Skocz do zawartości

[rower] steel is real czyli jak powstał mój CoticX

thomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wiesz, kiedy szukałem siodełka w oko wpadł mi selle max slr   - prawie największa dziura od tego producenta, żadnego żelu

z pomiarów wyszlo mi flite flow (też nie ma żelu, miało być twarde)  , ma dziurę, ale dużo mniejszą niż max slr  -  różnica jest ogromna w porównaniu z pełnym Richey WCS , które jest tak samo 'kastralnie' wyprofilowane jak Twój Brooks ;)

ale pomimo to czuję że max slr sprawdził by się jeszcze lepiej

wiadomo , kwestia gustu co do tego czy dziura czy wgłębienie:)  

a jak już jesteśmy przy siodełkach Brooksa, można spytać dlaczego nie wybrałeś czegoś skórzanego co się 'układa' ?  obawy przez zniszczeniem w warunkach w jakich jeździsz ?

Napisano

a jak już jesteśmy przy siodełkach Brooksa, można spytać dlaczego nie wybrałeś czegoś skórzanego co się 'układa' ?  obawy przez zniszczeniem w warunkach w jakich jeździsz ?

skóry nie wybrałem z dwóch powodów:

1. Nie znalazłem niczego lekkiego "wizualnie". Najbliższe B17, jak dla mnie wygląda trochę jak kowadło i nie pasuje mi do przełajowej ramy i cienkich opon.

2. Trochę obawa o skórę i pielęgnację. Ciepło czy zimno (czyt. śnieg) rower jest w użyciu, więc musiałbym o to siodło troszkę bardziej zadbać. Niemniej jednak, gdyby takie C15 było w skórze, to bym wziął skórzaną wersję. Nawet kosztem dodatkowej pielęgnacji.

• Mod Team
Napisano

Hmmm... Skoro B17 zbyt krowiasty to kup sobie Swift'a lub Swallow'a - o ile koniecznie MUSI być Brooks.

Ja tam nie zamiaruje ponownie katować sie tym wynalazkiem. Szytu i owszem zadaje, ale moje 4 litery ZUPEŁNIE nie dogadały się z Legendą... Bez żalu... Zainwestowałem w brązowego Spoon'a na tytanowych prętach. Siodło sprawdzone i ulubione odwłokowo przeze mnie i w kieszeni zostaje wooorek kasy w porówaniu do Brooks'a.

Poza tym jest jeszcze opcja Brooks 'ala Reźnik.

IMG_0304.jpg

Albo z opisami, ale niekompletnymi zdjeciami: https://www.lfgss.com/conversations/138715/

Sugeruję pogóglać Brooks Trimmed, lub Brooks Butchered  :icon_mrgreen:

Szacunek...

I.

PS

Wiecej na temat patroszenia z LFGSS i FGG:

http://fixedgeargallery.com/articles/brooks.htm

http://www.lfgss.com/conversations/129922/#5

Napisano

Ivanie, pozwól że Cię zacytuję "o w pytę"! mocny stuff. Nigdy nie myślałem, że można tak wykastrować siodło :D

podziękował :)

Napisano

Z reguły zdjęć kalkulatorem nie wystawiam, ale dziś zdarzyła się rzecz niezwykła - zniknęło jezioro genewskie :)

Poranek, 7 rano, mgła nadciągała ostrym tępem

1-6.jpg

Po przebiciu się przez chmury na wys. ok 1500m

2-5.jpg

3-5.jpg

I finałowe, jeziora brak :)

4-5.jpg

Oczywiście cieszyłem się, że nie zabrałem nawet małpki, nie wypominając o lustrze  :icon_confused:

• Mod Team
Napisano

... to nie dotyczy roweru (!), to jest zabronione, umieszczanie takich zdjęć, takich miejsc...
ta piszę ja, anarchy, z szaroburego Szczecina  :wallbash:

• Mod Team
Napisano

Dobra, dobra skromniaczku. Rozjechałeś system i teraz udajesz Cnotliwą Zuzannę :P

Jest MOCZ :devil:

Ja tam tylko mogę pokazać trajke na zombie z dzisiejszej przejażdzki...

15827066876_b03939008c_c.jpg

Szacunek...

I.

