Cricket Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam. Mam problem z kasetą i potrzebuje jakiegoś rozwiązania. Przy prędkościach od około 50 w górę robi się ostre koło. Jak przestaje pedałować to kaseta cały czas się powoli obraca i ściąga łańcuch. Kaseta: Sram PG-950 11-34 zęby 9 biegów Łańcuch: KMC X9 Piasta tył: KT-TR8R, 14GX32HX135mm Z góry dziękuje Pozdrawiam
Mongol96 Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisano 13 Kwietnia 2014 Ja bym przeserwisował bębenek, może siedzi tam jakiś syf i stawia opór pomiędzy ruchomymi częściami.
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2014 Jeżeli dzieje sie to powyżej 50 stawiałbymna silę odśrodkowa choć nie powinno to mieć wpływu.
lyndowss Napisano 13 Kwietnia 2014 Napisano 13 Kwietnia 2014 Zbyt dużo smaru, albo zbyt lepki smar też mają na to wpływ. Za mocno skręcone łożyska też dają takie objawy.
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2014 No zbyt lepki smar + duża prędkość obrotowa i jest teoretyczne rozwiązanie. No trzeba bębenek rozebrać.
Cricket Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Napisano 14 Kwietnia 2014 Ten bębenek to skomplikowana konstrukcja? Klucz do kaset kupię tylko czy to wystarczy ciągnąć kasetę? Ten bębenek będzie trzeba jeszcze rozebrać? W jaki smar sie zaopatrzyć? Edit: niedoczytalem postu wyżej. Czyli bębenek sie rozbiera
Mod Team Puklus Napisano 14 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 14 Kwietnia 2014 Piasta mi zupełnie nie znana więc nie wiem co w środku może siedzieć, podejrzewam kopię shimano, ale to tylko domysły.
lyndowss Napisano 14 Kwietnia 2014 Napisano 14 Kwietnia 2014 Ten bębenek to skomplikowana konstrukcja? Klucz do kaset kupię tylko czy to wystarczy ciągnąć kasetę? Ten bębenek będzie trzeba jeszcze rozebrać? W jaki smar sie zaopatrzyć? Z nietypowych narzędzi będziesz potrzebował tylko klucza do kaset/bębenków. Do odkręcenia bieżni możesz użyć płaskownika przyciętego na wymiar o odpowiedniej grubości. Będziesz potrzebować imbusa i to w sumie wszystko. Bez bacika też możesz sobie poradzić używając obecnego łańcucha i uważać, albo wyciągnąć obojętnie jaki stary i możesz się szarpać ile chcesz. Wtedy dźwignię ze śrubokręta można zrobić w razie problemów, albo inne pomysły. Jak to wygląda w praktyce. Krok po kroku, http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.