domelt Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam Mam problem z tylnym kołem chyba posypało sie łozysko w piaście - jestem kompletnie zielony w tym temacie, to co udało mi sie ustalic to wonlobieg shimano mf tz07 piasta nie wiem, od strony tarczy jest łozysko, natomiast z drugiej strony nie. Czy mozna to naprawić jak tak to czego potrzebuję ? oś długość 175mm średnica 9,5 mm
zadra1965 Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 Należy odkęcić wolnobieg , od strony wolnobiegu też jest łożysko/wianek z kulkami/ lub kulki.
Andrew Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 tylko wymiana na normalną piastę Cię ratuje. To co masz to atrapa, nie służy do jeżdżenia. Najtańsza normalna piasta to koszt 60zł.
paweloko Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 Falujący wolnobieg to normalna rzecz. Niema się co przejmować, możesz tak jeździć.
Roonin Napisano 3 Kwietnia 2014 Napisano 3 Kwietnia 2014 No zaraz zaraz, z tego co pamiętam to wiele piast pod wolnobieg właśnie tak było robionych, falowanie miało ułatwić zmianę biegu.
domelt Napisano 4 Kwietnia 2014 Autor Napisano 4 Kwietnia 2014 Falujący wolnobieg to normalna rzecz. Niema się co przejmować, możesz tak jeździć. No niestety nie mogę, oś od strony wolnowiegu poprostu lata jest tam wolna przestrzeń
paweloko Napisano 4 Kwietnia 2014 Napisano 4 Kwietnia 2014 Oczywiście chodziło mi o lekkie falowanie wolnobiegu, a nie o luz na oście. Ruszało ci się koło na boki. Bo ja często w tanich piastach miałem taki problem, jak skontrował konusy to i tak za chwile był luz. Odkręć wolnobieg, musisz mieć specjalny klucz. Zobacz jak tam wyglądają łożyska, jaki jest stan bieżni w piaście.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.