Shax Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam, moja kobieta zakupiła ostatnio rower. Jestem w trakcie jego skladania - przyszedl w czesciach. Mam problem z hamulcami, nawet ciezko mi sprecyzowac z czym dokladnie. Przedewszystkim hamulce nie odbijaja tak jak trzeba, po nacisnieciu jeden hamulec odbija bardziej niz drugi. Oprocz tego mam problem ze sruba przy hamulcu (ta ktora trzyma caly hamulec przy dolnej czesci kierownicy (nie samej kierownicy, tylko plus minus w srodku, miedzy widelkami a tym czym sie kieruje ). Gdy dokrece ja za mocno wtedy hamulec wogole nie odbija, nie ma jak pracowac, bo jest zbyt mocno docisniety. Kiedy ja poluzuje to pomijajac to, ze boje sie,ze ktoregos dnia samoczynnie odpadnie, to dodatkowo sprawia to, ze klocki hamulcowe (przy zbyt duzym luzie) zmieniaja swoj kąt wzgledem koła, sa bardziej na ukos niz równoległe). Szukalem troche w internecie, ale wszystkie filmiki i poradniki o hamulcach jakie odnalazlem mialy troche inny typ hamulcow. Moje hamulce (te 2 ruchome widelki z ktorych sie skladaja) nie sa do niczego zamocowane. Wszystko trzyma sie na 1 srubie... moze lepiej zobrazuja to zdiecia... nagralem tez filmik, zeby lepiej wszystko zobrazowac ... nie ma w nim reklam wiec mozecie smialo wejsc, nie zarabiam na tym ... i zignorujcie dzwiek, kobieta ogladala jakies stare filmy jeszcze z VHS. Streszczajac... 1) Co zrobic zeby hamulce rownomiernie odbijaly skoro trzymaja sie na 1 srubie w centralnym punkcie a ich budowa wrecz naklania do tego by nie rownomiernie odbijaly ... 2) Co zrobic, ze sruba ktora je trzyma skoro nie moge jej dokrecic, czy mi nie odpadnie ? PS: Nic nie kombinowalem z hamulcami, oprocz przelozenia koncowki linki przez hamulec (ta czesc ktora nadusza sie reka i jest przymocowana do kierownicy). Wszystko jest fabryczne... albo przynajmniej przyszlo w takim stanie, nie wiem czy ktos to skladal przede mna.Ps2: Przy srubie (1 obrazek) mam wrazenie, ze powinna byc jeszcze 1 nakretka zaraz po prawej stronie, tak zeby sama sruba byla na stale przykrecona do 'rurki kierownicy'. Ale to tylko tak na moj chlopski rozum, moze gadam od rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.