Napisano

Cnotliwą Zuzannę

toś mi pojechał po łydach :)

dobra, już się zamykam, tu jeszcze ostatnie na dowód że było rowerowo

5-4.jpg

aha, tu jeszcze na dysku z przodu. Dam sobie jeszcze jedną szansę i chyba wracam do vek bo chce mi wideł wyrwać podczas hamowania. Pomysłów już mi brak...

• Mod Team
Napisano

Hola, hola...

Co to za herezje? Powrót do fałków?

Proszę o opisanie stanu pacjenta... Co to znaczy:

bo chce mi wideł wyrwać podczas hamowania.

Szacunek...

I.

Napisano

...ano przypadek taki, że po dotarciu hamulców, widelec strasznie wibruje podczas hamowania, tzn dół (okolice ośki) lata przód/tył co jest widoczne podczas jazdy, patrząc z góry. Odczucie jakby się jechało po bruku.

Historia jest taka, że przyszły nowe kółka, nowe hamulce BB7 Road S, nowe kable i linki.

1. Montaż odbył się zgodnie z książką i kluczem nm. 

2. Regulacja wg. tego postu: http://www.twowheelblogs.com/post/635

Z tyłem żadnych problemów nie ma, natomiast przód staje okoniem.

Trochę faktów:

1. Podczas docierania wibracji nie było, ale wraz z dotarciem, wibracje się pojawiły

2. Ponowną regulację robiłem już kilka razy - efektów brak

3. Luzów na sterach brak - 100%

4. Koło dobrze dokręcone, tarcza również (6.2 nm, dokręcana na krzyż). Tarcza prosta, przynajmniej wizualnie.

5. Tarcze odtłuszczone, biorą w miarę równo, tzn wewnętrzna strona troszkę słabiej starta. Wewnętrzny klocek mocniej dociska górą niż dołem. 

6. Przetarłem klocki ściernym troszkę, pomogło na kilka km

7. Wymieniłem klocki na organiki + nowa regulacja. Historia ta sama, po dotarciu wibracje

Trochę brak mi już pomysłów. Może to wina tego, że ten wewnętrzny klocek nierówno łapie?

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Miałem podobny problem z SLX-ami i tarczami Aztec 180mm.

Szalone wibracje, aż sie bałem o ślizgi w amorze.

Zmieniłem tarcze na mniej dziurawe i ustało.

W Myszereju mam standardowe, metaliczne klocki Avida i tarczę SLX, pod centerlock bo piasta LX pod CL właśnie. Wibracji brak...

Tarzce Avida są generalnie słabe, Tobo może to i owo na temat napisac gdyż zmaga się z nimi na codzień w Trek'oskim sklepiem, w którym pracuje.

Ja osobiście nia miałem z nimi problemów, ale też nie testowałem nowych wynalazków, tylko stare Clean Sweep'y

Szacunek...

I.

PS

Rzuciłem okiem na tego bloga z regulacja bebeczy... Bez obrazy dla twórcy ale jak dla mnie to przerost formy nad treścią. Zawsze ustawiałem swoje Siódemki na oko i nigdy nie miałem najmniejszych problemów...

Napisano

okejos Panie Ivan

wyreguluję jeszcze raz na oko, wg avida i jak nie pomoże to spróbuję z inną tarczą 

podziękował póki co :)

Napisano

jak masz ponownie regulować, to może przed zakupem nowej tarczy,  tak dla testów zamień tarcze ? ta co jest z przodu daj na tył ?

zero kosztów, a może .... ? ;)

• Mod Team
Napisano

tarcza najważniejszy raz (a może dać.,.. większą?), ja też używam avidów, gną się, piszczą ale żeby skokowo działało co to to nie, i nie uważam, żeby były bardzo podziurawione..
klocki: dwa (moim skromnym czysty metal lepszy)
trzy: dobra, ale dobra regulacja ciągu, popatrz w jakim ustawieniu ramienia tarcza blokuje, sama regulacja baryłką linki nie wystarczy, zrób raz tak; żeby blokowały przy minimalnym przesunięciu ramienia a raz tak naciągnij linkę by ramię łapało w drugiej części swojej pracy. O dziwo jest różnica wynikająca z długości ramienia.

nie chwaląc się - mam mechaniki ustawione dobrze, bardzo dobrze (niektórzy z SP2014 mogą pewnie to potwierdzić) ;)

ps: a to co pisze ten onanizator .. no cóż, połowa tego co pisze ma wpływ na to jak lekko chodzi klamka i nic ponadto.. (ale żeby nie było-sam tak robię)

• