Skocz do zawartości

[opony] 1.95 do roweru cross country na asfalt

mrnigga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam Konę Stuff 2003, która z siodełkiem wysoko służy mi jako rower Cross-Country :)

Zmieniam w weekend koła na takie:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4106009138

I potrzebuję do nich opon. Zwykle jeżdzę po drogach asfaltowych, ale zależy mi także aby w terenie mój rower jako tako dawał radę. Priorytetem są jednak jak najmniejsze opory na asfalcie. 

Chciałbym aby opony miały szerokość ~1.95, nie jestem przekonany do węższych bo rower tego typu wtedy będzie wyglądał śmiesznie. Za komplet chciałbym wydać nie więcej niż 150zł. Bardzo proszę o polecenie czegoś sensownego :)

Poczytałem troszkę forum i chyba sypnę więcej groszem i wezmę 26x2.0 geaxy saguaro. W moim przypadku stosunek asfalt / teren to 70%/30%. Zastanawiam się ewentualnie nad Schwalbe Hurricane, bo trochę tańsza. 

Napisano

Poczytałem troszkę forum i chyba sypnę więcej groszem i wezmę 26x2.0 geaxy saguaro

To poczytaj wiecej i kup wersje 2.2 zzyskasz na komforcie i wygodzie jazdy  , oraz dziury ktore sa w naszych drogach beda mniej straszne . Wersja 2.0 będzie sie bardziej tłukła a szybszy wcale nie bedziesz . 

Napisano

czy geaxy saguaro w dowolnej wersji  druk/kevlar/tnt łatwo się uszczelniają mlekiem? Chcę w tym roku spróbować wersji bezdętkowej lecz nie chcę wywalać kupy kasy na tnt.

Na saguaro w wersji 2,0 (tył) przejeździłem w zeszłym roku calutki sezon i w tym już jej nie chcę. Pomimo małej ścieralności (co już nie raz było tu na forum), to opona jest, jak @GhOsTwrc wcześniej napisał do d.... . Jak dopompowałem na 3 atm to była twarda jak kamień, tłukła, nie trzymała trakcji na maratonach, a i tak potrafiła załatwić mi dętkę na ostatnim szutrowym kilometrze w Wieluniu. W błocie tańczyła. Może to i brak moich super umiejętności, ale kiepsko mi się na niej jechało. Spuszczanie powietrza trochę pomagało, ale też nie było fajerwerków. Na śliskich kamieniach i trawie tył latał jak głupi. Jedynie super się czułem z tą oponą na gładkim asfalcie poza miastem.

Napisano

darecki daj namiar na pw do siebie  . Podjade to zobaczysz jak dziala saguaro 2.2 tnt z mlekiem 29er. Mezcale Ikony Race Kingi  leza na polce i sie kurza:]

Polecem tylko TNT tylko z mlekiem;) kasa nie wyrzucona w bloto

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. W przypadku mezcali rownież polecacie 2.1 zamiast 1.9? W przypadku jednych i drugich polecacie TNT zamiast kevlaru?

A może drut jest w ogóle ok? Bo drut kosztuje 50zł a ja w przyszłym sezonie będę i tak przesiadać się na 29 cali a w wakacje 3 miesiące nie będzie mnie w PL więc w tym sezonie za wiele nie pośmigam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...