Skocz do zawartości

[opony] czemu samochodowe piszczą a rowerowe nie- luźne pytanie

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Napisałem ten post z czystej ciekawości- mianowicie dlaczego samochodowe opony piszczą przy zablokowaniu kół przy nagłym hamowaniu a rowerowe nie? Czy jakaś rowerowa opona ma taką właściwość?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Napisano

Schwalbe Smart Sam - przy zablokowanym kole piszczy, aż ludzie uciekają w popłochu w promieniu kilku kilometrów. Nieco ciszej Geax Aka. Sprawdzone. 

Napisano

opona dębica chyba tygrys z mojego rometa 24" sprzed kilkunastu lat piszczała jak złoto, ale była prawie łysa ;) opony od wigry też piszczały

Napisano

Schwalbe Smart Sam - przy zablokowanym kole piszczy, aż ludzie uciekają w popłochu w promieniu kilku kilometrów

Jeszcze bardziej hałasuje podczas jazdy :D Dzwonek lub pokrzykiwania "wyprzedzam" lub "uwaga" są przy tej oponce niepotrzebne. Uwielbiam te gumy :P

Napisano

Żadna z opon które do tej pory miałem nie wydawała przy hamowaniu takiego dźwięku. Były szerokie, wąskie , mocno bieżnikowane, mało bieżnikowane, prawie łyse i łyse całkiem.

• Mod Team
Napisano

Ja miałem kilka piszczących opon. To wszystko zależy od mieszanki. Jedna kwiczała tak srogo ze ludzie sie straszyli :D ale to dawno jak sie lubiłem tak bawić ... teraz opony są za drogie na takie zabawy.

Napisano

Porównaj masę samochodu do roweru ergo przy hamowaniu

1.) piszczą tarcze, bo znacznie ciężej zblokować "na stałe od razu" koło

2.) opór opon, który należy pokonać przy wpadnięciu w poślizg jest większy, dynamiczny tarcie w poślizgu też jest znacznie większe ergo wydawane są odgłosy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...