Skocz do zawartości

[zapadki] ilość, sposób działania

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

1. Ma ktoś jakies informacje jakie piasty shimano (deore,lx etc) ile maja zapadek ? (szczególnie interesuje mnie Lx).

2. Ostatnio rozebrałem wolnobieg i wiem jak to wygląda. rozebralbym i piaste Lx ale niemam jak zdjac kasety. Wiec mam pytanie : zapadki w bebenku wyglądaja mniej wiecej tak samo ? czyli sprezynka i takie 2 bolce odchylane przez nią ? (w przypadku 2 zapadek)

wszystkie paisty shimano z grup mtb maja takie same systemy zapadek bodajze(xtr 07 ma inny)roznica to material zapadek oraz rodzaj sprezyny wiem np ze system zapadowy w LX i XT jest taki sam ale XT ma mocniejsza sprezyne o przekroju kwadratowym a LX slabsza o okraglym

wszystkie paisty shimano z grup mtb maja takie same systemy zapadek bodajze(xtr 07 ma inny)roznica to material zapadek oraz rodzaj sprezyny wiem np ze system zapadowy w LX i XT jest taki sam ale XT ma mocniejsza sprezyne o przekroju kwadratowym a LX slabsza o okraglym

Przypuszczam, że podobnie jak to było kiedyś, XT ma też nieco inną szerokość zapadek. Sprężyna o której piszesz w LX przechodzi przez środek zapadki specjalnym wycięciem a w XT z jej boku i sama zapadka jest szersza. Nie wiem jak to jest w aktualnych piastach ale Shimano rzadko takie rozwiązania zmienia. W sumie sam jestem ciekaw. Czy ktoś rozbierał bębenek w obecnej XT ?

Z tymi 3 zapadkami w obecnym LX to nie wiedziałem. Jesteś pewien bo coś mi się to nie widzi a nie rozkręcałem nowych piast ostatnio ? Bębenek ściąga się imbusem 10mm po wykręceniu ośki, nakrętke i konus odkręcasz po przeciwległej do bębenka stronie, wyjmujesz ośkę, kulki i wkładasz imbus i odkręcasz. Bębenek jak ktoś umie też można rozłożyć ale trzeba mieć umiejętności i spec. klucz.

Ma 3 bo w serwisie shimano mi mowili...odkrecenie bedbenka to 3 minuty roboty, ale rozkrecenie-nawet nie wiem gdzie sie klucz tam wklada, a przydaloby sie do srodeczka zajzec.

XT tez ma w bebenku 3 zapadki.

No tak ile minut tyle zapadek :D , do rozkręcenia bębenka trzeba się zabrać od wyciągnięcie dekla go zamykającego tak by go nie uszkodzić, bo po nim ślizga się uszczelka łożyska piasty. Ale to trzeba wiedzeć jak zrobić. Potem spec. kluczem odkręcasz miskę łożyska (na tacy by nie pogubić mnustwa drobnych kulek)

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...