Skocz do zawartości

[Renowacja roweru] czy stare części są coś warte?

Rekomendowane odpowiedzi

IMG_1483.JPG

Fotka na szybko i w mało ciekawej scenerii :)

Widelec trochę nie pasuje, bo ma logo Marina z przodu. Ale jakoś się jeszcze takimi sprawami na razie nie przejmuję :) Jak się wciągnę w temat to może go przemaluję, bo trochę lakier już zajechany jest.

Prawie mam już RD m737 :) i do tego korbę też 737. Ale korba bez tarcz, więc trochę czasu upłynie nim coś znajdę do niej w dobrej cenie.

• Mod Team

wideł marina to dobry wideł! Odwdzięczy Ci się dobrą amortyzacją, a niedźwiedzia zostaw - jest mało widoczny i nie razi. Zawsze możesz spróbować przepolerować ramę i wideł - uzyskasz czarny w połysku, być może nawet zbliżony jeden do drugiego. Jeśli siodło to stary vector to nieźle, wygodne i nie najcięższe (koło 270 gramów wcs) JA do dziś z sentymentu używam (bynajmniej nie w sprzęcie retro)
Fajny prosty zwykły rower  który wiele wytrzyma i daleko zajedzie.

Napisano (edytowane)

Działa, działa :) I nawet ładnie wygląda po tym jak napis doczyściłem :) Trochę się namęczyłem z ustawieniem i regulacją, ale to raczej wynikało z braku wprawy.

Z tym logiem to miałem napis na myśli. Tak to wygląda:

IMG_1488.JPG

Mnie to nie razi, ale z czasem może zacząć ;) Siodło to właśnie stary (chyba ponad 15 lat) Vector, ale waży 300g, bo to Plus Rail a nie WCS. Mam jeszcze Kellysa Ultraform, lżejszy, ale muszę sprawdzić czy wygodniejszy bo na nim nie jeździłem. Ogólnie ten Vector trochę mnie w tyłek uwiera.

Edytowane przez duczeWW

• Mod Team

I nawet ładnie wygląda po tym jak napis doczyściłem

A jak wejdziesz na poziom wyżej to już w ogóle będzie cud miód malina.
Trochę czasy, wprawy, pasty polerskiej, papieru ściernego..
Od najprostszych prac:
(część po piaskowaniu, część po wstępnej polerce)
DSCN9182.JPG

zwykła polerka alu (prawe ramię, lewe w stanie org):
1.jpg

stery:
2.jpg

aż po wyższą szkołę gdzie odtwarzasz grafikę:
przed:
poliren1.JPG
i po:
DSCN1062.1.jpg
silver.jpg

A do tego trochę skóry, pomysłu, ćwiczenia i robisz sobie np takie customowe siodełko:

SDG1.jpg

i niech Ci jeszcze ktoś powie że masz "złom" :D :D
wiele tych prac to minimalne koszty a głownie Twój czas 
Powodzenia!

ps: co do widła - heh zapomłem o tym napisie z przodu :) A pamietałem tylko to kółeczko z boku z niedźwiedziem w środku (masz takowe?) Napis ściągnij - zdecydowanie. No chyba, że zapragniesz potem dokoptować do tego widła jakąś starą marinkę - bear voleya albo (ach..) pine mountaina - piękne, naprawdę piękne ramy.

Napisano (edytowane)

Super te części wymuskane wyglądają! Jak mi córa podrośnie to może się wezmę za polerowanie ;)

A poważniej to przeglądałem tematy o polerowaniu alu i stali tutaj i na retromtb, ale naprawdę dawno nie jeździłem i chciałem doprowadzić rower do stanu używalności jak najszybciej i jak najmniejszym kosztem. Tak żeby mieć przyjemność z jeżdżenia, a bicykl niekoniecznie musi trzymać się epoki czy wyglądać mega, super itp :) No i aktualnie jeździ mi się nim bardzo miło, co aż mnie trochę zaskoczyło. Więc pewnie na wyższy poziom wejdę, ale dopiero jak się nasycę samym jeżdżeniem :)

ps. ale tą korbę XT bez blatów to pewnie sobie w wolnych chwilach popoleruję ;)

edit// Z boku mam jakieś resztki napisu Rockstar i coś jeszcze, może to i resztki niedźwiedzia. A jak ten napis ściągnąć ewentualnie? No rury od widła specjalnie nie ciąłem, mimo że za długa, żeby na przyszłość ewentualnie mieć pole manewru do wykorzystania z inną ramą :)

Edytowane przez duczeWW

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...