Skocz do zawartości

[przerzutka tył] problem z wyborem, nowe/klasycznie doskonałe używane..

MMMAAACCC7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio bardzo bardzo zmieliłem swojego tylnego XT 771, precyzyjniej mówiąc, nie dość że złamał się dzyndzel ułatwiający zakładanie przerzutki (taki mały odstający ząbek niedaleko śruby mocującej przerzutkę do haku ramy) a dzień później zmieliłem całą przerzutkę między szprychami i mam teraz 2 częściowego XT, 

dobra, teraz do sedna:
budżet-200zł
napęd-9 rzędów 
aspiracje-nic niżej deore

-reszta osprzętu shimano, więc shimano musi pozostać :)

a więc-lepsza używana kultowa szara eminencja XTR`a, w wersjach krótkowózkowych
czy może SLX nowy?

jak ma ktoś inne propozycje to bardzo proszę :)

• Mod Team
Napisano

a dzień później zmieliłem całą przerzutkę między szprychami

Jak wy ludzie to robicie ? Ja chyba jestem zbyt  ... głupi. Bo żebym nawet butem pomagał, do szprych jest jeszcze spory kawałek.

a więc-lepsza używana kultowa szara eminencja XTR`a, w wersjach krótkowózkowych czy może SLX nowy?

Pewnie lepszy ale skoro regulować nie potrafisz to i szara eminencje zmielisz ... szkoda by było. I nie mów że umiesz regulować bo jak byś umiał to byś nie zmielił.

Napisano

dobra, doprecyzuję, tylko nie chciałem szerzyć paniki :P

po pierwsze przy pierwszym uszkodzeniu poszedł też hak, no ale jak to Polak, hak można wyprostować, a co tam że nie ma on już tej swojej sztywności :P

a dnia 10.04 podciągnęłem korbą brzozowy patyk, który niefortunnie podziałał jak dźwignia, wpychając dół wózka w koło, no a hak oczywiście wcześniej prostowany to się poddał a przy okazji całość się u`rwała. Dodam że miała ona przelatane u mnie 25 tyś km, a kupiłem ją jako używkę, 

Napisano

Nie oszczędzałem :) znałem jej bóle, ale zabawy w XC trochę ją wykończyły (dostała luzów na śrubie mocującej do haka-takich znacznych)

Dodam jeszcze jedną kandydatkę

Deore 2012-wizualnie i kształtnie to samo co SLX 2009

Napisano

alivio 430 3x9, 2-way release, jak mam być precyzyjny :)

niby miały one być słabe, kiepskie itp, ale w moim odczuciu więcej dają pancerze+linki+zabezpiecznie linek tam gzie nie ma pancerzy

• Mod Team
Napisano

Ten sam mechanizm co w deore i slx wiec czemu słabe. w takim wypadku możesz pomyśleć o przejściu na srama lub kupić sobie deore i święto :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...