Skocz do zawartości

[Kaseta] Kaseta się "zacina"

Cricket

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z kasetą i potrzebuje jakiegoś rozwiązania. Przy prędkościach od około 50 w górę robi się ostre koło. Jak przestaje pedałować to kaseta cały czas się powoli obraca i ściąga łańcuch.

Kaseta: Sram PG-950 11-34 zęby 9 biegów

Łańcuch: KMC X9

Piasta tył: KT-TR8R, 14GX32HX135mm

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

Napisano

Ten bębenek to skomplikowana konstrukcja? Klucz do kaset kupię tylko czy to wystarczy ciągnąć kasetę? Ten bębenek będzie trzeba jeszcze rozebrać? W jaki smar sie zaopatrzyć?

Edit: niedoczytalem postu wyżej. Czyli bębenek sie rozbiera

• Mod Team
Napisano

Piasta mi zupełnie nie znana więc nie wiem co w środku może siedzieć, podejrzewam kopię shimano, ale to tylko domysły.

Napisano

Ten bębenek to skomplikowana konstrukcja? Klucz do kaset kupię tylko czy to wystarczy ciągnąć kasetę? Ten bębenek będzie trzeba jeszcze rozebrać? W jaki smar sie zaopatrzyć?

Z nietypowych narzędzi będziesz potrzebował tylko klucza do kaset/bębenków. Do odkręcenia bieżni możesz użyć płaskownika przyciętego na wymiar o odpowiedniej grubości. Będziesz potrzebować imbusa i to w sumie wszystko. Bez bacika też możesz sobie poradzić używając obecnego łańcucha i uważać, albo wyciągnąć obojętnie jaki stary i możesz się szarpać ile chcesz. Wtedy dźwignię ze śrubokręta można zrobić w razie problemów, albo inne pomysły.

Jak to wygląda w praktyce. Krok po kroku,

http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...