AXE95 Napisano 7 Kwietnia 2014 Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam, mam problem, poniewaz gdy ustawię prawidlowo siodełko to na podjazdach podrywa mi przód. Czy krótszy mostek pomoze rozwiazac ten problem? Kiedys wyczytalem ze jak patrzymy na srodek kierownicy podczas jazdy powinna sie pokrywac ona z osia przedniego kola. U mnie natomiast kierownica jest dalej od osi. Przy mostku 2 cm krótszym było by idealnie. Dodam ze mam wrazenie ze jestem zbyt wyciagniety podczas jazdy.
Mod Team michuuu Napisano 7 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2014 No to pochwal się jaka rama i Twoje wymiary to uczeni w piśmie znajdą przyczynę.
AXE95 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Napisano 7 Kwietnia 2014 http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/89/Kellys.Magic/ Rama 17 cali. Moj wzrost 161 cm. Przekrok 77 cm. Mostek 100 mm, offset 20 mm. Gdy zalozylem sztyce bez offsetu bylo ok, czulem sie komfortowo, ale kolano za mocno do przodu poszlo i musialem zmienic na ta z offsetem. Edit: kiera 56 cm, ramiona korby 175 mm.
jasinski21444 Napisano 7 Kwietnia 2014 Napisano 7 Kwietnia 2014 Szersza kierownica , mostek w dół o kilka podkładek . Krótszy mostek sprawi że przód będzie mniej dociążony i podrywać będzie bardziej . Generalnie tam gdzie podrywa ci koło pochylaj się bardziej do przodu .
kamfan Napisano 7 Kwietnia 2014 Napisano 7 Kwietnia 2014 A jaki ten mostek ma kąt nachylenia? Z reguły w takich przypadkach najprostszym rozwiązaniem jest odwrócenie mostka na "-", dopiero jak to nie pomoże to można dalej kombinować
Klosiu Napisano 8 Kwietnia 2014 Napisano 8 Kwietnia 2014 Proste, za duża rama. Siedzisz przez to za bardzo z tyłu w stosunku do środka ciężkości i nic dziwnego że podrywa przednie koło. Siedemnastka może być dobra na mnie, przy moim 175 cm wzroście, ty powinieneś mieć mniejszą ramę. Na piastę nie patrz, to mocno umowny sposób na określenie pozycji. Krótszy mostek jeszcze pogorszy sprawę, bo będziesz wtedy przesunięty jeszcze bardziej do tyłu i przednie koło będzie jeszcze bardziej odciążone. Jak nie chcesz zmieniać ramy, to musisz się przesunąć do przodu - właśnie sztyca bez offsetu, mostek na minus i prosta kierownica. Wiele więcej nie można zrobić.
zekker Napisano 8 Kwietnia 2014 Napisano 8 Kwietnia 2014 Gdy zalozylem sztyce bez offsetu bylo ok, czulem sie komfortowo, ale kolano za mocno do przodu poszlo i musialem zmienic na ta z offsetem.Co to znaczy, że kolano za bardzo z przodu? Nie pasuje do opisów jaka powinna być pozycja, czy zaczynało boleć? Jeżeli nic z kolanem się nie działo i dobrze się jeździło, to wróć do takiego ustawienia. Nie ma sensu na siłę wpasowywać się w kanony, to są jedynie wskazówki jak szukać swojej pozycji na rowerze.
AXE95 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Napisano 8 Kwietnia 2014 Gdy mialem sztyce bez offsetu to po kilometrze strasznie mnie bolaly uda i kolana. Dziekuje wszystkim za rady, bede bawil sie dalej z ustawieniami, a w zimie moze kupie cos nowego i lepszego.
Jechan Napisano 8 Kwietnia 2014 Napisano 8 Kwietnia 2014 @Klosiu, jak to możliwe ze mam zaledwie 2cm więcej wzrostu a rama 18" była za krótka? Teraz jest 19" i pasuje w sam raz. Nie wyobrażam sobie 17" dla 175cm wzrostu. Oczywiście 17" nie równe 17" Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Mod Team michuuu Napisano 8 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2014 Oczywiście 17" nie równe 17" No to sobie odpowiedziałeś. Ja z kolei po 2 miesiącach zrezygnowałem z 19" na rzecz 18" i nie wyobrażam sobie jazdy po wertepach na 19" przy 176cm wzrostu. Przekrok albo długość albo jedno i drugie dla mnie nie pasuje.
Klosiu Napisano 8 Kwietnia 2014 Napisano 8 Kwietnia 2014 Jechan dokładnie, pewnie miałeś krótką ramę po prostu. Ramy do ścigania są długie w małych rozmiarach i kupuje się je małe. Dla mnie dziewiętnastka jest jak dyliżans - za wielka i za krowiasta w skrętach .
zekker Napisano 9 Kwietnia 2014 Napisano 9 Kwietnia 2014 Gdy mialem sztyce bez offsetu to po kilometrze strasznie mnie bolaly uda i kolana. Dziekuje wszystkim za rady, bede bawil sie dalej z ustawieniami, a w zimie moze kupie cos nowego i lepszego.Próbowałeś dać wyżej siodło?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.