RafalxM Napisano 17 Listopada 2014 Napisano 17 Listopada 2014 wiesz, kiedy szukałem siodełka w oko wpadł mi selle max slr - prawie największa dziura od tego producenta, żadnego żelu z pomiarów wyszlo mi flite flow (też nie ma żelu, miało być twarde) , ma dziurę, ale dużo mniejszą niż max slr - różnica jest ogromna w porównaniu z pełnym Richey WCS , które jest tak samo 'kastralnie' wyprofilowane jak Twój Brooks ale pomimo to czuję że max slr sprawdził by się jeszcze lepiej wiadomo , kwestia gustu co do tego czy dziura czy wgłębienie:) a jak już jesteśmy przy siodełkach Brooksa, można spytać dlaczego nie wybrałeś czegoś skórzanego co się 'układa' ? obawy przez zniszczeniem w warunkach w jakich jeździsz ?
thomasz Napisano 18 Listopada 2014 Autor Napisano 18 Listopada 2014 a jak już jesteśmy przy siodełkach Brooksa, można spytać dlaczego nie wybrałeś czegoś skórzanego co się 'układa' ? obawy przez zniszczeniem w warunkach w jakich jeździsz ? skóry nie wybrałem z dwóch powodów: 1. Nie znalazłem niczego lekkiego "wizualnie". Najbliższe B17, jak dla mnie wygląda trochę jak kowadło i nie pasuje mi do przełajowej ramy i cienkich opon. 2. Trochę obawa o skórę i pielęgnację. Ciepło czy zimno (czyt. śnieg) rower jest w użyciu, więc musiałbym o to siodło troszkę bardziej zadbać. Niemniej jednak, gdyby takie C15 było w skórze, to bym wziął skórzaną wersję. Nawet kosztem dodatkowej pielęgnacji.
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Listopada 2014 Mod Team Napisano 18 Listopada 2014 Hmmm... Skoro B17 zbyt krowiasty to kup sobie Swift'a lub Swallow'a - o ile koniecznie MUSI być Brooks. Ja tam nie zamiaruje ponownie katować sie tym wynalazkiem. Szytu i owszem zadaje, ale moje 4 litery ZUPEŁNIE nie dogadały się z Legendą... Bez żalu... Zainwestowałem w brązowego Spoon'a na tytanowych prętach. Siodło sprawdzone i ulubione odwłokowo przeze mnie i w kieszeni zostaje wooorek kasy w porówaniu do Brooks'a. Poza tym jest jeszcze opcja Brooks 'ala Reźnik. Albo z opisami, ale niekompletnymi zdjeciami: https://www.lfgss.com/conversations/138715/ Sugeruję pogóglać Brooks Trimmed, lub Brooks Butchered Szacunek... I. PS Wiecej na temat patroszenia z LFGSS i FGG: http://fixedgeargallery.com/articles/brooks.htm http://www.lfgss.com/conversations/129922/#5
thomasz Napisano 19 Listopada 2014 Autor Napisano 19 Listopada 2014 Ivanie, pozwól że Cię zacytuję "o w pytę"! mocny stuff. Nigdy nie myślałem, że można tak wykastrować siodło podziękował
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 Z reguły zdjęć kalkulatorem nie wystawiam, ale dziś zdarzyła się rzecz niezwykła - zniknęło jezioro genewskie Poranek, 7 rano, mgła nadciągała ostrym tępem Po przebiciu się przez chmury na wys. ok 1500m I finałowe, jeziora brak Oczywiście cieszyłem się, że nie zabrałem nawet małpki, nie wypominając o lustrze
Mod Team anarchy Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 ... to nie dotyczy roweru (!), to jest zabronione, umieszczanie takich zdjęć, takich miejsc...ta piszę ja, anarchy, z szaroburego Szczecina
Mod Team anarchy Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 widoczne! moje jezioro nie dość, że małe, że w lesie to NIE ZNIKA!.. szkoda słów
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 @anarchy, te szczecińskie puszcze z SP2014 wcale nie szarobure, wiec proszę mi tu nie kitować
Mod Team adamos Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 thomasz, wiesz co...?SpierreDalay...PS. chyba najlepiej zlokalizowany użytkownik tego forum.
