Skocz do zawartości

[korba] 770 czy 780?

Kaczorak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stoję przed wyborem korby, ponieważ moje stare wysłużone Alivio już nie wygląda i nie służy tak samo jak kiedyś a chciałbym się przerzucić na HT2  :) Chciałbym korbę klasy XT marki Shimano :) I tutaj mam problem powodowany brakiem wiedzy na ten temat :(

Otóż jaka jest różnica między FC-M770 a FC-780 oprócz systemu ( mega drive a dyna-sys ). Która będzie lepiej współgrała z moim napędem 9-rzędowym. Wiem że 780 jest dedykowana 10-tką ale gdzieś wyczytałem że się nie kłóci z 9-tkową resztą. Czy to prawda? Która będzie mi dłużej służyła i po prostu która będzie lepsza? :)

Znalazłem też korby FC-M780, FC-M781, FC-M782 i FC-M785. Jaka jest między nimi różnica?

Ogólnie to skłaniam się bardziej ku FC-M770 ale ciężko dostać czarna na czym nie ukrywam mi zależy :P

Proszę was o pomoc i porady bo wiem że wiele osób tutaj to fachowcy i ludzie co się znają niepomiernie lepiej od mnie co na pewno mi pomoże w odpowiednim wyborze.

FC-M770 - 9 rzędów stopniowanie 44-32-22

FC-m780 - 10 rzędów stopniowanie 42-32-24

FC-M782 - 10 rzędów stopniowanie 40-30-22 raczej do 29"

FC-M785 - do napędów 2x10 różne wersje stopniowania

Którą wybrać? jak CI pasowało alivio i było 44-32-22 to wybór prosty, mi na początku grało potem przestało i wybrałem set 42-32-22 :P

Przerzutki to przód to FD-M770 a tył to RD-M772

Po prostu chce wiedzieć na którą będzie warto wydać tą kasę bo cenowo są podobne a kolor gra drugorzędną rolę chociaż lepsza byłaby czarna :) I mam wrażenie że były czarne 770 bo coś mi się kojarzy że widziałem gdzieś :P

• Mod Team

Problem w tym że jak sobie weźmiesz 780 to przednia przerzutka raczej sie z nią nie dogada i będzie kolejna wymiana. Przy 770 nie będzie tego problemu. Chyba że np w sklepie jakim będziesz juz wydawał grubą kasę za korbę bo XT tani nie jest, dadzą ci takie zębatki jakie będziesz chciał. :P

• 1 miesiąc temu...

Witam

Trochę trwało poszukiwanie korby ale ostatecznie się udało i zdecydowałem się na FC-M780 srebrną ze względu ze dostałem możliwość zakupienia nówki w bardzo fajnej cenie. Wrażenia z jazdy są super, korba jest bardzo sztywna i szybka ze względu na mniejsze uzębienie blatów. Trochę się bałem, że będzie tak jak kolega "kolo1" napisał, że będzie zabawa z podkładkami. Jednak dobry znajomy (znacznie bardziej ode mnie doświadczony z rowerami) poradził sobie z tym od razu. Było też trochę problemu z ustawieniem przedniej przerzutki ale wyżej wspomniany kolega i ten problem szybko zażegnał.

Teraz nie pozostaje nic innego jak połykać kilometry na trasach :)

Dzięki każdemu kto się wypowiedział i pomógł :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...