tail Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam. Posiadam rower: Author Dexter 2010 hamulce: Tektro Auriga Comp 6" W przednim hamulcu został uszkodzony wężyk tzn. jest pękięty i tu pojawia się problem bo serwis w moim mieście odmówił naprawy z powodu braku narzędzi. Najbliszszy serwis jest w innym mieście. Dzwoniłem i dowiedziałem się że taka naprawa przypuszczalnie będzie kosztować maksymalnie 100zł Drugą opcją jest kupienie używanych hamulców Avid elixir 5 SL-200zł (2 letnie) jestem zupełnym laikiem i nie wiem czy są w dobry stanie ale wiem że hamulce w najbliszym czasie będą wymagać wymiany klocków. Którą opcję wybrać ? Mówiono mi że hamulce 4 letnie są stare i mogą się psuć więc nie opłaca się już inwestować i je wymienić. Drugim aspektem do wymiany jest to że patrząc na alegro jest dużo części Avidi a Tektro nie ma wcale więc wydaje mi sie że przy jakimś uszkodzeniu będzie można sprawniej wymienić cześci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Avidy to dobre hamulce.Dość loteryjne.Znaczy niektóre egzemplarze się psują częściej niż inne u innych użytkowników. Elixiry 5 za 200zł.? Daruj sobie. Polecę bardziej budżetowe hamulce.Nie są one jakims fajerwerkiem technologicznym lecz proste,mocne,łatwe w odpowietrzaniu.Za 300 powinieneś już znaleźć używki hayes ryde. o np: http://allegro.pl/hamulce-hydrauliczne-hayes-stroker-ryde-xc-am-frtr-i4141344196.html poszperaj jeszczena tablicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Jeśli nie masz dwóch lewych rąk, kup dwie oliwki, nowy przewód hamulcowy oraz trochę oleju do zalania hamulca i naprawisz sobie wszystko sam. A jeśli przewód uszkodzony jest blisko klamki lub zacisku, być może wystarczy go skrócić i zarobić jedną końcówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tail Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Problem w tym że nigdzie nie moge znaleźć przewodu. No i może rąk lewych to niemam ale torche mnie dziwi że nie chcą wymienić bo brakuje narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Hmm... http://allegro.pl/listing/listing.php?category=16463&order=p&search_scope=category-16463&string=przew%C3%B3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tail Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Tak jak pisałem jestem laikiem w tym temacie. Ale przewód do hamulców tarczowych brzmi trochę jak np. zderzak (w aucie) jeżeli kupie do stara i będę go montował do golfa to chyba wyjdzie słabo. W tym przypadku tak nie jest ?http://allegro.pl/listing/listing.php?string=tektro+Auriga+&search_scope=category-16463zawężam poszukiwania do konkretnego modelu i nie ma nic. Tylko w całości hamulce badź kolicki. Jeżeli przewód innej firmy będzie posować to jakiej ? Bo czytałem że tektro robią jakieś specyficzne wężyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 No wiesz co chyba jaja sobie robisz, chcesz wyrzucić całkiem niezłe heble z powodu uszkodzonego przewodu . Nie masz innego serwisu w swoim mieście??????????????? To naprawdę prosta naprawa a skoro serwis ci odmówił to podaj ich dane żeby omijać ich szerokim łukiem bo wyjątkowe cymbały. Prostej naprawy nie potrafią zrobić, partacze nie serwis! A jak już się uparłeś na wymianę to tamte mogę od ciebie odkupić w przystępnej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tail Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Odpowiedź jak ta wyżej nic nie wnosi. Proszę o poradę. Gdzie znaleźć wężyk ? Może odności do jakiego filmu instruktażwoego jak wymienić, może na tyle porstę ze zrobię sam bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 A ja ci wcale nie radzę tylko się dziwię. Po prostu kompletną głupotą jest dla mnie wyrzucanie hamulców z tak błahego powodu. Naprawdę nie masz w okolicy innego serwisu?? Wierzę że możesz nie potrafić zrobić tego samemu ale po to są serwisy. Kupisz nowe hamulce i jak będziesz miał pecha i za tydzień coś się znowu się stanie to znowu wyrzucisz???????? Jazda na rowerze = ryzyko uszkodzeń, w ten sposób to można wyrzucić 10 kompletów hamulców przez rok. To już lepiej przejść na V-ki. Wujek Google nie gryzie: Kupujesz przewód: http://allegro.pl/przewod-hamulcowy-do-hamulcow-hydraulicznych-gb-i4119059776.html kupujesz końcówki: http://sklep-naszosie.pl/jagwire%20zestaw%20ko%C5%84c%C3%B3wek%20-%20tektro%20%28auriga%20comp,%20auriga%20comp%20ws,%20draco,%20draco%20ws,%20draco2%29 I jedziesz z koksem. Można kupić znacznie taniej, to tylko przykładowa aukcja. Ja kupiłem u siebie w rowerowym komplet chyba coś za 10zł, końcówki były na sztuki z dużego zestawu serwisowego. Te niby zestawy Jawrige mają ceny z du...y wzięte. Da się? Moja rada poszukaj innego serwisu niech ci to zrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Zestaw narzędzi potrzebnych do "zrobienia" hamulca tarczowego to: - nóż tapicerski do odcięcia przewodu na odpowiednią długość - klucz płaski (najczęściej) 7 mm do otwarcia odpowietrznika na zacisku - klucz płaski 8 mm do przykręcenia końcówek przewodu do zacisku i dźwigni hamulcowej - dwie strzykawki z apteki, po 20 ml objętości - plastikowy wężyk, najlepiej przeźroczysty, o średnicy wewnętrznej odrobinę mniejszej niż "dziubek" na odpowietrzniku zacisku. - śrubokręt krzyżakowy do odkręcenia śrubek pokrywki zbiornika na dźwigni Nie ma w tym żadnych super specjalistycznych narzędzi. Klucze płaskie możesz kupić w sklepie z narzędziówką, nie muszą być super jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tail Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Bardzo dziękuje Tobo A ja ci wcale nie radzę tylko się dziwię. Po prostu kompletną głupotą jest dla mnie wyrzucanie hamulców z tak błahego powodu. Naprawdę nie masz w okolicy innego serwisu?? Wierzę że możesz nie potrafić zrobić tego samemu ale po to są serwisy. Kupisz nowe hamulce i jak będziesz miał pecha i za tydzień coś się znowu się stanie to znowu wyrzucisz???????? Jazda na rowerze = ryzyko uszkodzeń, w ten sposób to można wyrzucić 10 kompletów hamulców przez rok. To już lepiej przejść na V-ki. Tak mi poradzono w serwisie, więc się posłuchałem mniej więcej. Napisałem tutaj bo mi to trochę nie pasowała, szukajać jakieś rady. Więc nie ma się co dziwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tail Napisano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Temat do kosza. Dziękuję za pomoc wężyk wymieniony za około 60 zł. Wszystkie części kupiłem w serwisie z innego miasta. Na to wygląda że nie potrzeba serwisu... Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.