ktt Napisano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Witam . przekopałem sie przez forum i troche znalazłem odnośnie łańcuchów PC 58 i 48. mam teraz dylemat czy kupić trzy łańcuchy 48 i zmieniać je co 500km ? czy moze kupić 2wa trwalsze 58 ? oba rozwiązania wahają sie w granicach 120 i 140zł, (czy moze oplaca sie zainwestować w 3x58 ale z tego co wiem to kaseta sie zużyje szybciej) mój napęd planowana kaseta Alivio (chyba trwalsza niż SRAM) Korba Deore LX fc-m572 44/32/22 z 2004 chodzi mi o to żeby to sie w miare rownomiernie zużywało i nie zajeździło korby ( bo na ostatniej prawie nie widać już ząbków, a co ciekawe kaseta sie jakoś trzyma i nawet nie przeskakuje ) napęd ma 3000km i był dość ostro eksploatowany (w tym w zimie) i jest do wymany dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 1x pc-68 :wink: Ja mam jeden lancuch - pc-48 kasete Alivio zrobione na tym 4 000km no i.. fafa bez problemu. Jakiegoś turbo zuzycia zebatek ani na kasecie ani na korbie niewidac. A jeżdże głównie po lesie i to czesto w trudnych warunkach atmosferycznych :] . Myśle ze nawet 2x pc-48 zalatwilo by sprawe.. ale wedle uznania.. ja bym sie nieładował w 50 łancuchów. Myśle ze 2x pc-48 załatwi sprawe bez problemu. Tym bardziej 2x pc-58. Co nie zmienia faktu ze i tak jestem przeciwnikiem jazdy wielołańcuchowej :wink: Edit: mam korbe Deore 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 ja testowałem 2xkasety sram 5.0 jedną z 1 łańcuchem drugą z 3 łancuchammi pc 58, obie mają zrobione po 4 tysiace km i nie widać róznicy w pracy dlatego ja proponuję 1x pc 58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axi Napisano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Ze swojej strony mogę stwierdzić, że kaseta Alivio jest twarda. Na dwóch łańcuchach HG-50 (przy czym jeden tylko przez 30% przebiegu, a nie 50:50) przejeździłem na takiej trochę ponad 15 tyś km. Łańcuch zaczął skakać na korbie... Sądzę, że gdyby łańcuch nie był wyciągnięty i nie zajechał zębatek w korbie to dalej mógłbym jeździć na tamtym napędzie. Ciężko jednak stwierdzić, czy 2x PC-58 będzie trwalsze niż 3x PC-48. Sądzę jednak, że 3x PC-48 starczą na dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 nie wiem jak alivio ale ja miałem lx 8 rzedowego i i nie polecam ja osobiście polecam srama 5.0 jeśli chodzi o kasete wg mnie kasety sram są bardziej wytrzymałe ale to moje .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktt Napisano 15 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 ja z moich doświadczeń też sądze ze alivio jest twarde .. ma na razie tylko 3 tys. na jednym lańcuchu(jakims tanim) i nie jest tak strasznie zajechane. a katowane bylo. zato korba do śmieci a 5tys na sramie 5.0 to dla mnie bez sensu.. mysle że alivio jest może cięższe, nie ma kultowych dziurek pod ząbkami ale żywotne .. a jak juz piszecie o tych wytrzymałosciach to powidzcie ile na nich przejechaliscie, bo dla jednego 5tys to duzo a dla innych 5tys to wcale nie tak duzo axi dzięki za konkretną odpowiedz kilkanascie tys to jest to co powinna wytrzymać kaseta.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 ja jak jużpisałem mam przejechane po 4 tysiace na obu kasetach srama 5.0 i jak na razie nie widze róznicy (1x1 pc-58 i 3x1pc-58) . na LX zrobiłem ze 2 tysiaki i wysiadła , być może winny był łańcuch nie najlepszej jakości ale od tego czasu uzywam sramów i jestem z nich zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 ja uzywam SRAM 5.0 + PC 48 i po 773km nie widze żadnych oznak zużycia kasety, a łańcuch musiałbym zmierzyc, ale wydaje sie byc w dobrej kondycji, no ale 773km to jest w sumie bardzo mało, ale zaliczone juz z 10 dość długich podjazdów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktt Napisano 15 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 yhm...Witt2 a korby Ci nie zjada jeden łańcuch ? bo ja teraz korbe zajechalem (ale to jakiś syf był suntoura czy coś) kolega