Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Różnica między 80mm a 100mm z SAGiem większym o 2cm

kojott

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

jaka będzie różnica w działaniu (Manitou Drake sprężynowy z asystą powietrzną) między ustawieniem na 80mm, a 100mm z SAGiem większym o te 2cm? Zakładam, że wtedy odległość oś-korona jest taka sama przy statycznym siedzeniu na rowerze. Jak to wpłynie na jego pracę i sterowanie rowerem?

pozdrawiam piątkowo;)

• Mod Team

jak to z Sag'iem większym o 2 cm??? SAG 3 do 4 cm używa się tylko i wyłącznie w widelcach zjazdowych o skoku 170 - 200 mm i więcej(w przypadku większego skoku, SAG proporcjonalnie rośnie)
Nie wiem jakim cudem chciałbyś uzyskać SAG 40 mm w Drake. 
Może chodziło Ci o to jak będzie pracował widelec o większym skoku o te 2 cm.

To znaczy ile tego SAGu 40 mm ?, działanie tego widelca to będzie jakaś masakra :teehee:

Taak takie monstrum :laugh:.  Czyli praca będzie do niczego... ale co konkretnie się zmieni? Progresja? Pytam tak czysto teoretycznie, bo pewnie nie dałoby się takiego sagu uzyskać przy mojej sprężynie. Chyba, że próżniowo :teehee:

jak to z Sag'iem większym o 2 cm??? SAG 3 do 4 cm używa się tylko i wyłącznie w widelcach zjazdowych o skoku 170 - 200 mm i więcej(w przypadku większego skoku, SAG proporcjonalnie rośnie)

Nie wiem jakim cudem chciałbyś uzyskać SAG 40 mm w Drake. 

Może chodziło Ci o to jak będzie pracował widelec o większym skoku o te 2 cm.

SAG okolo 25-30% nagminnie uzywany jest w enduro. Przy widelcu 150mm to okolo 5cm, przy 3 cm nie mam szans przy normalnej jezdzie po Beskidach, abym wykorzystal 140mm skoku, bez wzgledu jaki lomot by to byl /bez lotow/ Wspomniane 3cm przy widle 203mm to troche, ze tak powiem, dziwna sytuacja :whistling:

• Mod Team

nie wiem co kolega shotgun miał na myśli, a jeśli to co ja zrozumiałem to wynikało to tylko i wyłącznie z niedoczytania mojego postu i nieporozumienia. Złośliwości na bok ;)

do autora tematu - widzę że temat założyłeś tak aby wyjść na głupka bo chwilowo nie miałeś co robić.  Zamykam i stosownie nagradzam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...