spioch100 Napisano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam, możecie mi powiedzieć jaki amortyzator mogę zamontować do tego roweru? http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=735&fname=Author&mname=Horizon Jakie stery ,rozmiar itd, przykładowe modele. Mam świadomość, że to dodatkowa waga. Nie chodzi mi o jazde po górach, ale o zminimalizowanie odczuć na nadgarstkach. myślę o czymś z małym skokiem(do 50mm?) , tak żeby geometria ramy bardzo się zmieniła. Podpowiecie jakie są opcje? Co powiecie na to? http://allegro.pl/amortyzator-28-700-1-rst-neon-t-czarny-widelec-i4046590943.html http://allegro.pl/amortyzator-sofi-rst-28-nowy-z-gwintem-i4117675841.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabZIRO Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Wybacz.. odpialem na czacie.. ale wstawiam juz tu... @spioch100 osobiscie odradzam Ci te amory... bedziesz mial z nimi wiecej problemow niz korzysci. obawiam sie ze cos co by dzialalo i dalo satysfakcje z jazdy to koszt minimum 700-1000 pln.. i to nie jest wcale wysoka polka ja jezdze na sztywnym widelcu i tez kiedys myslalem o dolozeniu amora do mojego gianta.. ale odpuscilem sprawe.. wiecej zyskasz kupujac jakies dobre ergonomiczne gripy i zmieniajac chwyt kierownicy na bardziej prawidlowy, bo zakladam ze jesli nie jezdzisz w ciezkim terenie a masz problemy z nadgarstkami to zle trzymasz kierownice ale to tylko moje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spioch100 Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 to by przewyższyło wartość roweru. A amor Suntour cr8v? wiem, że to cały czas dolna półka - ale powtarzam, nie chodzi mi o skoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabZIRO Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Tu się musi wypowiedzieć ktoś, kto dokonał już takiego upgrade-u.. ja bym nie inwestował w nic co kosztuje poniżej 1000 pln, gdyż tanie amory bardzo szybko się psują, łapią luzy, coś zaczyna zaraz z nich telebodać, itd. Nie ważne od terenu, nawet na niewielkich nierównościach taki amortyzator pracuje nieustannie. Jeśli jeździsz więcej niż 100 km miesięcznie (co i tak jest minimalnym minimum!) to naprawdę nie ma co się ładować w taki zakup bo później będziesz żałował. O ile nie odradzam rowerów z niskiej półki - nawet tych marketowych - ludziom którzy jeżdżą mało, bo oni więcej nie potrzebują.. to tak jak na tanie amory, tanie heble hydrauliczne (lub co gorsza na lince) jestem z lekka uczulony. To tylko ładnie wygląda na wystawie. Lepiej kupić coś na sztywnym zawieszeniu.. im mniej części w tanim rowerze tym dłużej pojeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Amor za powyżej 1000zł do roweru crossowego... Zobacz jakie tam masz stery i jaka średnica główki, wtedy można coś dobrać. Geometria ramy może ci się przestawic po włożeniu amorka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabZIRO Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 No dobra.. widzę że nie wygram z Wami.. więc się przyłączę... jak już to weź coś Suntour.. może coś z tych SR SUNTOUR NCX DLO LockOut - http://allegro.pl/promocja-sr-suntour-ncx-dlo-lockout-nowy-d-lo-i4139629987.html SR SUNTOUR NEX H-LO 700C 1CAL - http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-nex-h-lo-700c-1cal-gwint-i4124228892.html Tylko zwróć uwagę na rozmiar sterów! Bo w specyfikacji Twojego modelu na stronie nie podali. Ale pamiętaj, że Twój piękny Author będzie później ważył ponad 14kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hetmanek Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Suntour, RST czy Spinner i ich tańsze amorki ~300 zł do codziennego użytku spokojnie dadzą radę, nie uświadczysz tłumienia ale będzie bardziej miękko. Przez długi czas jeździłem na budżetowym Suntorze 80mm który zapoczątkował tanie xcm'y i xcr'y (xc coś tam lo), zeszła anoda z goleni i musiałem wywalić kartridż z blokadą bo zamulał strasznie, ale po korzeniach i wertepach na sztywno na alu ramie było by bardzo ciężko. Po przesmarowaniu i dolaniu oleju chodzi całkiem nieźle. Luzów nie złapał no miał już jakieś tam od początku. Niestety nie doradzę co konkretnie kupić, ale możesz się przejść do sklepu i zrobić rundę testową crossem z jakimś budżetowym amorkiem i wziąć coś podobnego jak podejdzie. Postaraj się dobrać wyprzedzenie i długość do obecnego widelca. Zobacz wyższe modele na tej ramie, wygląda że montowany tam był RST Sofi T8 i główkę ramy masz chyba pod 1" (25.4): http://allegro.pl/amortyzator-rst-sofi-t-50mm-25-4x180x50-gwint-700c-i4058081141.html Choć rama alu więc może główka już 1 1/8"? Wtedy wybór większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 @sabZIRO Wybacz, ale mój "zielony" nos wyczuwa zapaszek trolla, internetowego lansera albo ignoranta. W zasadzie nie wiem, co gorsze. Widelec trekkingowy za ponad 1000zł? Przecież takich modeli ze świecą szukać. Suntour ma takie trzy z rodziny NRX, z czego dwa od tańszych braci różnią się wyłącznie pustą koroną a trzeci dodatkowo elektryczną blokadą. I to wszystko. To co się ma niby w tańszym rozlecieć, co w droższym miałoby przetrwać? RST nie przekracza 1000zł, Manitou, RS, FOX i inni nie mają trekkingowych w ofercie w ogóle. Widelec do trekkinga za 450-700zł spełni swoje zadanie z nawiązką. Ale w tym rowerze i tak żadnego sensownego widelca nie zamontuje, bo to stara rama z główką 1". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spioch100 Napisano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 rama alu ale stery klasyczne , calowe. Który wobec tego będzie najlepszy w tej cenie tj ok 200 zł. Te podane przez Was czy ten suntour cr8v który mam na miejscu w sklepie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Żaden. Jeśli masz 200zł, lepiej zainwestować je w coś innego niż atrapa amortyzatora. Ale jak już na siłę musi być, ten NEX HLO podlinkowany wyżej będzie chyba najmniejszym złem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzystkaPomocy Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Za 200-300zł powinieneś dostać używany NCX, wersja olejowo sprężynowa, LITE, waży ok 1700g, montują takie w rowerach w przedziale cenowym 2-4tyś, zobacz na stronie polskiego producenta Unibike. Niestety pewnie średnica się nie bedzie zgadzać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.