Skocz do zawartości

[Przerzutki] Shimano Claris vs Sora

kreation

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wczoraj dowiedziałem się o tym że Shimano Claris to następca przerzutek Sora, niektóre nowe modele kolarzówek są już wyposażone w ten nowy model i tutaj rodzą się pytania:
W czym są lepsze Claris od Sory jakie są wady i zalety obu rozwiązań
Czy w przyszłości gdybym np. teraz kupił Meridę 880 z Claris'ami to czy opłacałoby mi się zmieniać przerzutki na np. Ultegra
Wiadomo już coś więcej jak jest z trwałością przerzutek Claris?
Opłaca się dopłacać 200zł do roweru z przerzutkami Claris niż do tego z przerzutkami Sora?

Napisano

Nie sora, ale 2300. Sora została. Claris są w tym lepsze, że masz tańsze kasety i łańcuchy do nich, bo to 8s. Oczywiście sama grupa claris jest tańsza. Wymiana przerzutek to szkoda kasy, zyskujesz trochę wagi i poza tym nic więcej. Lepiej zmienić manetki i zostawić przerzutki, wtedy odczujesz różnicę, bo będziesz miał więcej przełożeń. Ale do tego dojdzie wymiana korby i kasety, więc pozostaje pytanie gdzie jest granica.

Claris szybko złapie luzy, ale w działaniu to nie przeszkadza. Moja 2300 po paru dniach złapała luz, ale działa jak należy.

Warto dopłacić dwie stówy. Zyskujesz łopatki, które możesz obsłużyć z dolnego jak i górnego chwytu. Stara sora ma znane wszystkim "dynksy" które są mniej poręczne.

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Są większe przeskoki pomiędzy przełożeniami. Mnie to irytuje i nie mam zamiaru wracać do 8, nawet w treningówce. 9 juz jest ok

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak teraz sprawdzałem, to na allegro kasety do Claris są droższe niż do Sory. Czy Claris jest w czymkolwiek lepszy, niż tylko w cenach kaset i łańcuchów?

Chyba rozumiem, czyli 2300 to dawna seria która teraz zamieniła się w Claris tak? Czytałem że Claris przejęło kilka nowych pomysłów od wyższych grup przerzutek?

Napisano

Claris są droższe, bo ledwo co weszły na rynek, stara sora już trochę staniała. Czy lepszy to się okaże, jest to nowość tego sezonu. Góruje na pewno łopatkami i to jest ogromny plus.

Tak, 2300 przeszła w claris. Claris przejęło np. ww łopatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...