gajutrw Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Ja wlewalem przez wentylek, ale mozna tez wlac bokiem, w zaleznosci jak Ci pasuje.
qrczakzul Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Planuję zalać mlekiem tylną dętkę, bo już mam dość laczków. Jak długo mleczko będzie żywe i nie zastygnie? Jakie wrażenia z zalewania dętek? Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
biegacz1 Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Jeździ się o wiele lepiej niż na dętkach, czuć że opona nic nie ma w środku i może się swobodnie zginać na przeszkodach. Ja dolewam/zmieniam mleko co 3 miesiące (No Tubes)
BikerLight Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Jak długo mleczko będzie żywe i nie zastygnie? W przypadku dętek o wiele dłużej niż dla standardowego tjublesa. Dla mleczka którego używam (Caffelatex) producent podaje czas 1-2 lata. Dla porównania standardowa opona - od dwóch do trzech miesięcy.
jogi109 Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 Caffelatexa masz w oponie czy w detce? Jak sie sprawuje, czy warto je kupic, czy lepiej stansa, łatwo sie uszczelnia?
rzezniol Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 To jak długo mleko będzie "żywe" zależy od tego ile powietrze przejdzie przez zestaw ... Ja Stana wlanego w Rubeny z serii Top Design miałem płynnego cały sezon ... ale praktycznie nie miałem potrzeby dopompowywania powietrza ... Quzyn tego samego Stana na Kendach Karmach miał ciekłego max 2 miesiące ale średnio raz w tygodniu musiał uzupełniać powietrze bo jego zestaw średnio trzymał powietrze. Mleka w dętce nigdy nie praktykowałem wiec w tym temacie się nie wypowiadam ale moim zdaniem to kiepski pomysł. Pozdro
tomiz1 Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Ciekawe... Ja mam mleko NoTubes. Od założenia nie dopompowywałem (teraz jest już 3 miesiące), ale już po 5 tygodniach słychać było przy wolnych obrotach kołem, że z mleka zrobił się taki "kłaczek". Wlałem 1,5 miarki do opony 26x2.0.
BikerLight Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Caffelatexa masz w oponie czy w detce? Jak sie sprawuje, czy warto je kupic, czy lepiej stansa, łatwo sie uszczelnia? W oponie, uszczelniło się bez problemu. Co do sprawowania się ciężko powiedzieć, mam wrażenie że raz złapałem gumę bo odczułem w trasie niższe ciśnienie. Na oponie nie było jednak śladu po przebiciu (ani też śladu mleczka), co biorę w sumie za dobrą monetę Co do porównania do Stan's nie wypowiem się, nie używałem. @@rzezniol, Rzeczywiście w MTB to średni koncept bo zysk z użycia to szansa na uniknięcie kapcia a strata to zwiększona masa całości, tubeless rozsądniejsze bo dochodzą inne korzyści (ciśnienie, mniejsza masa). Mleczko w dętkach ma za to sens w trekingu i jeździe miejskiej.
Mod Team safian Napisano 12 Maja 2014 Mod Team Napisano 12 Maja 2014 Ja Stana wlanego w Rubeny z serii Top Design miałem płynnego cały sezon ... Płynność mleczka niestety nie jest wyznacznikiem jego zdolności do uszczelniania. Płynnego to i ja miałem płyn Stana po roku, tylko co z tego jak w oponie latał wielki glut?
rzezniol Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Hmm ... mi tam glut się nie zrobił. Jak zalewałem koła w marcu tak jeszcze w październiku mleczko dawało rade załatać dziurę po kolcu. Moim zdaniem jedyne wytłumaczenie na glut w oponie to niedopilnowanie "czystości". Jak zostawimy jakiegoś śmiecia w oponie, to lateks się możne złapać i potem reszta rośnie jak kula śniegu. Pozdro
rybciasum Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Słyszałem że talk w dętkach źle reaguje z mlekiem, a teraz czytam że tak się jednak da, to ja już sam nie wiem .
BikerLight Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Jeśli producent pozwala na użycie swojego produktu w dętkach to chyba przebadał sprawę Są też dętki fabrycznie napełnione uszczelniaczem, pierwszy lepszy przykład: http://rowerowy.com/sklep/czesci/detki/26-calowe/prod/slime_tube
wojtas7 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 wytrzymałość mleka to ciekawy temat, kilka razy już przerabiałem. u mnie nigdy glut się nie robił a mleko po prostu robiło się gumą równo rozlaną na twardo po oponie z ciężko do usunięcia powłoką. mleko forumowe to miesiąc i mleka nie było. Mleko Geax tak 2-3 miesiące. Teraz próbuję mleka Noslime - zielone. Gwarancja producenta na bycie w stanie płynnym 2 lata. Ciekawe. Uszczelniłem opony w lutym, mamy maj. Mleko na pewno jest jeszcze płynne bo słyszę chlupotanie. Natomiast sprawdzę jak to w środku wygląda, bo przez rant między obręczą a oponą wycieka u mnie czarny płyn więc mleko nie jest do końca jednorodne...
Mod Team Pixon Napisano 13 Maja 2014 Mod Team Napisano 13 Maja 2014 Proszę, daje do poczytania, relację mojego autorstwa z konwersji zwykłych Mavica na system bezdetkowy: Przepis na koła bezdętkowe za 30 zł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.