mungo Napisano 9 Kwietnia 2014 Napisano 9 Kwietnia 2014 Witam, pytałem już w innym temacie o mtb. Dzięki za odzew. Daliście mi do myślenia z rozmiarem kół. Chciałem koniecznie 29, polecaliście 26. No i przez to sprawa się przeciągnęła o kilka dni. Wyszło to na dobre,bo sprzedawca roweru szosowego,który miałem też kupić rozmyślił się. Zostałbym zatem na lodzie jeśli chodzi o tłuczenie km na asfalcie naszła mnie ostatnio myśl: może rower przełajowy zamiast szosy i mtb? Jeździłem już na takim w sklepie. Był to jakiś model treka,ale cena była stanowczo za wysoka - ok.4000 zł. W tej cenie mogłem kupić w tym samym sklepie gianta defy 4 i dokupić do tego np.cube aim. Znalazłem jednak rower Jamis Nova Sport z 2013 roku. Jest promocja na mój rozmiar i mógłbym go kupić za ok.2400 zł. Naczytałem się już trochę o przełajówkach ale wciąż mam pewne wątpliwości. Czy rower będzie dużo wolniejszy niż szosówka na drodze? Czy podczas leśnych wypraw nadążę za znajomymi na rowerach typu cross? Czy to nie jest tak że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego? No i jak to się ma do treningów pod triathlon - da radę- czy takie rowery są w ogóle dopuszczane do startów? Są też droższe,więc zczy ten jamis to jakieś barachło,które rozpadnie się na trzeciej górce? Planuję jeździć 70% asfalt, 30 teren. Z tym że gór nie ma w okolify,interesuje mnie raczej jazda na tempo niż trueny teren. Wiem że dużo pytań ale może ktoś pomoże. Pozdrawiam.
tobo Napisano 9 Kwietnia 2014 Napisano 9 Kwietnia 2014 Na wycieczki w teren z ludźmi na crossach - to chyba zależy od trudności terenu i sportowego zaparcia pozostałych. W treku zamontujesz z przodu i tyłu o ile pamiętam maksymalnie oponę 40c z przodu i 38 z tyłu i to niezbyt agresywnie bieżnikowaną. Na szosie można w crossie użyć opon szosowych, trzeba je oczywiście przekładać. Trening do triathlonu.... Jak zamontujesz "leżankę" na kierownicy - czemu nie. Z tym że w rasowej to zmieniarki są na leżance, nie na głównej kierownicy...
mungo Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Napisano 9 Kwietnia 2014 Dzisiaj miałem okazję przymierzyć się do gianta anyroad 2. Szkoda tylko ze kosztował 4000. A jak Waszym zdaniem wygląda ten jamis?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.