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 Dobra, dobra skromniaczku. Rozjechałeś system i teraz udajesz Cnotliwą Zuzannę Jest MOCZ Ja tam tylko mogę pokazać trajke na zombie z dzisiejszej przejażdzki... Szacunek... I.
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 Cnotliwą Zuzannę toś mi pojechał po łydach dobra, już się zamykam, tu jeszcze ostatnie na dowód że było rowerowo aha, tu jeszcze na dysku z przodu. Dam sobie jeszcze jedną szansę i chyba wracam do vek bo chce mi wideł wyrwać podczas hamowania. Pomysłów już mi brak...
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 Hola, hola... Co to za herezje? Powrót do fałków? Proszę o opisanie stanu pacjenta... Co to znaczy: bo chce mi wideł wyrwać podczas hamowania. Szacunek... I.
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 ...ano przypadek taki, że po dotarciu hamulców, widelec strasznie wibruje podczas hamowania, tzn dół (okolice ośki) lata przód/tył co jest widoczne podczas jazdy, patrząc z góry. Odczucie jakby się jechało po bruku. Historia jest taka, że przyszły nowe kółka, nowe hamulce BB7 Road S, nowe kable i linki. 1. Montaż odbył się zgodnie z książką i kluczem nm. 2. Regulacja wg. tego postu: http://www.twowheelblogs.com/post/635 Z tyłem żadnych problemów nie ma, natomiast przód staje okoniem. Trochę faktów: 1. Podczas docierania wibracji nie było, ale wraz z dotarciem, wibracje się pojawiły 2. Ponowną regulację robiłem już kilka razy - efektów brak 3. Luzów na sterach brak - 100% 4. Koło dobrze dokręcone, tarcza również (6.2 nm, dokręcana na krzyż). Tarcza prosta, przynajmniej wizualnie. 5. Tarcze odtłuszczone, biorą w miarę równo, tzn wewnętrzna strona troszkę słabiej starta. Wewnętrzny klocek mocniej dociska górą niż dołem. 6. Przetarłem klocki ściernym troszkę, pomogło na kilka km 7. Wymieniłem klocki na organiki + nowa regulacja. Historia ta sama, po dotarciu wibracje Trochę brak mi już pomysłów. Może to wina tego, że ten wewnętrzny klocek nierówno łapie?
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 Kłaniam, Miałem podobny problem z SLX-ami i tarczami Aztec 180mm. Szalone wibracje, aż sie bałem o ślizgi w amorze. Zmieniłem tarcze na mniej dziurawe i ustało. W Myszereju mam standardowe, metaliczne klocki Avida i tarczę SLX, pod centerlock bo piasta LX pod CL właśnie. Wibracji brak... Tarzce Avida są generalnie słabe, Tobo może to i owo na temat napisac gdyż zmaga się z nimi na codzień w Trek'oskim sklepiem, w którym pracuje. Ja osobiście nia miałem z nimi problemów, ale też nie testowałem nowych wynalazków, tylko stare Clean Sweep'y Szacunek... I. PS Rzuciłem okiem na tego bloga z regulacja bebeczy... Bez obrazy dla twórcy ale jak dla mnie to przerost formy nad treścią. Zawsze ustawiałem swoje Siódemki na oko i nigdy nie miałem najmniejszych problemów...
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 Hmm... zmiana tarczy nawet mi do głowy nie przyszła. U mnie musi być na 6 śrub więc chyba coś takiego http://www.halfords.com/cycling/cycling-parts/disc-brakes/shimano-slx-6-bolt-disc-rotor-160mm I jeszcze jedno - jakakolwiek tarcza 160mm podpasuje pod avidy ROAD?
