Skocz do zawartości

[zmęczenie] Zmęczenie i senność po jeździe rowerem

bliitz

Rekomendowane odpowiedzi

Podobnie mialem jak zaczynalem 4 lata temu przygode z rowerem. Za duzo jeździłem i niezwracałem uwagi na nawodnienie ,jedzenie itp , po jeździe bylem senny i zmeczony. Doprowadzilem do takiego stanu że przejechanie 10km - 20km bylo katorgą. Powód był prosty , brak witamin potasu i magnezu w organizmie. I musiałem odpuścić rower na półtora miesiąca, takie dyspozycje wydał lekarz sportowy. W moim przypadku szybko trace witaminy i spada cukier.

Aktualnie przed jazdą zjadam wysoko węglowodanowy posiłek zapijając go sokiem pomidorowym własnej produkcji. Na trase zaś biore izotonica, banana i batonika. Po powrocie rozciągam się, zjadam solidny obiad , jadę na basen na typowy relaks , najpierw jacuzzi potem zimny basenik z wodą.

Także grunt to dobra farma a potem jazda :D

• 3 tygodnie później...

Witam

Najczęściej jeżdzę trasę 50km na rowerze crossowym w czasie 1h 50 min - 2h. Po takiej trasie czuje się później cały dzień zmęczony i mam "ciężkie" powieki. Bez znaczenia czy idę jeździć o 17 czy o 10. Podczas jazdy piję izotonik ActiveLab Hot. Nie stosuje żadnych innych sumplementów. Czy macie podobnie, że czujecie takie zmęcznie czy może trzeba zacząć brać jakieś suplementy, żeby móc później normalnie funkcjonować po takiej wycieczce?

A BCAA kolega próbował ?

Miałem to samo, ale na II dzień po maratonie/intensywnej jeździe. Zamuła taka i ból mięśni że nie pomagała ani kawa-siekiera, ani Ibuprom garściami. 

Pozrywane mikrowłókienka; poza tym mocz taki >mętny< - organizm pozbywa się tego co się >rozpadło< od wysiłku.

BCAA = gotowe, nadtrawione aminokwasy, od razu do wbudowania w struktury mięśni. Obowiązkowo 4-6 tabsów czyli 6 g białka, ale dobrze skokmponowanego białka - zamułę jak ręką odjął.Nawet nie wiem że wczoraj byłem na rowerze, no chyba że jakaś obcierka się zdarzy, ale to insza inszość :)

Bezpośrednio po wysyłku kawa (kofeina usuwa zmęczenie) i lekkie węgle - w "oknie glikogenowym"

PS. Nie doczytałem się - ile masz lat ? Inaczej się człowiek regeneruje mając lat 20, a inaczej 2x więcej jak niżej podpisany :)

Na codzień wszystko jest ok, zmęczenie przychodzi po jeździe. Dzisiaj ponownie byłem na tej samej trasie. Wczoraj wykręciłem 1h 58m dzisiaj 1h 59m na 50km. Mam trochę ciężkie powieki ale zdecydowanie mniej niż wczoraj. Jedyna różnica pomiędzy wczoraj a dziś to że, wczoraj zostało mi trochę napoju w bidonie a dzisiaj wypiłem do dna. Waga przed i po jeździe różniła się o + 0,1kg więcej po powrocie. Czy to oznacza, że za dużo piję? Mam bidon 0,7 L

bliitz zmień sobie trasę na ciekawszą

Ja wczoraj tak miałem, wybrałem się na standardową trasę ok 50km. Myślałem, że nie dojadę do domu, taki byłem wypompowany. (Miałem tylko wodę 1.5 litra o zgrozo!)

Na nogi postawił mnie w domu zwykły sernik i herbata:D Czasami w trasie podjem sobie batonik (polecam Grześka lub te z Lidla ;) ) albo jakiś owoc i nie mam problemu z przejechaniem dystansu.

Pozdrawiam

A BCAA kolega próbował ?

Miałem to samo, ale na II dzień po maratonie/intensywnej jeździe. Zamuła taka i ból mięśni że nie pomagała ani kawa-siekiera, ani Ibuprom garściami. 