wlasnie kupił napęd taki jak ja planuje z łańcuchem LX :/ ...zobaczymy jak mu to będzie smigać teraz sie skłaniam bardziej do 3x pc-48 , 58 moze być za twardy , a wg mnie zarowno za twardy jak i za miękki łańcuch moze powodować ścieranie ząbków (przez nierownomierne rozłorzenie obciążenia) dzięki za odp. ps. 773 km to faktycznie nie dużo, a ktoś tu ma napęd na wykończeniu ? aha jeszcze dodam że zamierzam tak dość katować napęd tz. błoto i ostre podjazdy w terenie, w zimie pewnie dojdzie śnieg ze solą :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Ja jestem w przeswiadczeniu ze najlepiej kaseta sram5.0 + 1lancuch pc58 zajezdzam juz ddrugi taki naped a teraz w nowym rowerku pewnei tez taki bo jedyna alternatywa to kaseta xt/xtr ale cena tez inna.. Jednak aseta u mnie zrobila ze 4-5tys km z lancuchem pc48 jednak po tm jak go raz zerwalem nei chcialem ryzykowac czy juz lancuch saida i zmienilem kasete i lancuch... poza tym kupowanie np. 2xpc58 do tej kasety to jak dla mnie nie porozumienie:/ Ale kazdy robi to co uwaza za sluszne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 do tych 2x sram 5.0 mam korbe alivio i jest ok teraz wszystko idzie do drugiego roweru ( takiego na zime ) bo sam sie przesiadłem na 9 rzedów tj sram 9.0 i pc-99 ale bede smigał na jednym łańcuchu do końca tej kasety. co jeszcze ważne jedna z tych kaset była używana jako zimowa ta z jednym łancuchem a drugi sram jako napęd na lato z innym kołem . Korba była ta sama do obu kaset i nie zauważyłem jakiegoś silnego zużycia a co do łańcucha to ja jednak po nauczce z kaseta lx i nonamem łańcuchem to wole troszke lepsze łańcuchy dlatego kupowałem pc-58 a nie pc-48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 a ktoś tu ma napęd na wykończeniu ? No to ja mogę się wypowiedzieć. Do niedawna sam byłem przeciwnikiem jazdy wielołańcuchowej, ale nauczony własnymi doświadczeniami, do nowego napędu na pewno będę miał 2 łańcuchy. Mam obecnie korbę Suntour (przebieg 18 kkm) kasetę LX HG70 9b i jeden łańcuch PC-59 (kaseta i łańcuch mają przebieg 12 kkm). Patrząc na zużycie kasety jeszcze sporo mógłbym na niej zrobić, ale uniemożliwi mi to łańcuch. Jest on potwornie wykończony i ogniwka bardzo często się blokują między sobą co utrudnia działanie napędu i łańcuch często wydaje dziwne dźwięki albo skacze. Wyginanie łańcucha na boki pomaga tylko chwilowo i problem szybko wraca. Podobne problemy miał Bizon z PC-69 http://forumrowerowe.jgc.pl/lancuch-Sram-pc-69-t13196.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 proponujesz jazde na 2 łańcuchach wymienianych co 600 km?? kurcze musze sie szybko zastanowić od kupna tydzień temu nowego napędu mam już niecałe 400 km wiec ostatnie chwile . po weekendzie bedzie deadline na wymiane ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktt Napisano 15 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 poza tym kupowanie np. 2xpc58 do tej kasety to jak dla mnie nie porozumienie:/ Ale kazdy robi to co uwaza za sluszne:) tz. co masz na myśli.. co sie stanie z napędem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 IMO 3xPC-48 lepsze niz 2xPC-58. Nawet przy ostrej jeździe powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dar28 Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Ja PC 48 zajechałem po jakiś 80km. Zaczeły mi pękać tulejki w łańcuchu i go popprostu wyrzuciłem jeżdżę na JG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axi Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Również muszę się zgodzić z Odim, że po przekroczeniu 10 tyś. km jazdy terenowej najsłabszym elementem napędu staje się łańcuch. Widać, że jest mocno sprawcowany, luz na boki ma koszmarny, łatwiej się klinuje, a co za tym idzie i zrywa. A raczej ciężko po takim dystansie zakładać nagle nowy... ktoś próbował? Teraz złożyłem napęd na korbie Alivio '06 i kasecie Sram 5.0. W tej chwili ma za sobą 1000km z łańcuchem PC-58 (w tym błotniste Kielce ). W