olo21 Napisano 15 Czerwca 2006 Napisano 15 Czerwca 2006 witam , dysponuję następującymi środkami:smar,wazelina techniczna, WD40, olej silnikowy-nieużywany. Gdzie w rowerze można je wykorzystywać a gdzie nie.Chodzi mi szczególnie o konserwację amortyzatorów tylnego i przedniego , łańcucha, wielotrybu, korba, piast. Słyszałem różne opinie na temat WD 40- jedni chwalą inni nie, a jaka jest Wasza opinia?
Biera Napisano 15 Czerwca 2006 Napisano 15 Czerwca 2006 podobno wazelina jest bardzo dobra do ust jak ktoś ma alergie na nivea... (Sorki za głupiego posta ale musiałem:P)
topol Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 nigdzie ! jedynie wd mozesz stosowac do !czyszczenia! nie smarowania.Na rynku jest pełno speecyfików do konserwacji roweru,polecam sie zapoznac z tym bogatym rynkiem i cos odpowiedniego zakupic.
GZA20 Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 Wd 40 jest beznadziejne....jeśli chodzi o smary do łańcuchów i innych podzespołów to osobiście radzę udać się do sklepu metalowego i kupić smar który swoimi właściwościami nieraz przewyższa smary które można kupić w rowerowym. A do tego ich cena jest znacznie niższa niż jakieś markowe rowerowe smary.
sebekfireman Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 Słyszałem różne opinie na temat WD 40- jedni chwalą inni nie, a jaka jest Wasza opinia? A ja nadal twierdzę że WD40 jest całkiem dobry do smarowania łańcucha - trzeba umieć to tylko dobrze nałożyć Przez ostatni czas miałem do czynienia z różnymi środkami do smarowania łańcucha i mimo to WD40 nadal zajmuje wysoką pozycję u mnie
fokus Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 A ja nadal twierdzę że WD40 jest całkiem dobry do smarowania łańcucha - trzeba umieć to tylko dobrze nałożyć Przez ostatni czas miałem do czynienia z różnymi środkami do smarowania łańcucha i mimo to WD40 nadal zajmuje wysoką pozycję u mnie To tak jak ja, tylko używam CX-80
witt2 Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 do czyszczeni używam benzyny do smarowanie łańcucha oleju wzelinowego ( do urządzeń pecyzyjnych) , jest ok wcześniej stosowałem zielonego finish lina i nie widze róznicy wieć po co przepłacać...
olo21 Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Napisano 16 Czerwca 2006 miałem nadzieję, że nie będę musiał wydawać kasy na konserwację...a czy oleju silnikowego nie można stosować do kons.roweru?
Biera Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 wiesz... rower ci od tego nie wybuchnie - ale z tego co wiem to dużo szybciej łancuch łapie brud i kurz - silnik nie pracuje wśród błota i kurzu więc i olej nie jest do tego przystosowany... Ale z tego co wiem to są na rynku środki którymi da sie z powodzeniem zastapic "markowe" srodki. Poszukaj tematu o oleju kujawskim w "konserwacji" czy tam gdzieś - tam z tego co pamietam bylo troszke pomysłów
czeALL Napisano 16 Czerwca 2006 Napisano 16 Czerwca 2006 Ja do konserwacji roweru używam olei do pił mechanicznych (najlepszy jest taki biały Husqvarny o konsystencji oleju spożywczego. Fakt, że trudno je kupic ale nic sie nie lepi, bardzo wysoka jakość smarna i lepkościowa. Do smarowania łańcucha czy tym podobnych idealny, a cena konkurencyjna. Naprawdę polecam:)
tomaaso Napisano 11 Lipca 2006 Napisano 11 Lipca 2006 WD40 do lancucha??????? wedlug mnie WD40 rozpuszcza smar a nie smaruje
evo Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 no właśnie, ja czasem tez psikne wd40 w łańcuch w ramach czyszczenia (w fazie drugiej czyszczenia), a potem leci smar typowy do łańcucha. A potem na ten smar sypie piasek, by ładnie piszczało podczas jazdy
tomaaso Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 do czyszczenia jak najbardziej ale mysle ze do smarowania sie nie nadaje
Maki Napisano 12 Lipca 2006 Napisano 12 Lipca 2006 WD-40 służy do czyszczenia, odrdzewiania a nie do smarowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.