złamanie w życiu także tym bardziej nie wiem jak reaguje organizm po zdjęciu gipsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.