Kaczorak Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam. Stoję przed wyborem korby, ponieważ moje stare wysłużone Alivio już nie wygląda i nie służy tak samo jak kiedyś a chciałbym się przerzucić na HT2 Chciałbym korbę klasy XT marki Shimano I tutaj mam problem powodowany brakiem wiedzy na ten temat Otóż jaka jest różnica między FC-M770 a FC-780 oprócz systemu ( mega drive a dyna-sys ). Która będzie lepiej współgrała z moim napędem 9-rzędowym. Wiem że 780 jest dedykowana 10-tką ale gdzieś wyczytałem że się nie kłóci z 9-tkową resztą. Czy to prawda? Która będzie mi dłużej służyła i po prostu która będzie lepsza? Znalazłem też korby FC-M780, FC-M781, FC-M782 i FC-M785. Jaka jest między nimi różnica? Ogólnie to skłaniam się bardziej ku FC-M770 ale ciężko dostać czarna na czym nie ukrywam mi zależy Proszę was o pomoc i porady bo wiem że wiele osób tutaj to fachowcy i ludzie co się znają niepomiernie lepiej od mnie co na pewno mi pomoże w odpowiednim wyborze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 FC-M770 - 9 rzędów stopniowanie 44-32-22 FC-m780 - 10 rzędów stopniowanie 42-32-24 FC-M782 - 10 rzędów stopniowanie 40-30-22 raczej do 29" FC-M785 - do napędów 2x10 różne wersje stopniowania Którą wybrać? jak CI pasowało alivio i było 44-32-22 to wybór prosty, mi na początku grało potem przestało i wybrałem set 42-32-22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ja nie wiem nawet czy 770 była czarna ... może i była, ja nie wiedziałem. A jaką posiadasz przerzutkę lub jaką docelowo będziesz tam miał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Przerzutki to przód to FD-M770 a tył to RD-M772 Po prostu chce wiedzieć na którą będzie warto wydać tą kasę bo cenowo są podobne a kolor gra drugorzędną rolę chociaż lepsza byłaby czarna I mam wrażenie że były czarne 770 bo coś mi się kojarzy że widziałem gdzieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Problem w tym że jak sobie weźmiesz 780 to przednia przerzutka raczej sie z nią nie dogada i będzie kolejna wymiana. Przy 770 nie będzie tego problemu. Chyba że np w sklepie jakim będziesz juz wydawał grubą kasę za korbę bo XT tani nie jest, dadzą ci takie zębatki jakie będziesz chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 moja rada nie kombinować z korbą XT 780 pod 3x9 (próbowałem w tamtym roku z podkładkami) . Chesz mieć spokój to weż 770 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ok. To problem rozwiązany mam dzięki wam Kupię 770 i nie będzie problemu Dzięki wielkie za pomoc i za wasze cenne rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witam Trochę trwało poszukiwanie korby ale ostatecznie się udało i zdecydowałem się na FC-M780 srebrną ze względu ze dostałem możliwość zakupienia nówki w bardzo fajnej cenie. Wrażenia z jazdy są super, korba jest bardzo sztywna i szybka ze względu na mniejsze uzębienie blatów. Trochę się bałem, że będzie tak jak kolega "kolo1" napisał, że będzie zabawa z podkładkami. Jednak dobry znajomy (znacznie bardziej ode mnie doświadczony z rowerami) poradził sobie z tym od razu. Było też trochę problemu z ustawieniem przedniej przerzutki ale wyżej wspomniany kolega i ten problem szybko zażegnał. Teraz nie pozostaje nic innego jak połykać kilometry na trasach Dzięki każdemu kto się wypowiedział i pomógł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.