MTBowiec97 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam.Przeglądając forum natrafiłem na temat zakupów u naszych czeskich sąsiadów w sklepie kupkolo.cz prowadzonych przez kolegę z tutejszego forum - Beskidek .Zobaczyłem, że mają w ofercie amortyzatory:- Sr Suntour Epicon http://www.kupkolo.cz/sr-suntour-epicon-rld-100-mm-disc_z2271/- Sr Suntour Raidon http://www.kupkolo.cz/sr-suntour-raidon-x1-lo-r-100-mm_z94173/Są one w podobnej cenie, więc rodzi się pytanie, co wybrać ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawtaz Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Odpowiedź jest prosta. Przeczytaj wszystkie wątki dot. wyboru tych amorków i sam sobie odpowiedz, który ci będzie bardziej odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d8wid Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Wg mnie odpowiedziałeś mu coś jakby przeczytaj sobie cały Internet. Jak dla mnie epicon. Raczej porownywali go do axona wcześniej niż do raidona. Siedzę na telefonie więc nie otworzę sobie teraz linkow z lenistwa ale zdobyte sobie jutro porównanie Wysłane z mojego GT-I9070P przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBowiec97 Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 slawtaz sporo czytałem tematów o tych amorkach i wybrałbym epicona, ale chciałem poznać jeszcze zdanie innych. d8wid też tak myśle, że epicon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K3RMIT Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Posiadam epicona z 2011r. Szczerze polecam ten amortyzator po przesiadce z xcm wiem w końcu co to znaczy amortyzator o raidonie nie wypowiem się bo go nie mam ani nie używałem ale też stałem nad wyborem jednego z tych dwóch i wybór padł na epicona. Nie żałuje tej decyzji wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawtaz Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 No spoko. Wielkiej różnicy między nimi nie ma i jak są fundusze to też bym brał Epicona. Zależy też z czego się przesiadasz, bo jeśli z tych niskobudżetowych/sprężynowych to różnice odczujesz znaczną. Jeśli z jakiegoś powietrznego to tu opinie już mogą nie dokońca być wiarygodne. Sam jak szukałem nowego amora to mierzyłem właśnie w Epicona, ale niestety potrzebuje pod v-ki, więc odpadł w przedbiegach i wybrałem Radka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTBowiec97 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Dobra panowie, zdecydowałem się na epicona.Dziękuje wszystkim za pomoc ! Pozdrawiam. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez MTBowiec97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeklomza Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 w tym przedziale cenowym chyba najlepszy wybór, mam i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janooch Napisano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Raidon 2014 to praktycznie to samo co Epicon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beba12 Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Podłączam się. Mam Gianta Rincona z 2009. Obecnie siedzi w nim SR Suntour XCT V2, skok 80mm. Planuję w najbliższych dniach go wymienić. Biorę pod uwagę 1. http://allegro.pl/suntour-raidon-lor-disc-v-brake-amortyzator-przod-i4104584954.html 2. http://bike-parts.pl/spinner-amortyzator-p-761.html Ważę 60kg. Co byście mi polecili? Budżet 450zł max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Z tych 2 raidon bezapelacyjnie. a za 450zł... no czasami sie trafiają perełki ale to trzeba szukać. Raidon to dobra opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uwekolarz Napisano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Ja polecam Epicona i na początku zmianę oleju w tłumiku na Motorex 2,5w. Długo się zastanawiałem czy warto przeprowadzić taką operację, ale drugi raz już bym się nie zastanawiał. O wiele bardziej czuły zrobił się amortyzator, a sama wymiana banalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beba12 Napisano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Z tych 2 raidon bezapelacyjnie. a za 450zł... no czasami sie trafiają perełki ale to trzeba szukać. Raidon to dobra opcja. No dobra to zamawiam.. Boję się, że z moją wagą może być za twardy, a w moim obecnym XCT V2 pokrętło "+ -" praktycznie nic nie dawało.. Ja polecam Epicona i na początku zmianę oleju w tłumiku na Motorex 2,5w. Długo się zastanawiałem czy warto przeprowadzić taką operację, ale drugi raz już bym się nie zastanawiał. O wiele bardziej czuły zrobił się amortyzator, a sama wymiana banalna. Nie znalazłem Epicona do v-brake niestety.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 W Activii takiego samego Raidona ale Air kupisz za 549, chyba że się potargujesz coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beba12 Napisano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Dzięki chłopy za pomoc. Postaram się dorwać Raidona powietrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4Shatan Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 trzymaj xd zamawiaj szybko , bo też będę zamawiać a są jeszcze 2 szt xD http://allegro.pl/suntour-amortyzator-raidon-lor-100mm-piwoty-cr-i4185327201.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Boję się, że z moją wagą może być za twardy, Sprężyna powietrzna w większości przypadków eliminuje ryzyko niedopasowania twardości w odróżnieniu od stalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Pod warunkiem odpowiedniej wagi "kierowcy". Przy zbyt niskiej wadze mogą być problemy z ustawieniem SAG-u i pracą widła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Dlatego pisałem - w większości przypadków. 60kg to nie jest waga piórkowa wiec powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beba12 Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Właśnie, takie głupie pytanie. Już do mnie doszedł, uważam, że jest trochę za twardy. Odkręcam korek i tak jak przy dętce po prostu wciskam ten dzyndzel, żeby powietrze zeszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 po prostu wciskam ten dzyndzel, żeby powietrze zeszło? I masz pustą komorę powietrzną zanim się spostrzeżesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 jaj jest za twardy, możesz go wcisnąć na ułamek sekundy i sprawdzić. Ale jednak zainwestuj w pompkę jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi