Szatan666 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, wpadłem w posiadanie nowego roweru i pojawia się mały problem, o ile od nowości tylny hamulec był dobrze wyregulowany i nie ocierał o koło i na klamce łapie szybko tak przedni w momencie hamował mi koło, bawiłem się z nim w różny sposób i nie mogłem dojść do idealnego ustawienia. Zależy mi aby hamulec na klamce łapał szybko i mocno na kole. Widziałem tutorial na yt w którym koleś przykręcał śruby odpowiadające za naciąg sprężyny ramienia tylko czy to nie tyczy się przypadku kiedy tylko jedno ramie szura na kole ? Prosiłbym o jakieś łopatologiczne wytłumaczenie jak ustawić hamulec w takim ustawieniu o którym pisałem wcześniej. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamF Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Może zacznij tutaj: www.youtube.com/results?search_query=regulacja+v-brake Przepraszam, pisałeś że na YT widziałeś jeden tutorial - mam na myśli żebyś obejrzał kilka innych i się zorientujesz o co chodzi Trudno opisać, a zrobić łatwo - jak już się dobrze zobaczy co i jak Może też masz po prostu zużyte klocki i powinieneś je wymienić? Albo przynajmniej naciągnąć linkę, żeby klocki były bliżej obręczy. Na początek spróbuj wykręcić śrubę baryłkową którą masz przy klamce hamulca. Tutaj masz to dobrze pokazane: http://www.youtube.com/watch?v=zGiXl30GpKE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Możesz wyregulować tak ja to robię: zakładam taką opaskę plastikową zaciskową lub jakiś sznurek na klamkę i rączkę od kierownicy i zaciskam tak jak chcę aby hamulec zaczął w tym momencie hamować.Następnie naciągam linkę hamulca, aby klocki ściskały obręcz, ściągam tą opaskę i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamF Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Można też pomiędzy klocki a obręcz wsunąć np. jakąś kartę plastikową albo złożoną na 8 kartkę, zacisnąć linkę i wyjąć podkładkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.