michael26 Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam.Napisałem ten post z czystej ciekawości- mianowicie dlaczego samochodowe opony piszczą przy zablokowaniu kół przy nagłym hamowaniu a rowerowe nie? Czy jakaś rowerowa opona ma taką właściwość?Z góry dzięki za odpowiedzi
Quba88 Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Schwalbe Smart Sam - przy zablokowanym kole piszczy, aż ludzie uciekają w popłochu w promieniu kilku kilometrów. Nieco ciszej Geax Aka. Sprawdzone.
tiomek Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 opona dębica chyba tygrys z mojego rometa 24" sprzed kilkunastu lat piszczała jak złoto, ale była prawie łysa opony od wigry też piszczały
BikerLight Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Schwalbe Smart Sam - przy zablokowanym kole piszczy, aż ludzie uciekają w popłochu w promieniu kilku kilometrów Jeszcze bardziej hałasuje podczas jazdy Dzwonek lub pokrzykiwania "wyprzedzam" lub "uwaga" są przy tej oponce niepotrzebne. Uwielbiam te gumy
tobo Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Żadna z opon które do tej pory miałem nie wydawała przy hamowaniu takiego dźwięku. Były szerokie, wąskie , mocno bieżnikowane, mało bieżnikowane, prawie łyse i łyse całkiem.
Schwefel Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Ja też pamiętam czasy jak Tygrysy albo Stomile piszczały przy blokowaniu koła, ale obecnie na żadnych oponach nie przytrafiło mi się to.
Mod Team Puklus Napisano 10 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2014 Ja miałem kilka piszczących opon. To wszystko zależy od mieszanki. Jedna kwiczała tak srogo ze ludzie sie straszyli ale to dawno jak sie lubiłem tak bawić ... teraz opony są za drogie na takie zabawy.
kamfan Napisano 10 Kwietnia 2014 Napisano 10 Kwietnia 2014 Porównaj masę samochodu do roweru ergo przy hamowaniu 1.) piszczą tarcze, bo znacznie ciężej zblokować "na stałe od razu" koło 2.) opór opon, który należy pokonać przy wpadnięciu w poślizg jest większy, dynamiczny tarcie w poślizgu też jest znacznie większe ergo wydawane są odgłosy
marekw Napisano 11 Kwietnia 2014 Napisano 11 Kwietnia 2014 dlaczego samochodowe opony piszczą przy zablokowaniu kół przy nagłym hamowaniu a rowerowe nie? za mało ważysz...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.