Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Shimano m-445 czy Alhonga

magdalidia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałabym sie zapytać Was o opinie na temat tych 2 modeli hamulców, jak jeszcze o pierwszym z nich można znaleźć pare informacji to o 2 niestety nic nie udało mi się znaleźć. Mam ograniczony budżet wiec cenowo wolałabym te 2. Niestety, ja sie na hamulcach hydraulicznych nie znam dlatego proszę o opinie.

Jeździć będę i po błotnistym górzystym terenie zjazdy/podjazdy ale także np po mieście. Nic bardzo wyczynowego/profesjonalnego

Linki do obu modeli:

http://allegro.pl/hamulce-p-t-tarczowe-hydrauliczne-komplet-alhonga-i4073866586.html

http://allegro.pl/hamulce-hydrauliczne-shimano-m-445-tarcze-gratis-i4092155820.html

Z góry dzięki za pomoc

a jeszcze mam takie pytanie, być może głupie ale sie nie znam kompletnie, często nie ma w zestawach tarcz do hamulców, jeśli kupowałabym osobno mam patrzyć tylko na rozmiar czy do danych hamulców musi być jakaś konkretna tarcza pasująca pod dany model?

Ani jedno ani drugie. Na Beskidy min to coś z klasy Deore http://allegro.pl/shimano-hamulce-tarczowe-deore-br-m615-komplet-cr-i4079862725.html

Ciekaw jestem dlaczego?

Ja sam jeżdżę po Beskidach na Tektro Aurigach, mam znajomych co jeżdżą na Shimano 445, czy Tektro Draco i te hamulce w 100 % wystarczają w przypadku roweru XC. Co prawda u mnie klocki są inne, ale na moc hamulca nie mogę narzekać, jeszcze nie zdarzyło mi się go zagotować. I nie ukrywam, że czasem takie wypowiedzi są totalnie z dupy, i wcale nie jadę na zjazdach rekreacyjnie.

Może są z kroku a może nie. To zależy od bardzo wielu czynników, które są swoiste np dla danego użytkownika.

A co do wyboru między hamulcami z tematu - wybrałbym mimo wszystko 445, bo przynajmniej można na ich temat znaleźć opinie. Natomias rywal - Alhonga - to przede wszystkim producent tanich i średnio działających hamulców, które w porównaniu do konkurenta - np v-brake Shimano - wypadają blado.

@MartinH totalnie z du..y jest Twoja wypowiedz bo mam wrażenie, że chcesz się usilnie do czegoś przyczepić. Nie przekreśliłem tych 445 bo są złe. Są wystarczające do określonego typu jazdy tak jak i poczciwe V-ki. Uważam natomiast, że jak już kupować to coś co jest naprawdę konkretne i chyba warto dołożyć te ok 200 zł do przykładowo 675. A różnice jednak są i to kolosalne w przypadku SLX'a. Jeśli tego nie jesteś w stanie pojąć to już niech Ci bardziej doświadczeni w porównaniach wytłumaczą w czym rzecz. Osobiście od 6-ciu lat mam podobno padaczkę czyli 535. Czy są dobre?? Tak, a u mnie nawet bardzo ale... I tu się zaczynają wady po zmianie widła i zdecydowanie ostrzejszej przez to jeżdzie. Czy obecnie żałuję wyboru?? Tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...