Pozrywane mikrowłókienka; poza tym mocz taki >mętny< - organizm pozbywa się tego co się >rozpadło< od wysiłku.

BCAA = gotowe, nadtrawione aminokwasy, od razu do wbudowania w struktury mięśni. Obowiązkowo 4-6 tabsów czyli 6 g białka, ale dobrze skokmponowanego białka - zamułę jak ręką odjął.Nawet nie wiem że wczoraj byłem na rowerze, no chyba że jakaś obcierka się zdarzy, ale to insza inszość :)

Bezpośrednio po wysyłku kawa (kofeina usuwa zmęczenie) i lekkie węgle - w "oknie glikogenowym"

PS. Nie doczytałem się - ile masz lat ? Inaczej się człowiek regeneruje mając lat 20, a inaczej 2x więcej jak niżej podpisany :)

Czytałem w Men's Health, że nie ma żadnych wiarygodnych badań na temat skuteczności BCAA. Ja w tym roku dobije do 31 :)

bliitz, Twoja waga i wzrost? Robisz cos poza rowerem?

180cm, waga obecnie 75kg, waha się między 74-75. Codziennie lub co drugi dzień robię 425 brzuszki i około 70-80 pompek.

bliitz zmień sobie trasę na ciekawszą

Jakie ma znaczenie ciekawość trasy do odczucia zmęczenia po jeździe?

Ostatnio zacząłem więcej jeść przed jazdą oraz dorzuciłem banana do jedzenia po jeździe. Mam wrażenie, że jest troche lepiej.

Hmm, we wcześniejszym poście pisałem że możesz być niedotrenowany. Po tym co napisałeś powyżej mam wrażenie że jesteś przetrenowany. Po co CI tyle tych brzuszków i do tego codziennie? To i tak nie przyniesie wymiernych rezultatów do tego musi pochłaniać mnóstwo czasu. I nie masz kiedy się zregenerować, biorąc pod uwagę że sporo jeździsz.

Wage masz bardzo Ok, ilosc brzuszkow tez nieosiagalna dla zwyklego umarlaka z ulicy, wiec moze wlasnie sie przetrenowujesz? Taki dystans to powinien byc pikus skoro walisz tyle brzuszkow i pompek a na dodatek nie jestes tlusciochem. Zrob sobie tydzien przerwy od wszystkiego i dobrze sie odzywiaj. Potem zacznij od roweru a nie od brzuszkow i pompek i ocen jak sie czujesz.

Ps. Chyba nie jezdzisz na rowerze "od wczoraj" ? :)

A BCAA kolega próbował ?

BCAA jest dobre ale w momencie ćwiczeń kardio przy spalaniu tkanki tłuszczowej tak aby nie dopuścić do rozpadu mięśni. Tak jak koledzy wcześniej pisali to ma duży związek z poziomem cukru we krwi. Akurat mam cukrzyce więc takie zjawisko czasami mam dosyć często tyle że ja bym poszedł w drugą strone czy ten cukier u Ciebie nie jest zbyt wysoki po treningu?. Mówisz że pijesz izotonik a to niestety posiada dosyć spora dawkę cukrów prostych. Pamiętajmy też aby zjeść przed treningiem posiłek złożony tak aby w późniejszym czasie nie dopuścić do spalania glukagenu zawartego w mięśniach, Przetwarzanie glukagenu w glukozę wiąże się z wyrzutem insuliny a duży jej poziom po treningu (czyt spadający cukier ale nie zbyt niski), może powodować senność. Odradzam też wszelkie karbo odzywki, to nic innego jak cukier zmieszany z aromatem przy czym ma bardzo dużą dawkę węglowodanów- co analogicznie bardzo znacznie podwyższa poziom cukru i powoduje ciężkość i senność- lepiej po prostu zjeść pełny kompleksowy posiłek.

Niedotrenowanie może mieć pływ na zmęczenie i sennosć,jednak bardziej stawiam na samą dietę,czyli brakuje Ci magnezu i stąd ogólne osłabienie po jeździe na rowerze,idę o zakład że z każdą aktywnością fizyczną bedzie u Ciebie tak samo. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...