Skocz do zawartości

[hamulce] V-brake obcieraja o błotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam spory problem z konserwacją hamulców w rowerze. Ponieważ próby regulacji niewiele dały, postanowiłam sprawdzić co ma do powiedzenia wujek google. Okazuje się, że niestety nic. Dlatego postanowiłam sprawdzić czy może ktoś z forumowicz borykał się z podobnym problemem.

Sprawa wygląda następująco:

wiele lat temu, w ramach upgradu lepszego roweru, zostały mi hamulce v-brake shimano z niższej półki. Postanowiłam przykręcić je do starego grzmota, którym poruszam się codziennie po mieście. Wcześniej rower ten był wyposażony w hamulce starego typu (załączam obrazek jak to mniej więcej wyglądało). Nowe v-braki niestety z czasem coraz bardziej zaczęły obcierać o błotnik. Dzieje się tak, ponieważ ramiona hamulca są za krótkie. Rower oddawałam już parę razy do serwisu i panowie próbowali problemowi zaradzić młotkiem (wgniatając po prostu błotnik). Niestety sprawa wraca jak bumerang. Co ciekawe, problem mam tylko z tylnym kołem. Efektem jest zaczepianie się linki hamulcowej (a właściwie osłonki) o błotnik.

Zastanawiałam się czy wrócić do starych hamulców, ale nie mam pojęcia czy można je jeszcze gdziekolwiek dostać. Moja wiedza rowerowa zawsze skupiała się na MTB, dlatego problematyka błotników i doboru do nich hamulców jest mi obca. Oczywiście problem rozwiązałoby zdjęcie błotnika, ale ta opcja jest niemożliwa - jeżdżę również w deszczu.

Wiecie może jakie istnieją rozwiązania do rowerów miejskich? Zależy mi na jakimś chałupniczym, tanim rozwiązaniu, ponieważ w ten konkretny rower nie chce inwestować więcej niż to absolutnie konieczne.

Pozdrawiam,

Ania

post-173625-0-63576500-1397394620_thumb.jpg

Napisano

Dokładnie :) podciąć trochę ten błotnik i będzie spokój i nic nie będzie ocierać. Wystarczy poprosić kogoś kto ma kątówkę chwila moment i będzie załatwione, i będzie pani zadowolona :D 

Napisano

Przez niewielkie podcięcia nie ma mowy :)

Drugie wyjście to wymiana tyłu hamulców na takie z dłuższymi ramionami - używane da się za kilkanaście złotych kupić.

A daj jeszcze zdjęcie to może coś innego się doradzi.

Napisano

Załączam 2 zdjęcia. Niestety moja brzydsza połowa wymaszerowała w miasto z aparatem, więc zdjęcia byle jakie z komórki.

Co do podcinania - nadal boję się nieco, że może chlapać (a jeżdżę codziennie do biura, wiec nie mogę sobie pozwolić na zaplamiony tyłek). Potraktuje jako wersję ostateczną.

Jakie hamulce maja dłuższe ramiona?

post-173625-0-75346800-1397399132_thumb.jpg

post-173625-0-24806500-1397399298_thumb.jpg

Napisano

No to weźmiesz kawałek plastiku wygniesz tak by środek przechodził nad linką hamulca i przymocujesz do błotnika po obu stronach. 

Napisano

Ja bym naciął tam gdzie jest te żółte po obu stronach i wyprostował w tym miejscu błotnik z jednej i drugiej strony. Jeśli błotnik nie jest blisko opony to ten motyw by się udał i nie będzie się prostował. Bo takie wyginanie bez przecięcia wcześniej czy później będzie ocierał.  

A później te rozcięcia można dla pewności żeby nic nie chlapało zakleić  taką taśmą http://www.leroymerlin.pl/artykuly-gospodarcze/tasmy-folie-ochronne/tasmy-laczace-i-reparacyjne/opinie-tasma-power-tape-pattex,p104307,l1170.html

Napisano

To żółte to rdza;) Niestety koła maja ogromny bieznik i juz ledwo się mieszczą, dlatego tak cięzko tutaj coś bardziej dogiąć. Wolałabym miec slicki, ale to juz sa koszta. Co do długości - mam dokładnie 110 cm i byłam ciekawa, czy produkuje sie cos poza tym standardem.

Dzieki wszystkim za rady. Powiem szczerze, że jestem bliska wyrzucenia tego grata przez okno, pół dnia sie siłowałam z tymi hamulcami. W ciagu tygodnia popróbuje cos z nacięciami.

Jeszcze raz dzięki!

Ania

Napisano

Nie da się tego błotnika obniżyć, przesunąć bliżej opony? Błotnik być przykręcony to ramy więc, nie powinno być to jakąś filozofią. To wgięcie może przeszkadzać i uniemożliwić przesunięcie błotnika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...