Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie w związku z amortyzatorem użytym w CUBE Analog 29, w podsumowaniu recenzji tego modelu z przed 2 lat http://magazyn.bikelife.pl/stories/cube-analog-29/dla-kogo-analog można przeczytać, że przy jego wymianie na inny możemy napotkać trudności, jako laik w tego typu sprawach nie wiem, czy chcąc kupić ten rower nie pakuję się w kłopoty? (a może w recenzji jest jakiś babol?)

Poniższy fragment

Myśląc o tym najtańszym modelu 29” Cube’a, trzeba też odpowiedzieć sobie na pytanie, czy w przyszłości nie będziemy chcieli go ulepszyć, wymieniając komponenty. Z powodu geometrii przewidującej specyficzny widelec dostępność odpowiednich modeli może być utrudniona.

Napisano (edytowane)

Pamiętam, że czytałem ten test, gdy jeździłem na Cube Analog 29. Dotyczy modelu bodaj z 2012r na SR Suntour XCM 29.

Niemniej nie mam pojęcia, co autor miał na myśli pisząc o "geometrii przewidującej specyficzny widelec".

W moim (rocznik 2013) wymieniałem fabryczny Rock Shox XC28 29" 100mm na --> RST First Air 100 mm i nie było z tym żadnych problemów.

Analogicznie w modelu 2014 - nie masz się tu czego obawiać, jeśli tylko ten Cube pasuje Ci rozmiarowo/geometrycznie, to kupuj, amor spokojnie będziesz mógł wymienić, bo faktycznie warto.

Edytowane przez remlik
Napisano

Cube ma krótką górnę rurę. O ile możesz z tym żyć, to sobie kup. Widelec Cube ma inny offset w widelcu od standardowych. Kolejne pytanie, czy możesz z tym żyć. Bo takiego widelca na pewno nie kupisz.

Napisano

Jakby co to dziękuję wszystkim za odpowiedzi, cube'a sobie odpuszczę. (na ringu został Flite 29, Scott Aspect 930 i byłby Giant Talon ale brak serwisu na miejscu w moim mieście pozbawiłby mnie gwarancji o ile się nie mylę)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...