SovaLTD Napisano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Dzisiaj kupiłem bardzo okazyjnie pedały M540 i buty Shimano, ale na szosę, założyłem do swojego Cube LTD i muszę wam powiedzieć, że jeszcze nigdy nie czułem większej przyjemności z jazdy na rowerze (był to mój pierwszy raz w SPD ) Problem był tylko z tymi butami jak trzeba było zejść z roweru gdzieś w lesie, w piachu albo iść z rowerem po schodach, ale sama jazda miód - malina! Nie wspomnę już o pierwszej glebie, gdy najpierw się zatrzymałem a później chciałem wypiąć but zamiast na odwrót , ale to chyba klasyka i trzeba sobie wyrobić ten odruch. Jutro jadę przymierzyć i pewnie kupić buty M088. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazaros Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 no to 540 i 088 to bedzie swietne połączenie, nie będziesz żałował. napisz później jakiemwrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Ja też kupuje pierwszy zestaw.Butów Northwave w promocji już nie znalazłem.Zamówiłem buty Louis Garneau Terra i zatrzaski Time Attac XC2,buty przymierzę dopiero jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Dzisiaj kupiłem bardzo okazyjnie pedały M540 i buty Shimano, ale na szosę, założyłem do swojego Cube LTD i muszę wam powiedzieć, że jeszcze nigdy nie czułem większej przyjemności z jazdy na rowerze (był to mój pierwszy raz w SPD ) Problem był tylko z tymi butami jak trzeba było zejść z roweru gdzieś w lesie, w piachu albo iść z rowerem po schodach, ale sama jazda miód - malina! Nie wspomnę już o pierwszej glebie, gdy najpierw się zatrzymałem a później chciałem wypiąć but zamiast na odwrót , ale to chyba klasyka i trzeba sobie wyrobić ten odruch. Jutro jadę przymierzyć i pewnie kupić buty M088. Zapewniam, że ta pierwsza gleba nie będzie na pewno ostatnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 no to 540 i 088 to bedzie swietne połączenie, nie będziesz żałował. napisz później jakiemwrażenia Kupiłem te buty ok. miesiąc temu i jestem bardzo zadowolony, chociaż nie są tak przewiewne jak te szosowe co posiadam, ale to drobiazg, bo noga i tak się nie poci bo jakaś tam wentylacja jest i czuć wiaterek na stopie Buty są baaaardzo wygodne, jazda w nich jest bardzo przyjemna, super leżą na stopie i idealnie przylegają w każdej jej części. Chodzenie w nich, jak dla mnie rewelacja - chyba nie miałem wygodniejszych butów do chodzenia, najchętniej bym ich nie zmieniał na normalne Fajną sprawą jest klamra, którą regulujemy sobie jak mocno but ma się trzymać stopy. Podeszwa buta (bieżnik) jest dość wysoka także chodząc w tych butach nie stukamy blokami tak jak przy szosowych, chociaż raz na parę kroków słychać kruszące się kamyczki Co do chodzenia/biegania z rowerem w terenie, jest dobrze na lekkim piasku czy drodze nie utwardzonej, trochę gorzej w błocie gdy trzeba się w nim taplać na piechotę, przejechałem w nich 3 maratony, gdzie warunki są jakie są i nie ma czasu na trzepanie butami o glebę, tylko trzeba szybko wsiadać na rower i zapie.... dalej Błoto lubi włazić pomiędzy podeszwę a blok i ciężko jest się wpiąć w pedały, ale są to sytuacje ekstremalne, na co dzień tego nie ma, bo ja raczej omijam błoto przy codziennej jeździe już nie mówiąc o chodzeniu po nim także luz Oczywiście używam razem z pedałami M540, ale one nie do końca mi leżą, tzn. regulacja jest trochę dziwna. Jak bardziej poluzuję śrubę, buty nie trzymają się tak jak powinny, jak trochę przykręcę ciężko się wypiąć. Ciężko znaleźć złoty środek i myślę nad wymianą na XT, podobno o wiele łatwiej się wpina i wypina buty czy ktoś może to potwierdzić? Czy jest znaczna różnica między M540 a XT? Zapewniam, że ta pierwsza gleba nie będzie na pewno ostatnią Hehe, jak dotąd miałem 3 gleby i wszystkie stojąc w miejscu spowodowane jakimś nagłym nieoczekiwanym zdarzeniem, hample do oporu i brak reakcji ze strony nóg. Przejechałem na tym zestawie ponad 500 km i zakodowałem sobie już, że jak zamierzam się zatrzymać, to noga automatycznie się wypina kilkadziesiąt metrów przed zatrzymaniem się Nawet do pracy jeżdżę codziennie w SPD a normalne buty mam w plecaku, żeby się nie odzwyczaić od wypinania ich i jak dotąd idzie mi świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inTro84 Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Też jeżdżę na zestawie 088 i 540 i zaczynając w ubiegłym roku zabawę z spd jeździłem na maksymalnie rozkręconych zatrzaskach, z czasem po oswojeniu nogi z tym systemem zacząłem stopniowo przykręcać śruby (małymi skokami). Po roku czasu jestem gdzieś w połowie zakresu regulacji i jak na razie taka konfiguracja jest dla mnie optymalna. Myślę, że kluczem do sukcesu jest stopniowe oswajanie nogi z siłą zatrzasku, a nie częste regulacje z dużą rozpiętością siły wpięcia-wypięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Myślę, że kluczem do sukcesu jest stopniowe oswajanie nogi z siłą zatrzasku, a nie częste regulacje z dużą rozpiętością siły wpięcia-wypięcia. Masz rację i w pełni się z Tobą zgadzam, jednak tak jak napisałem nie są to dla mnie idealne pedały i myślę, że lepsze/droższe spisały by się lepiej. Pedały np. XT to koszt w granicach 200 zł a skoro widać wyraźną różnicę to myślę, że warto. Dobrze by było, żeby wypowiedział się ktoś, kto używał tych i tych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Długo miałem 520 teraz od paru dni mam 780 i nie widzę różnicy w wypinaniu czy wpinaniu. Rożnica jest w wadze, uszczelnieniu pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin13 Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Używałem 520 i czułem, że to nie to, teraz zacząłem używać pedały Time i jest fajnie. Jak pisze kolega wyżej, przesiadka z 540 na 780 raczej nic nie zmieni, system pozostaje ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 A ja mam 2 rowery MTB i szosę i che mieć 1 parę butów na 2 rowery to co wybrać. Buty MTB 088 i 540 - 520 SPD będzie pasować? Bo są 088 MTB i szosowe czym się różnią? Cena podobna. Na 088 szosowych można na MTB jeździć coś się stanie? I odwrotnie. I na razie bym na szosę zainstalował, a jak mi się spodoba to dokupię pedały do MTB. Albo taki zestaw http://allegro.pl/shimano-buty-spd-m088-pedaly-m520-biale-r-44-cr-i4339503731.html Czy oddzielnie taniej wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Zwróć uwagę na ilość otworów w szosowych i MTB i będziesz wiedział skąd różnica, inne mocowania bloków są. Co do Butów 088 i spd 540/520 to nie buty pasują a bloki i zestaw taki Ci będzie pasował przy obu rowerach. Sam mam dwa rowery fulla i na szosę, jedne buty MTB i dwa rodzaje pedałów 780 i 520 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.