Skocz do zawartości

[smary] wazelina, WD40, olej - gdzie je stosować?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam , dysponuję następującymi środkami:smar,wazelina techniczna, WD40, olej silnikowy-nieużywany. Gdzie w rowerze można je wykorzystywać a gdzie nie.Chodzi mi szczególnie o konserwację amortyzatorów tylnego i przedniego , łańcucha, wielotrybu, korba, piast. Słyszałem różne opinie na temat WD 40- jedni chwalą inni nie, a jaka jest Wasza opinia?

Napisano

nigdzie ! jedynie wd mozesz stosowac do !czyszczenia! nie smarowania.Na rynku jest pełno speecyfików do konserwacji roweru,polecam sie zapoznac z tym bogatym rynkiem i cos odpowiedniego zakupic.

Napisano

Wd 40 jest beznadziejne....jeśli chodzi o smary do łańcuchów i innych podzespołów to osobiście radzę udać się do sklepu metalowego i kupić smar który swoimi właściwościami nieraz przewyższa smary które można kupić w rowerowym. A do tego ich cena jest znacznie niższa niż jakieś markowe rowerowe smary.

Napisano
Słyszałem różne opinie na temat WD 40- jedni chwalą inni nie, a jaka jest Wasza opinia?

A ja nadal twierdzę że WD40 jest całkiem dobry do smarowania łańcucha - trzeba umieć to tylko dobrze nałożyć :) Przez ostatni czas miałem do czynienia z różnymi środkami do smarowania łańcucha i mimo to WD40 nadal zajmuje wysoką pozycję u mnie :D

Napisano

A ja nadal twierdzę że WD40 jest całkiem dobry do smarowania łańcucha - trzeba umieć to tylko dobrze nałożyć :) Przez ostatni czas miałem do czynienia z różnymi środkami do smarowania łańcucha i mimo to WD40 nadal zajmuje wysoką pozycję u mnie :)

To tak jak ja, tylko używam CX-80 :D

Napisano

do czyszczeni używam benzyny do smarowanie łańcucha oleju wzelinowego ( do urządzeń pecyzyjnych) , jest ok wcześniej stosowałem zielonego finish lina i nie widze róznicy wieć po co przepłacać...

Napisano

miałem nadzieję, że nie będę musiał wydawać kasy na konserwację...a czy oleju silnikowego nie można stosować do kons.roweru?

Napisano

wiesz... rower ci od tego nie wybuchnie - ale z tego co wiem to dużo szybciej łancuch łapie brud i kurz - silnik nie pracuje wśród błota i kurzu więc i olej nie jest do tego przystosowany... Ale z tego co wiem to są na rynku środki którymi da sie z powodzeniem zastapic "markowe" srodki. Poszukaj tematu o oleju kujawskim w "konserwacji" czy tam gdzieś - tam z tego co pamietam bylo troszke pomysłów

Napisano

Ja do konserwacji roweru używam olei do pił mechanicznych (najlepszy jest taki biały Husqvarny o konsystencji oleju spożywczego. Fakt, że trudno je kupic ale nic sie nie lepi, bardzo wysoka jakość smarna i lepkościowa. Do smarowania łańcucha czy tym podobnych idealny, a cena konkurencyjna. Naprawdę polecam:)

• 4 tygodnie później...
Napisano

no właśnie, ja czasem tez psikne wd40 w łańcuch w ramach czyszczenia (w fazie drugiej czyszczenia), a potem leci smar typowy do łańcucha.

A potem na ten smar sypie piasek, by ładnie piszczało podczas jazdy ;)

:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...