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 Uważałbym tylko z tarczami SSC ----> http://www.superstarcomponents.com/en/shop/mountain/mountain-braking/mountain-disc-rotors/ Są nieco grubsze niz standardowe tarcze i czasami powoduja problemy z wciśnięciem w zacisk. Poza tym wybieraj, przebieraj... Szacunek... I.
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 okejos Panie Ivan wyreguluję jeszcze raz na oko, wg avida i jak nie pomoże to spróbuję z inną tarczą podziękował póki co
RafalxM Napisano 22 Listopada 2014 Napisano 22 Listopada 2014 jak masz ponownie regulować, to może przed zakupem nowej tarczy, tak dla testów zamień tarcze ? ta co jest z przodu daj na tył ? zero kosztów, a może .... ?
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 nie mogę, tył jest 140mm a przód 160mm
Mod Team anarchy Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 tarcza najważniejszy raz (a może dać.,.. większą?), ja też używam avidów, gną się, piszczą ale żeby skokowo działało co to to nie, i nie uważam, żeby były bardzo podziurawione..klocki: dwa (moim skromnym czysty metal lepszy)trzy: dobra, ale dobra regulacja ciągu, popatrz w jakim ustawieniu ramienia tarcza blokuje, sama regulacja baryłką linki nie wystarczy, zrób raz tak; żeby blokowały przy minimalnym przesunięciu ramienia a raz tak naciągnij linkę by ramię łapało w drugiej części swojej pracy. O dziwo jest różnica wynikająca z długości ramienia.nie chwaląc się - mam mechaniki ustawione dobrze, bardzo dobrze (niektórzy z SP2014 mogą pewnie to potwierdzić) ps: a to co pisze ten onanizator .. no cóż, połowa tego co pisze ma wpływ na to jak lekko chodzi klamka i nic ponadto.. (ale żeby nie było-sam tak robię)
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 Ja tylko pamiętam jak w zeszłym roku na poprawinach kombinowaliśmy jak koń w piasku z klockami do Kazikowych(?) siódemek. Potem wytoczyłem Romana w Tripolis i niemal zabiłem sie na pierwszym hamowaniu Klocki standard, metal Avid plus tarcze Clarks'a 185mm przód i tył. Oczywiscie ustawione na oko, ale z klamkami Avid SD7... A tak z ciekawości... Może przełożysz 140 na przód? Tak dla testu? Choć adapter wyjdzie pewnie tyle samo co tarcza... Szacunek... I.
thomasz Napisano 22 Listopada 2014 Autor Napisano 22 Listopada 2014 A tak z ciekawości... Może przełożysz 140 na przód? Tak dla testu? Choć adapter wyjdzie pewnie tyle samo co tarcza... za dużo roboty. Spróbuję z inną, mniej dziurawą tarczą. 19 Frankowców to nie majątek a jeżeli to faktycznie tarcza to będzie wiadomo http://www.bikester.ch/shimano-deore-sm-rt66-bremsscheibe-6-loch-330410.html
Mod Team IvanMTB Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 Kup zwykłą Deorkę... http://www.bikester.ch/shimano-deore-sm-rt56-bremsscheibe-6-loch-330417.html?eqrecqid=1cb5f0a1-7285-11e4-9a92-448a5b847ea1 Wyjdzie jeszcze taniej, a dziur jeszcze mniej... Szacunek... I.
Mod Team anarchy Napisano 22 Listopada 2014 Mod Team Napisano 22 Listopada 2014 mniejsza tarcza większy wymagany nacisk, gorsza modulacja - no ja nie wiem czy to dobry pomysłA co się tyczy Poprawin - "kombinowałeś" - to jest właściwsze słowo (dzięki temu wyjechaliśmy grupo po 13.00 albo nawet 14.00. No i w Arka koniaku nie Kazika Romecie (klamki avida, chyba też 7).wg mnie może i żyletą jest rower co staje po 3mm ruchu klamką ale daleki jestem od takich ustawień
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.