barbapapa11 Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Mam zamiar zrobic rower na chinskiej carbonowej ramie. Teraz pytanie ile rower moglby ważyc i co zmienic w projekcie. Czesc czesci bedzie ze starego roweru. Tak naprawde caly naped hamulceitd.Rama carbon jakis chinski (mam jednego na oku 1200g 480$ ze sztyca i shippingiem)Amor reba??? (Musze sie w 1300 zl zmiescic)Kola novateci 711/712 cresty i chyba cx raye z bikestacji (chyba ze cos w podobnej wadze mozna znalezc w lepszej cenie)Opony nie mam pojecia co mozna na mazowsze z 29 rocket rony???*Korba tu niestety deore musi byc *Kaseta tez deore 9 *Przezutki f/r oba xt*hample jakies m505 shimano*manetki slx 3x9*kiera bopligt jakis ale w miare lekki ~200gmostek co mozna w rozsadnej cenie znalezc w miare lekkiego kolo 100zl*Linki i pancerze jagwire*Siodlo selle itallia ~300gZapomnialem o czyms?Zmieszcze sie w 4k zl (czesci z gwiazdka mam)?Bedzie ponizej 10,5 kg?Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Masz gwarancję na tą ramę? Jakieś opinie o jej sztywności i trwałości? Nie zejdziesz poniżej 10,5 kg. Wg mnie, mając do dyspozycji 4k i chcąc je wydać sensownie, to lepiej kupić gotowy na ramie alu. Szpeje, które posiadasz możesz wystawić na Alledrogo. Zbyt wiele ryzykujesz kupując ramę z Chin. W sklepach w Niemczech jest duży wybór około 1000 Euro. Osprzęt SLX/XT, Reba lub Fox 32 CTD, firmowe koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Zaraz będzie walka coś tak czuję Chiński karbon vs chinski karbon + nalepki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Luzik ja sie kupowania z chin nie boje. Planuje kupic ktoras z polecanych na mtbr, wiec w miare sprawdzona. Niby jakas tam gwarancja jest, ale tak jak by jej nie bylo. Nie chce roweru ze sklepu, zawsze wkladaja tam cos zlego. W tym roku kupie rame, amor , kola. W przyszlym reszte. I bede mial wszystko bardzo dobre. A jak kupie w sklepie tp wszysrko bedzie srednie. Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Widzę, że jesteś już zdecydowany na składanie. Prawdopodobnie posiadasz jakieś doświadczenie. Fabrycznym rowerem nie musisz jeździć w fabrycznej konfiguracji. Szpeje, które z niego zdemontujesz sprzedajesz jako "nowe z demontażu" bez problemu. Z mojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że składanie od zera jest super, ale opłaca się najmniej. Zawsze coś nie będzie pasować, kupisz 3 mostki, dwie sztyce, dwie przerzutki przednie i jeszcze kilka innych szpejów. Po drodze zmienisz koncepcję kilka razy, albo znajdziesz np super koła, gdy już jedne masz, itd. Zamiast jeździć, będziesz użerał się z rowerem. Bawię się w to już prawie 20 lat. Najlepiej wychodziło gdy kupowałem nowy (lub używany) kompletny rower w konfiguracji zbliżonej do moich planów (szczególnie rama, koła, amortyzator). Albo jeszcze lepiej - kupowałem 2, wtedy najczęściej używane. Wtedy masz pewność, że najważniejsze szpeje będą dopasowane i nie będzie problemów z geometrią. Nawet najlepszy składacz nie jest w stanie wszystkiego przewidzieć, gdy konfiguruje coś od zera. Może Ci się uda i tego Ci życzę, ale może okazać się że władujesz kasę i będziesz zawiedziony. Obecnie jestem na etapie wymiany roweru enduro. Miałem zamiar wymieniać amortyzator i sztycę regulowaną w mojej Reginie, ale skończyło się na nowym rowerze, w którym wymienię manetki, przerzutkę tylną i hamulce. Mam sprawdzone geo, korbę z dopasowaną przerzutką DLM, rolkę napinacza, dopracowane prowadzenie kabli, sztycę w wersji z linką wewnątrz ramy, świetny kokpit. Dodatkowo wpada rama karbonowa i niezłe koła 27,5". Gdybym chciał składać rower na takim osprzęcie, to kosztowało by mnie to co najmniej 50% więcej kasy i kilkakrotnie więcej czasu i nerwów, a efekt końcowy byłby niepewny. Reginę już prawie sprzedałem na części i dostałem dużo więcej niż gdybym sprzedał w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Co do opon, to Rocket Rony do 29era to chyba w najgorsze Beskidy czy inne Tatry. To jest maks który warto założyć w góry, jeśli się mocno szaleje. Bonus przyczepności z samego dużego koła jest tak duży, że to jest ogromny bieżnik jak na duże koło. Na Mazowsze nie wchodziłbym w większy bieżnik niż Maxxis Ikon 2.2 albo Race King 2.2. Na Rocket Ronie 2.2 z przodu i Racing Ralfie 2.2 z tyłu przejechałem całe błotniste Mtb Trophy i ani razu nie miałem wrażenia, że potrzebuję jakiegoś lepszego bieżnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Juz sobie szose skladalem. W sensie kupilem podstawowy model i zostala z niego tylko rama. Skladalem tez przlelajowke, wiec jakies tam doswiadczenie mam. Nie wiem tylko czy jest jakas alternatywa dla reby? Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Klosiu dzieki za odpowiedz. Nigdy nie mialem 29 calowca wiec w temacie opon sie nie orientuje. Czyli lepiej cos z lekkim bieznikiem. Musze popatrzyc na ceny, ale da rade kupic cos do 300zl komplet do 600gr? Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 >> Musze popatrzyc na ceny, ale da rade kupic cos do 300zl komplet do 600gr? W najlżejszej wersji taki np. RaRa 29 waży 495g,kosztuje trochę więcej niż 150. RoRo waży w wersji performance 545g i kosztuje poniżej stówki. Tak więc z kasą nie ma problemu - pojedyncza oponka do 600 gram ok, komplet - (prawie?) niemozliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Chodzilo mi o wage jesnej oponki, cene kompletu. Chyba kupie sobie roro bo w 26 dobrze mi sie spisuja Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi