Skocz do zawartości

[geometria] Wymiary ram crossowych Unibike

jacca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem już blisko zakupu nowego roweru crossowego.

Po przewałkowaniu dostępnych modeli padło na 99% na Unibike Zethos GTS.

Mam tylko pytanie - bo niestety jest problem z dostępnością...

Moje wymiary:

- wzrost 172cm

- długośc nogi po wewnętrznej stronie do klejnotów ;) 78cm (od ziemi, bez butów)

- długośc ręki 57cm

Mierzyłem Unibike Flash z ramą 17" i pozycja wydawała mi się jednak zbyt wyprostowana mimo, że jest w nim regulowany mostek - był ustawiony w najdalszej możliwej pozycji.

Niestety 19" nie ma. A Zethos tylko na zamówienie po wpłaceniu zaliczki :/

W Zethosie nie ma regulowanego mostka - zastanawiam się więc jak będzie z pozycją, a także czy nie będę szorować klejnotami po ramie w przypadku zejścia z siodełka...

Czy posiadacze crossów Unibika są wstanie się wypowiedzieć w tych kwestiach?

Napisano

Jeżdżę na Unibike Viper-a z ramą 19" - jestem wyższy od Ciebie 178 cm , noga do "klejnotów" 80 cm - więc tu jest podobnie. Nie mam problemów ze schodzeniem z roweru.

Przy Twoim wzroście 172 cm chyba bym jednak kupił 17". Kupując rower cross należy pamiętać, że pozycja będzie bardziej wyprostowana niż na mtb. Ramy dla tych rowerów są projektowane do rekreacyjnej jazdy.  

Mam rower mtb 17,5" gdzie pozycja jest znacznie bardziej pochylona i długo się musiałem przekonywać do wyprostowanej pozycji na crossie który ma ramę 19". 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...