Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Gdzie?

Tetras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powinniśmy posiadać:

• jedno światło tylne czerwone, odblaskowe
  • jedno światło tylne czerwone, które może być migające - czyli mogą to być popularne „mrugacze” diodowe

Ja posiadam oba tylko jest jeden problem. Mam zamontowanie błotniki i moge przyczepić tylko odblask a na pozycyjne nie ma miejsca pod siodłem. Chcę w tym miejscu zostawić pozycyjne tylko teraz gdzie założyć odblask? Czy mamy jakieś ograniczenia w tym temacie i musi być pośrodku,na błotnikach, pod siodełkiem, na bagażniku (nie mam możliwośći założenia na błotniku, bagażnika nie posiadam) czy możemy np po lewej stronie na widełkach?

Napisano

Prawo wymaga obu, z zastrzeżeniem, że światła mogą być zdjęte gdy nie są potrzebne.

Co do położenia, to chyba jak dla świateł, czyli liczy się wysokość zamocowania, a czy to będzie rama, sztyca, siodło, błotnik, bagażnik nie robi. Najważniejsze i tak, żeby były dobrze widoczne.

Napisano

Jeśli ma to być oświetlenie zasilane z dynama można też pomyśleć o tylnej lampie z odblaskiem. Choć i na baterie pewnie jakiś model tego typu się znajdzie. A wtedy masz dwie pieczenie na jednym ogniu.

Napisano

@up Przecież autor pytania ma błotniki. Więc gdzie tu problem?

Tak mnie teraz jeszcze naszło. Skoro masz oba światła, może jakieś garażowe rozwiązanie typu stelaż pod oba światełka i zamocować to razem?

Edit: A ja głupi... Myślałem cały czas o pełnych blotnikach i dopiero doczytałem, że to chyba jednak nie takie. No to problem.

Napisano

Na MTB za dużo nie narzuca

Odblask jak i lampkę mogę założyć jedynie za pomocą obejmy.

Jeśli chciałbym wsunąć lampkę musiałbym odkręcić odblask. Patrzę w ten rower i nie mam pomysłu jak to rozwiążać, jedyne logiczne wyjście to kupić inną pozycyjną.

Napisano

Jeżeli lampka jest ok, to można pomyśleć nad czerwoną taśmą odblaskową. Przykleić na tylne widełki i obowiązek prawny wypełniony. Przypuszczam też, że będzie lepiej działać niż ten odblask.

Jak masz możliwość to wrzuć jakieś zdjęcia jak wygląda tył roweru i ten odblask. Może uda się coś wykombinować.

Napisano

Na MTB za dużo nie narzuca

Odblask jak i lampkę mogę założyć jedynie za pomocą obejmy.

Jeśli chciałbym wsunąć lampkę musiałbym odkręcić odblask. Patrzę w ten rower i nie mam pomysłu jak to rozwiążać, jedyne logiczne wyjście to kupić inną pozycyjną.

Lampka na sztycy, odblask na tylnym trójkącie ramy. Są nawet odblaski z takim mocowaniem. 

Napisano

Ja mam taka lampkę która jednocześnie jest odblaskiem, mam ja cały czas założona mam nadzieje ze nikt nie będzie na tyle upierdliwy żeby mi dać mandat z tego powodu :)

Wydaje mi sie to trochę naciagane że trzeba posiadać odblask i lampkę jednocześnie. Tak samo nie rozumiem obowiązku posiadania dzwonka.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Napisano

Kiedyś miałem taką połączoną lampkę z odblaskiem. Jakiś noname.

Może coś takiego co będzie pasowało:

http://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-tylne/p,lampa-tylna-tl-ld-560r-reflex-cateye,28346.html

Cena zabójcza.

Ale chodzi mi raczej o istotę połączenia odblasku z lampą.

Ja obecnie zamiast odblaksu mam założoną opaskę odblaskową czerwoną - na sztycy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...