Slash0r Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam, mam problem z piastą z tematu. Otóż odmówił współpracy bębenek. A konkretniej jego śmierć/niedomaganie objawia się tak, że zazębia tylko jeśli odpowiednio wolno kręcimy korbami i jakby celujemy w zapadkę. Bęben miał od zawsze ciekawą przypadłość, bo "nie stukał". Rozbierałem go kiedyś i smaru wcale nie było zbyt dużo, ale mniejsza o to. Moje pytanie jest dość proste, warto brać się w ogóle za serwis tego bębenka czy wymienić piastę (bo bęben ciężko dostać do niej). Tzn. czy uważacie, że mechanizm się rozsypał czy problem jest inny i wystarczy serwis? Nie mam czasu rozbierać piasty, dodatkowo zagubiłem gdzies klucz do kaset. Jutro robie większe zamówienie w sklepie i chciałbym na szybko podjąć decyzję co z tym zrobić z Waszą pomocą PS. Doczytałem że problemem jest gęstnienie oryginalnego smaru w niskich temperaturach, ale w mojej piaście NIE MA oryginalnego smaru, bo sam ją serwisowałem i od tego czasu przejechała już sporo km również w zimie.
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Smaru to tam nie powinno być w ogóle tylko oliwa. Na smarze sie zapadki lubią zawieszać i takie są efekty właśnie A czy sie opłaca to od ciebie zależy. Jak cie stać na wymianę piasty to wymień bo szczytem technologicznym ona nie jest
Slash0r Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Napisano 5 Kwietnia 2014 Problemem są właśnie te całe ceregiele z rozplataniem koła i kombinowaniem, a ja jestem na miejscu tylko w weekendy i jezdze intensywnie w weekendy. W oryginale zapadki były liźnięte jakimś specyfikiem i tak samo jest teraz, może nieprecyzyjnie napisałem, ale nie jest to zielony smar
premier2 Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Wymień piastę na inną, np Deore. Miałem tą piastę dawno temu i kiepsko wspominam. W nowym rowerze, padła po pół roku. Wymieniłem na Deore i tamta służy do dzisiaj, choć bębenek musiałem wymienić.
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Smary bywają w kolorach tęczy rozbierz bębenek jak nie jest niz zużyte to wyczyścić i złożyć A jak juz wymieniać to na coś na maszynach żeby była bezobsługowa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.