thebestmaty Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Witam.Tak jak w temacie chcę zapytać czy opłaca się kupić ten amorek: http://allegro.pl/promocja-rst-first-air-rl-100mm-wf-sport-krakow-i4144142210.htmlKtoś posiadał, plusy/minusy?Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Lepszy był by Raidon, niestety był by troszkę cięższy. Jak jesteś lekki ok 65-70 kg to mógłby być, bo to troszkę wiotki widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 A ten raidon to byłby lepszy w czym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Działaniem. First jest tępy strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Firsta łatwo usprawnić powiększając komorę negatywną. W wersji fabrycznej jest bardzo tępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Dużo z tym zabawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Musisz skrócić tuleję oddzielającą komory. Aby było to sztywne i trwałe po wycięciu fragmentu ze środka trzeba wywiercić otwory długości ok 10mm średnicy 1,5-2 mm, nagwintować je i wkręcić pasujący pręt/śrubę bez łba. Tokarz zrobi to za 10zł Zdjęcie z częścią do skrócenia jakie znalazłem: Edytowane 27 Czerwca 2014 przez skjaatel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 1 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Link już nie działa, jeśli chciałeś Starego Firsta 30 itp. to odpuść, lepiej idź w nowego 32.Puklus - Raidon działa lepiej niż First 32 lub 29? Chyba jednak nie miałeś w rękach tego firsta... Może też nie widzisz różnicy między starym Frstem 30 lub Platinum a nowym 32/29? qrczakzul - kolejny, FIrst tępy w działaniu? Proszę CIę, Raidon, Recon ani nic podobnego nie dorasta mu do pięt skjaatel - i jeszcze jeden, JAKĄ KOMORĘ? raczej pozytywną (negatywna w Firscie to sprezyna z elastomerem a nie komora...) Oryginalnie nie jest tępy, po prostu ma spora progresję którą można polubić, ale na czułość narzekać nie można (chyba że ktoś bezmyślnie zaleje dolne lagi olejem...)Można też nic nie rozwiercać i po prostu dorobić to co widać na zdjęciu z kawałkiem rurki którą wkręcimy w korek. różna długość rurki pozwoli regulować objętość komory pozytywnej = zmienić progresję.Jeśli tak działa tępy amor to gratuluję... Prosta droga, asfalt trochę popękany, czasem mały dołek. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Poleczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Hmm, najwyraźniej mam dwa firsty z pechowej serii na asfalcie wymiękają przy starej torze, epiconach... jak dosiadłem recona to byłem w szoku jak się na tym pływa. Ps: czyżby do Authorów wkładali buble? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 2 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 @Poleczek - mój błąd, oczywiście chodzi o komorę pozytywną. Po tej przeróbce amor zaczyna pracować na niskim ciśnieniu, a jego praca staje się dużo bardziej liniowa. Ciekawostką jest tłumik - z manitou r7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioters Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 patrząc na zamieszczony wyżej filmik to coś mam wrażenie, że chyba amor za mocno napompowany (waga ok. 80-82kg, napompowany do 90 psi. Póki co muszę się wybrać w końcu zakupic pompkę i robić testy.). albo... nie rozjeżdzony jeszcze. No właśnie - czy taki First Air musi się rozruszać przez paredziesiąt czy więcej kilometrów od nowości, czy od początku powinien chodzić jak trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Ja przy 70 kg mam bodajże 95/85 psi, nie pamiętam dokładnie. Sag 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioters Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Ja sag to musze jeszcze zmierzyc porzadniej choc na oko bylo 20%. Czy amor od nowosci pracuje tak samo czy cos sie zmienia jak sie rozjezdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Generalnie nowe amory potrzebują trochę czasu na dotarcie. W pierwszym wypadku tak było, drugi działa przyzwoicie od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioters Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 hm czyli ogólnie bez pompki w ręku to się nic do końća nie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dokładnie, pompka to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 80kg, jakbym jeździł na 95psi to bym połowę skoku osiągał przy dropie 2m Zejdźcie w dół, dolne lagi smarem stałym dobrym, z wolframem albo coś I Praca się poprawi, First zalany olejem wcale nie działa lepiej, z resztą EPicon także To taki urban legend, wyczyśc dolne lagi, nasmaruj dobrym smarem stałym (fabrycznie są gluty i będzie ok. Mój był z Authora Instincta 29". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Ja jestem w stanie swojego prawie dobić "na sucho", zostaje max 1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Ja się też podepnę pod temat bo mam pytanko dotyczące tegoż amortyzatora. Chodzi o to że (na różnych ciśnieniach od 65psi do 80psi) amor na sag w granicach 25-30mm (chyba za dużo) i nie schodzi do końca tzn że zostaje do korony jakieś 30-40mm. Z tego wychodzi że mam dostępne 40-50mm realnego skoku co mi się wydaje za mało jak na amor 100mm. Wie ktoś co może być przyczyną? Może dać go na serwis? (bo sam wole nie rozkręcać) Dodam że ważę około 75 kg Edytowane 9 Lipca 2014 przez Kaczorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poleczek Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 może masz ustawionego na 80mm? First w którym lagi wystają na 98mm to 80mm skoku co do niewykorzystywania skoku to, kupowałeś używkę? może ktoś zalał za dużo oleju do tłumika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 hmm, to ile wystają lagi w ver. 100mm u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Moje firsty są w wersjach 80 i 100 mm. Jak spuszczę powietrze to w każdym zostaje ok. 1 cm wystającego golenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 też tak mam i sądziłem, ze to norma (?) ale moje pytanie dotyczyło wspomnianej wcześniej wartości 97mm przy napełnionym v. 80mm jakoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Nie miałem jak wcześniej napisać Sprawdzę jak wrócę do domu dzisiaj popołudniu. To jak jest tak jak piszesz że ma skok 80mm to w takim razie się czuje oszukany strasznie bo kupowałem go jako nowy ale jakiś powystawowy OEM z Velo jako 100mm. Wiem że skoku się nie da zmienić na wyższy bo już pytałem o to na forum. A ile powinno wystawać jak jest 100mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 sprawdziłem rano - w moim (setka) lagi mają 115 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi