Skocz do zawartości

[remont] przebudowa na ss/fixed

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rok temu dostałem rower, który został znaleziony w Niemczech na "wystawce". Stan roweru był złomowy, jednak coś mi się w nim spodobało i postanowiłem zrobić z niego rower dojazdowy do pracy i śmigania po mieście. Wykorzystałem ile się dało, dokupiłem jedynie kierownice, opony, linki. Niestety stalowe obręcze nie wytrzymały intensywnej eksploatacji i miejskich krawężników. Pozatym zawsze miałem spory problem z hamowaniem na tych obręczach.

Obecnie obręcze są mocno pogięte, szprychy popekały - generalnie jazda jest mocno utrudniona a za chwilę będzie niemożliwa.

Pomysł jest taki, żeby wymienić tylne koło na coś takiego:

http://allegro.pl/tylne-28-700c-ostre-single-fix-16t-wysokie-43mm-i4140182954.html

ew. oba koła i zrobić z niego ss lub jak róznica w cenie nie jest duża to może flip flop (żeby popróbować ostrego koła:))

Rame na pewno zostawiłbym taką poobijaną.

Kierownica jest wygodna ale marzą mi się bycze rogi:)

Osprzęt marki sachs ma jakąś wartość?

Czy jeśli kupię takie koła:

http://allegro.pl/kola-28-stozkowe-stars-joytech-na-wolnobieg-cz-i4086283460.html

to można nakręcić na to wolnobieg jednorzędowy taki?

http://allegro.pl/wolnobieg-1rz-dicta-14t-aon-14-m30-brazowy-waski-i4144258720.html

Czy może cała zabawa nie ma sensu i lepiej poszukać innego roweru? Co myślicie - ma to potencjał jakiś?

Macie pojęcie co to może być za rama? na tylnych widełkach ma dużą literę "S". To jakaś turystyczna czy szosa?

Fotki z czasów po remoncie rok temu

Photo_03_11_2012_18_19_49.jpg

Photo_03_11_2012_18_18_06.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

no moim zdaniem super rowerek.

Tylko kwestia kasy. Czy za tego mojego grata można jakąs kase dostac? najlepsze w nim to chyba zabytkowe siodło brooks(zniszczone troche) i nowa kierownica zoom.

Napisano

A tego titana może ogołocić z przerzutek i pchnąć(z bólem)...

Kiedyś gdzieś czytałem, że te stare ramy są dość niewygodne na szosie i lepiej rozglądać się za nowym "typem"

rower bardzo mi się podoba... ale tysiak, może coś nowszego szukać?

Napisano

co to znaczy ze niewygodne?
chcesz to go kup, części niepotrzebne sprzedaj, będzie na piastę flip flop albo z tej kasety zrób SS i po problemie.
potarguj się trochę, może z ceny spuści.

Napisano

primo. mam 185 i rama 60c-c była na mnie za duża. Tak jak przekrok był na styk, tak była niestety za długa.
po drugie, nie wiem co tyle kosztuje w tym rowerze, ot reynolds 531 to żaden cud technologii, tak jak i grupa Sh 105. Ochłoń trochę, bo wydasz kupę kasy na coś, co nie jest tego warte.
PS na miejscu tego handlarza bym się tak nie chwalił tym zdjęciem od spodu mufy bo pokazuje źle przepuszczoną linkę ;)

Napisano

Ta linka to wyglada słabo, tymbardziej, ze rower jest po przegladzie.

No ale mufy cinelli, haki campagnolo...

Jednak nie działam pod wpływem impulcu, dlatego pytam na forum:)

Więc jednak nie warto...

Napisano

grzegorz mam 183cm wzrostu i 60 c-c jest dla mnie dobra, dlateog pisałem, że wcześniej powinien zrobić sobie przymiarkę czegoś. Znam kolesia co jest i 5cm niższy odemnie i na mojej ramie dobrze isę jemu jeździ.

Rower ładnie wygląda, ale cena trochę za wysoka, tak jak pisałem, niech się targuję.

Napisano

Tak jak napisałem, moim zdaniem ta rama będzie na Ciebie za wielka, szukaj czegoś 57-58 to będziesz miał niebo pod nogami ;)
No i jak chcesz ss/fixed. Ja bym dał za niego 800-900zł (nie no, ja bym nie dał tyle za gotowy rower, no ale to ja)
Poszukaj sobie ładnej bazy w granicach 500-600zł, da się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...