najbliższych dniach zmiana na nowego PC-48. Będzie widać, czy napęd (a zwłaszcza kaseta, która przez wielu uważana jest za miekką) ma już wyraźne ślady użytkowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Teraz złożyłem napęd na korbie Alivio '06 i kasecie Sram 5.0. W tej chwili ma za sobą 1000km z łańcuchem PC-58 (w tym błotniste Kielce to możesz mieć problem ... ja dlatego jedna kasete 5.0 mecze na 1 łańcuchu pc58 bo mi nie przyjeła nowego łańcucha po 800 km , dlatego kupiłem druga kasete z trzema łańcuchami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Czerwca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Również muszę się zgodzić z Odim, że po przekroczeniu 10 tyś. km jazdy terenowej najsłabszym elementem napędu staje się łańcuch. Widać, że jest mocno sprawcowany, luz na boki ma koszmarny, łatwiej się klinuje, a co za tym idzie i zrywa. A raczej ciężko po takim dystansie zakładać nagle nowy... ktoś próbował? Nie zupełnie nowy, ale w pewnym momencie, zdesperowany działaniem napędu założyłem łańcuch XT po 1000 km, ale nie dało się jeździć. Najwyżej spokojnie na szosie bez mocnego deptania bo skakał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_l_83 Napisano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Ja śmigam już 8000km na jednym łanćuchu Pc-48 i kasecie Sram-5.0. I jeszcze pociągnie z 3000km . Więc jak dla mnie nie opłaca się inwestować w kilka łańcuchów. Za swój komplet zapłaciłem 99zł więc wychodzi bardzo tanio jak za napęd. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 tz. co masz na myśli.. co sie stanie z napędem ? Tzn chodzi mi o kwestie finansową ze się nei opłaca... dodatkowo w sumie u mnie i tak lancuch max wyrabia 5tys km.. co bym nie mial:) z tych do 100zl... Dlatego łancuch pada to odrazu kupuje nowy lancuch + nową kasete dla porowanania moge napisac ze mojemu ojcu na kasecie hm.. chyba altus nowy lancuch sie przyjal po5tys.. ale kaseta wygladała jak nowa ze względu na to że nei jezdzi siłowo a naped jest zazwyczaj czysciutki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktt Napisano 16 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 a blaty do korby.. ? dolicz to do 99 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jim_ha Napisano 6 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Ja śmigam już 8000km na jednym łanćuchu Pc-48 i kasecie Sram-5.0. I jeszcze pociągnie z 3000km . Więc jak dla mnie nie opłaca się inwestować w kilka łańcuchów. Za swój komplet zapłaciłem 99zł więc wychodzi bardzo tanio jak za napęd. Pozdrawiam. yoyo, ja mam srama 5.0 po jednym sezonie dostalem gratis, przejechalem na niej i na pc48 w XC ostrym ok 800km i nic, teraz jezdze dalej na tej kompilacji na fullu juz i daje rade, chociaz musze zmierzyc lancuch chyba, teraz jest katowany bardziej za to kasetka mimo duzych obciazen, nawet niewielkich skokow i jazdy na kole tylnim spisuje sie niezle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktt Napisano 10 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 kupiłem 2x PC 58 ze względu na twardość. i mniejsze zamieszanie z 2woma a nie 3ma łańcuchami.. jeden ma przebiegu 500km. wczoraj zalorzyłem drugi (przyjoł sie bez problemu) ma 120km. jak coś sie będzie dziać to dam znać na forum .. ale wygląda ślicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefe Napisano 10 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 mam kasetę 7 rzędów shimano altus + łańcuch shimano ig51, przejechałem na tym około 5350 km łącznie z zimą, napędu nie oszczędzam... szybka jazda, dużo w lesie. jak na razie nie widać zbytnio zmęczenia ani łańcucha ani kasety. kaseta i łańcuch działa z korbą alivio, która działała z poprzednia zmianą kasety i łańcucha... obecnie korba ma przejechane około 14000 km... nie widzę żeby była jakoś mocno nadwyrężona. napęd czyszczę jak już trzeszczy... smaruję zwykłym najtańszym smarem grafitowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.