davidson Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam , mam dylemat odnośnie diody jaką mam zastosować do latarki. Posiadam latarke z tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=3979001054 , moja latarka zaliczyła kilka uderzeń i dioda się rozleciała na dwie części. Czy dioda XM-L2 U2 nada się do tego sprzętu? Czy może wsadzić tam XP-G która była tam oryginalnie albo XP-G2 R5? Latarke zasilam z ogniwa 18650, czy któraś z diód pobiera więcej prądu od innej? Czytałem ż XM-L2 U2 ma większe kąty, czy koliminator zastosowany w tej latarce nada sie do którejśc z tych diód, oraz czy sterownik będzie pasował do XM-L2 U2 ? Z góry dzięki
cervandes Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 W którym miejscu w tej latarce masz kolimator? Toż to najpodlejszy zoom jest a nie żaden kolimator. Tak, wsadzisz XM-L2, ale nie warto. Za dużo światła zostanie z niej w środku, ponieważ XM-L2 świeci o wiele szerzej i będzie światło zostawało w obudowie. Lepiej wsadź G2 skoro już musisz ten wynalazek reanimować. Ona wyrzuca światło bardziej skupione, już w samym emiterze wiązka jest kierowana na wprost czyli w tę pseudo soczewkę. Zmierz średnicę podstawy led, kup gotowca.
davidson Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Napisano 14 Kwietnia 2014 Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie mianowicie Czy jest możliwość wymiany optyki w tym zoomie?
BikoBiko Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 To jest kompletnie nieopłacalne, taka latarka kosztuje 15 zł, ma złą konstrukcję, trzeba by wszystko poprawić od obudowy, piguły, diody, włącznika, drivera i przerobić optykę. Jak chcesz by świeciła to włóż tam cokolwiek i lepiej nic wydajniejszego, bo i tak się spali po czasie ze względu na brak odprowadzania ciepła. A do jazdy na rowerze kup convoya s2 z prądem 2.1 - jego nawet bez modyfikacji spokojnie pouzywasz na rowerze, światła będziesz miał 3x więcej itd.
MK33 Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 czy z tych latarek uniwersalnych na allegro polecicie coś co wg Was będzie świecić w miarę ok w ciemnym terenie? Czy te zestawy do w granicach 70-90 zł są ok chodzi mi o Ultrafire czy jakies tam Cree. polećcie coś do 100 zł bo tam jest tyle tego do wyboru i cholera wie co wybrać.
BikoBiko Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 To co wyżej - szukaj convoy s2 lub s3 na sterowniku 2,1 A
cervandes Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Nie rozumiem dlaczego na sterowniku 2,1A?! Może nawet 1,4 kupić czy 2,8 czy 3,0. Jaki się trafi. Ja mam 3,0 ale tryb 100% jest nieużywalny, za jasno! Używam go w trybie 32% czyli dokładnie 1A w diodę. I jest wystarczająco jasno. Mowa oczywiście o XM-L2 w Convoyu S2.
BikoBiko Napisano 18 Kwietnia 2014 Napisano 18 Kwietnia 2014 Dlatego, że na allegro są też sprzedawane takie bezpośrednio z chin a dla nich bezpieczny prąd to właśnie 2,1 A.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.