Skocz do zawartości

[plecak] Pomoc w doradzeniu

lucano

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Do tej pory jezdzilem na rowerze z plecakiem typowo pod laptopa ale w zwiazku z tym ze sie pruje szukam juz czegos typowo pod rower. Mam jednak pytanie czy istnieje jakis plecak do ktorego zmieszcze np jakies pojemniki z jedzeniem :)

Z tego co patrzylem na internecie wszystkie plecaki sa glownie plaskie i tu mialbym problem.

Mozecie podeslac jakies interesujace modele ktore by spelnily moje wymagania?

Z gory dzieki

Pozdrawiam

Napisano

Budżet mam taki skromny maksymalnie 300zł

Pojemniki takie standardowe :) np takie:

http://allegro.pl/ikea-pojemnik-pojemniki-na-zywnosc-jedzenie-jamka-i4111223363.html

Spodobał mi się ten plecak jako połączenie plecaka miejskiego z rowerowym. Myslicie że takie połączenie w ogóle jest możliwe i można z tym plecakiem wygodnie przemieszczać się do pracy tak by nie mieć mokrych pleców?

http://allegro.pl/plecak-deuter-cross-bike-18l-black-silver-2014-i4111781990.html

Napisano

Sakwa nie wchodzi w gre bo czasami plecaka uzywam do wyjscia na trening, zakupy, w zimie MPK w dojezdzie do pracy. Sakwy nie zarzuce na ramie tak jak plecaka :)

Napisano

Używam Deuter Superbike, kosztuje trochę ponad 300zł ale to bardzo porządny plecak. Mój mam już z 8 lat. Nie wiem jak obecne modele ale ten, który posiadam ma sporo udogodnień - wyjmowana karimata z pleców (można usiąść na niej), wbudowana kamizelka odblaskowa (chroni trochę przed deszczem), pokrowiec przeciwdeszczowy, dobry system nośny, sporo kieszonek i powiększana główna komora. Może można go wyrwać gdzieś poniżej 300zł. Myślę, że inne modele Deutera również będą porządne i nie pożałujesz zakupu.

Napisano

W dniu 14.04.2014 o 10:57, zekker napisał:
Wydaje mi się, że ten Deuter nie rozwiąże problemu mokrych pleców. Wątpię, żeby te gąbki były wystarczająco przewiewne.

Deuter chyba ma najlepszy system wentylacji, z jakim miałem do czynienia ale oczywiście nie rozwiązuje problemu mokrych pleców w 100%. No ale żaden plecak nie rowiąże. 

Napisano

Kwestia plecaka, bo widzę, że mają różne systemy.

W tym przypadku nie ma co porównywać http://www.draussen.de/img_pro/451_img3_598x1196.jpg

do https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/RekowoPetelki?noredirect=1#5514046727952768290

Owszem w moim plecaku robi się mokro tam gdzie się styka na dole, ale proponowany Deuter ma gąbkę na całej długości pleców, więc całe plecy będą mokre.

Napisano

W dniu 15.04.2014 o 06:51, zekker napisał:
Kwestia plecaka, bo widzę, że mają różne systemy.

To prawda, w takim plecy pocą się nieznacznie ale czy tego typu plecak wystarczy na wspomniane pojemniki z jedzeniem? Te plecaki zwykle są wąskie z uwagi na wygięte plecy właśnie.

Napisano

Udało mi się wcisnąć laptopa 15,6" z torbą (44x30x9cm) + standardowe wyposażenie jakie zawsze mam, ale musiałem zrezygnować z wygięcia pleców.

W miarę regularnie kupuję jakieś sałatki śledziowe itp. to spokojnie mieszczą mi się dwa duże (prostokątne lub okrągłe, 0,5l, muszę sprawdzić wymiary czy nie przekłamuję) i ze dwa małe. Tutaj większą przeszkodą jest trwałość pojemników i płynność zawartości. Przy sztywnych i szczelnych pojemnikach można by więcej upchnąć.

Zimą przy dojazdach do pracy oprócz standardowego wyposażenia (narzędzia, dętka, pompka, spodnie p. deszczowe i peleryna na plecak w głównej; apteczka, latarka, inne drobnostki w przedniej, dokumenty itp. w górnej) spodnie (najwięcej miejsca) i koszulka na zmianę, kanapki (z 6 kromek białego chleba) wchodzą na lekki wcisk.

Na głębokość (przód tył, żeby nie było niedomówień) 12-13cm wchodzi w miarę swobodnie (kwestia co w przedniej kieszeni), 18-19cm na wcisk, ale to mierzone na szybko w warunkach zastanego zapakowania.

Jutro zapewne znowu coś kupię w rybnym, to mogę zrobić dokładniejsze pomiary i fotki.

Napisano

Ooo bardzo bym prosił o jakąś fotkę z góry na otwartą największą kieszeń i włożenie czegoś co wiem jakiej jest mniej więcej wielkości :)

Napisano

P1120487.JPG

W siatce z lewej 3x 10cm okrągły pojemnik, z prawej 2x prostokątny 15x12cm + okrągły 10cm.

Obok wspominana torba na laptopa.

P1120488.JPG

P1120489.JPG

W plecaku był przedstawiany zestaw + futerał na okulary sportowe (większy niż typowy na okulary) i koszulka termo.

Pojemniki prostokątne były dłuższą krawędzią na szerokość plecaka.

Fotki w większej rozdzielczości: https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/RNoCi?noredirect=1#6003521036057323186

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.