Skocz do zawartości

[przerzutka] Co wybrać na tył i przód

Leniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuję rady co kupić na tył i przód tak aby wilk był syty i owca cała ... czyli stosunek jakości do ceny jest tutaj priorytetem. Mój styl jazdy to  turystyczno rekreacyjny na pulsie >160 :) + małe treningi dla zdrowia.

W chwili obecnej mam napęd 3x8 i nie zamierzam go zmieniać bo jest w miarę nowy...ale w przyszłości mogę przejść na 3x9

Z tyłu mam jakieś Deore - chyba RD-M511 a z przodu jakieś alivio Top Swing.

I tutaj prośba i pytanie zarazem...co kupić tak aby pasowało pod napęd 3x8 i być może w przyszłości pod 3x9

Oczywiście skłaniam się ku Deore ale sam już nie wiem który model będzie dla mnie dobry

dziękuję i pozdrawiam

Napisano

Działa, nie działa ... czasami "twardo" zmienia biegi i wydaje mi się że zaraz coś się rozleci :)... nowa kaseta, nowy łańcuch a więc to musi być przerzutka

Kasa nie gra roli ale nie wydaje mi się żebym potrzebował XT ... moja jazda jest czysto amatorska i nie mam hopla na punkcie wagi.

Tak jak napisałem, oglądałem Deore np RD-M592 ale ciągle nie wiem czy będzie działała z napędem 3x8

kasa...no powiedzmy do 200 na tył i do 150 na przód

Napisano

RD-M592 będzie ok, chodzi ze wszystkim od 9-rzędów w dół.

Przodu jak nie ma problemów to nie zmieniaj bo pewnie masz korbę ze stopniowaniem 42-32-22 i szkoda przerzutki do niej dobierać jak potem zmienisz korbę na inną. Na 99% nie przeżyje obecnej kasety, a nową korbę kupisz razem z przerzutką :P Tu jest mniejsza dowolność, chociaż producenci rowerów mieszają grupy na potęgę i rożnie im to wychodzi.

Napisano

Działa, nie działa ... czasami "twardo" zmienia biegi i wydaje mi się że zaraz coś się rozleci :)... nowa kaseta, nowy łańcuch a więc to musi być przerzutka

Za pracę zmieniarki w głównej mierze odpowiadają manetki a nie kaseta czy łańcuch. Potem linki i pancerze. Co z tego, że kupisz XT czy tę nową Deore jak manetki będziesz miał do d...y. Jeśli obydwie stare luzów nie mają to do 8-ki nie ma sensu nic innego kupować.

Napisano

no fakt... o manetkach nie myślałem ale nie wiem jaki jest ich stan i nie potrafię tego określić. Obecnie posiadam klamkomanetki shimano ST-EF65 i wiem że nie jest to szczyt techniki :) 

Linki i pancerze tez mam nowe i postawiłem na jagwire więc ten emement też mogę wyeliminować. Czy istnieje jakiś sposób aby ocenić stan manetek?

Cały napęd został mi ze starego roweru i wiem że prędzej czy później przejdę na 3x9. Chciałbym zrobić to w miarę rozsądnie i rozłożyć wydatki w czasie i dlatego wymyśliłem takie coś że najpierw kupię prawą manetkę i klamki...jeśli dalej będzie problem to przerzutkę na tył...kiedyś tam korbę z przerzutką i manetką i kasete 9rz jak ta się zajedzie. Czy to ma sens?

Czy manetka SL-M590 będzie działała z 8 rzedową kasetą CS-HG50?

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Nie, wszystkie manetki od deore w góre mają 9+ przełozeń, jedyne jaki mógłbyś jeszcze bez problemu dostać na 8 to alivio SL M410. i altusy ale sa gorsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...