kregiel Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam, Ostatnio po przeglądzie rowerowym Panowie pod moją wagę wbili trochę za dużo ciśnienia do kapci. Wcześniej jeździłem na napompowanych własno ręcznie przez częste przebijanie opon. Ważę 93kg i zacząłem się zastanawiać jakie właściewie powinienem mieć ciśnienie w oponach: Schwalbe Rapid ROB 29x2.1 tył + Ritchey Comp Shield 29x2.1 przód do jazdy XC. Pozdrawiam.
tobo Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Wcześniej jeździłem na napompowanych własno ręcznie przez przebijanie opon. Nie rozumiem tego zdania. Napisz jakie pompowałeś ciśnienie sam a jakie wbili w serwisie.
kregiel Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Napisano 6 Kwietnia 2014 Pompowałem pompką bez miernika więc nie potrafię określić jakie było ciśnienie. W serwisie wbili ok 3.5 bara.
tobo Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Wg mnie do jazdy w okolicach Łodzi to sporo za dużo. Obniżyłbym ciśnienie skoro na poprzednim było lepiej i nie pojawiały się z tego powodu niespodzianki (przebicia, krzywienie kół).
kregiel Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Napisano 6 Kwietnia 2014 A nie ma jakiejś złotej zasady co do wyliczenia ciśnienia pod czynnikami wagi + uwarunkowania terenu ?
kregiel Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Napisano 6 Kwietnia 2014 Racja, więc najlepiej kupić sobię jakąś pompkę z barometrem lub pompować na stacjach ;]
MikeSkywalker Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Z manometrem panie kolego. I nie ma żadnej zasady, za dużo jest czynników które wpływają na dobór odpowiedniego ciśnienia. Jak za dużo tu upuść nieco i po problemie.
jasinski21444 Napisano 6 Kwietnia 2014 Napisano 6 Kwietnia 2014 Nabij tyle żeby nie dobijać opon do obręczy i tyle
zws Napisano 7 Kwietnia 2014 Napisano 7 Kwietnia 2014 Wcześniej jeździłem na napompowanych własno ręcznie przez częste przebijanie opon. Ważę 93kg i zacząłem się zastanawiać jakie właściewie powinienem mieć ciśnienie w oponach. Takie, jakie podaje producent na oponie. Uniwersalny wzór z wagą i wysokością krawężnika nie istnieje W przebijanych miałeś po 2 przecięcia ? Jeśli tak, jednym z powodów jest zbyt małe ciśnienie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.