Skocz do zawartości

[licznik sigma 12.12 sts] ile cali wpisac ?

Ihsahn86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem ze temat juz byl katowany... nie siedze w temacie rower dzis kupilem wraz z licznikiem... rower to kross A2 z 2013 z oponami Schwalbe Rapid Rob PP 26""x2.1. Moze ktos juz mierzyl i potrafi podac miare

Napisano

wszystko zalezy od ciśnienia,nie da się od tak podać ile mm.
Musisz zmierzyć jeśli chcesz miec w miarę dokładnie.
A no i mierz naciskając na oponę,a nie bez obciążenia ;)

Napisano

zaznaczasz punkt na oponie,najlepiej czymś widocznym kreda np,(ja to robię w miejscu wentyla),kreska na podłożu,ustawiasz oba punkty,stajesz nad rowerem okrakiem,siadasz tjb jedna noga na ramie,drygą sie podpierając,robisz jeden obrót aby punkt na oponie znalazł się idealnie prostopadle do podłoża,zaznaczasz ten punkt kreską na podłożu i mierzysz od kreski do kreski.Otrzymany wynik w mm to Twój obwód koła.

Napisano

Obwód wynosi 2051mm i to też wpisz do licznika. pomiaru jestem pewien bo sprawdzałem go na słupkach drogowych na trasie 3 km.

Napisano

Obojętne czy wpiszesz 2050 czy 2051. Znajdź jakiś, najlepiej prosty, odcinek drogi ze słupkami i sprawdź czy przy takim ustawieniu odległości się pokrywają. Jeśli nie, to skoryguj wartość w liczniku i przejedź raz jeszcze. Można jeszcze z gps'em ustawić. GPS też nie jest jakiś mega dokładny ale jeśli po zrobieniu kilkudziesięciu km wartości będą bardzo podobne to możesz uznać, że jest dobrze. Ja w ten sposób ustawiłem i przy 15 km trasie pomiar między GPS, a licznikiem różnił się maksymalnie 100-150m, a zwykle mniej. No i testuj z takim ciśnieniem w oponach, jakie masz zazwyczaj.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...