Skocz do zawartości

[NoTubes] "Robienie UST bez obreczy i opon UST jest bzdurą"

jogi109

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dziś w rowerowym w mojej miejscowości na zapytanie  o mleczko i wytłumaczenie, co chcę zrobić otrzymał odowiedź, że zalanie zwykłej obreczy i opony w ghetto tubless to bzdura, że to działa. Pan powiedział, którego zresztą lubię, że to chwile działa, ale może się zdarzyć że gdzie daleko w trasie coś się stanie i jest problem. Co Wy na to?

Napisano

Nie wiem

Właśnie to mnie zdziwiło, ale nie wypada mi się tam kłucić. Raz, że gość ma sklep nie od juttra, dwa że dwa razy starszy ;/. 

Kupiłem u niego jakieś "lekkie" dętki maxxissa po 185g i bede jezdzic, na razie i tak mi ekonomiczniej wychodzi.

Napisano

No i zrobione koła mavic cross ride 2013+ tasma izolacyjna za 2 szt + stara detka presta z nakretka mocujaca wentyl + nozyczki+ mkleko coffelatex 

I wszystko uszczelnione opona Mezcal TNT ;) 

Napisano

OKOK, tylko tu mowa o trwałości (chyba :D) zwykłej obreczy i opony przerobionej na ghetto tubeless

Jeżdżę na ghetto od kwietnia 2013 roku. Opony to Geax Saguaro, zwykłe drutowe, do tego dętka 20" i mleko Stan's NoTubes. W zeszłym tygodniu rozebrałem cały zestaw i zalałem ponownie, zdejmowanie opony było bezproblemowe, nie była sklejona ani z obręczą, ani z opaską z dętki. 

Jazda po kamienistych i "korzennych" trasach na niższym ciśnieniu jest bardzo przyjemna.

Moim zdaniem nie musisz się obawiać o trwałość obręczy i opon, oczywiście jeśli nie przesadzisz ze zbyt niskim ciśnieniem w oponach.

Napisano
Kupiłem u niego jakieś "lekkie" dętki maxxissa po 185g

Dobrze że lekkie dałeś w " " :)

Wiesz to że koleś ma sklep ileś tam lat ... że jest starszy ... to nie ma żadnego znaczenia.

Może zwyczajnie brak mu doświadczenia z ghetto tubeless i jedyne co mu się w głowie gnieździ że nie ma sensu bo to nie ma prawa działać.

Wiesz ja tak przez połowę życia myślałem o arbuzie ... że to nie może być smaczne i generalnie jakieś takie ... mama, tata, babcia dziadek, siostra, ciocia przez 15 lat namawiali mnie abym skosztował :) teraz arbuz jem zawsze jak tylko go zobaczę w sklepie :)

Jak się coś stanie to nawet na zestawie UST nie pojedziesz.

Na dalekie wypady dętka w zapasie to podstawa.

2 sezony obleciałem na bezdętce ... nie nazywam tego ghetto bo nie robiłem tego na dętce tylko zaklejałem taśmą otwory na kołach.

Za każdym razem zakładałem opony nieprzystosowane do bezdętki, ale zawsze zwijane bo przecież chodzi tu o to aby było też lekko.

Złapałem 3 x kapcia którego nic nie uszczelni ... ale po każdym sezonie podczas rozmontowania zestawu widziałem że mleczko uratowało mi dupę przynajmniej po kilka razy na kole.

Dopiero po sezonie wyjmowałem kolce z opony, o których na dętce bym wiedział tego samego dnia.

Dzięki możliwości jazdy na niskim ciśnieniu o jakości trakcji w terenie już nie wspomnę :)

Początkowo przy budowie pierwszych zestawów będziesz się denerwował z powodu braku doświadczenia, niejednokrotnie jest konieczność posiadania dostępu do kompresora, niektóre opony długo się uszczelniają i następnego dnia rano możesz mieć zwyczajnie kapcia   ... ale to szybko mija po pierwszym wypadzie w teren ...

Jedyne co trzeba rozważyć to czy chcesz się w to bawić.

Z moich obserwacji wynika że zwykły rowerzysta to jeździ na dętkach ... ghetto zazwyczaj robią osobniki z cyklozą zaawansowana :)

Pozdro

Pozdro

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ale po co takie coś?
To już lepiej samo mleczko kupić tańsze niż Stan's.

Ile lepiej wychodzi sie na wadze dętka 29" vs ta sama opona, dętka 20" i mleczko (taśmę pomijam bo jest w obu przypadkach)?

• Mod Team
Napisano

Ile lepiej wychodzi sie na wadze dętka 29" vs ta sama opona, dętka 20" i mleczko (taśmę pomijam bo jest w obu przypadkach)?

Raczej niewiele, ale w przypadku ghetto raczej nie chodzi o zbicie wagi :)

@UP:

Pewnie rozmiarem gumowej opaski.

Napisano

Na wadze za wiele nie zyskasz, bo mleczko też swoje waży :P Przerobiłem Crossride`y, używając opasek i mleczka Stan`s, nie obeszło się bez kompresora. Przez 2 miesiące 2 razy mi się opona rozszczelniła na chwilę - raz krzywo wylądowałem z hopki, raz na singlach raczej do DH przywaliłem po hopce w takiego garba z ziemi :P Uszczelniły się szybko i można było jako tako jechać (trochę spadło ciśnienie). Jeżdżę na ciśnieniu 2 barów (Maxxis Aspen 26x2.2) i muszę przyznać, że trzymanie w zakrętach jest o niebo lepsze, niż na dętkach. Generalnie polecam :P

Opaska pod 29" nie będzie taka naciągnięta na obręczy 26", przez co może zwiewać powietrze przez obręcz i dalej nyple. Opaska Stan`s pod 26" według producenta nadaje się również do kół 24"

Napisano

Ale czy od razu potrzebna jest dętka jak w Ghetto? Ja jeżdżę na obręczy DT 4.2d oklejoną taśmą (taką wzmacnianą, naprawczą), do tego wycięty wentyl presta, opona Saguaro i mleko Stan'a. Wszystko działa bez problemu.

Napisano

@@gajutrw

Przykładowy ghetto zestawik:

1. Taśma naprawcza z marketu, np Pattex

2. Mleczko - np. Caffelatex (lub praktycznie dowolne inne mleczko)

3. Wentyle np. Rubena z wymiennym wkładem. (lub wentylki Presta ze starych dętek)

4. Kompresor (wersja superghetto kompresor z butelki po napoju gazowanym)

5. Strzykawka 50ml i wężyk igielitowy do podawania mleczka przez wentyl (opcja deluxe bo można wlać mleczko bezpośrednio do opony)

Napisano

Po wstepnym przeanalizowaniu tematu zamowilem komplet Rubeny dostepny dla kol 29.

Dzis przyszedl, zalozylem, zalalem, uszczelnilem Race Kingi 2.2 zwijane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...