94ostry Napisano 4 Kwietnia 2014 Napisano 4 Kwietnia 2014 WitamPodczas odpowietrzania hamulca tylnego (Shimano M445), wylało mi się trochę oleju na dźwignię/manetkę. Podczas dolewania oleju zauważyłem pęcherzyki powietrza uciekające spod wieka (tak jak na załączonym rysunku). Spodziewałem się, że to efekt odpowietrzania ale niestety wygląda to na awarię. Czy macie jakiś pomysł/sugestię co z tym dalej zrobić? Z góry dziękuję za pomocPozdrawiam! Cytuj
tobo Napisano 4 Kwietnia 2014 Napisano 4 Kwietnia 2014 Podczas dolewania oleju? Może napisz jak to zrobiłeś. Hamulec ten odpowietrza się bez otwierania układu, na pokrywie zbiornika jest port, do którego podłącza się firmowy lejek, w którym zbiera się olej w czasie jego pompowania od strony zacisku. Cytuj
94ostry Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Napisano 5 Kwietnia 2014 Nie otwierałem układu. Zamiast lejka wykorzystałem strzykawkę, i właśnie dlatego trochę oleju wylało się na wskazane wcześniej miejsce. Następnie podczas pompowania oleju od strony zacisku, widziałem uciekające pęcherzyki powietrza od strony manetki.Wykorzystany sposób przedstawiony jest tutaj:https://www.youtube.com/watch?v=OPu93ngNCeg&index=2&list=PLv2JJS_Xq77m4PDKwzTlEhbTHEUAIqqZt Cytuj
tobo Napisano 5 Kwietnia 2014 Napisano 5 Kwietnia 2014 Powietrze mogło wydostawać się spod pokrywy gdyż zwyczajnie może tam być Pod pokrywką jest membrana, między membraną a deklem jest miejsce, więc,,,, Cytuj
94ostry Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Napisano 5 Kwietnia 2014 Ok, dziękuję bardzo za odpowiedź Pozdrawiam! Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Co więcej, pokrywa ma otwór specjalny by owo powietrze sie wydostało Cytuj
94ostry Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Napisano 5 Kwietnia 2014 Tak, tylko że te bąbelki powietrze pojawiały się z drugiej strony pokrywy, a nie z tej gdzie jest owy otwór do ujścia powietrza.Ale jeszcze raz przepompowałem olej (od strony zacisku oczywiście) i wydaje się że problem już się nie powtórzył. W każdym razie hamulce działają prawidłowo Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 5 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 5 Kwietnia 2014 Możliwe że była drobna nieszczelność miedzy membraną a klamką. W takiej sytuacji należy odkręcić dekielek przeczyść krawędź tam gdzie dociska mem brana i poskłada. Jak ona sama nie jest uszkodzona nic nie będzie ciekło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi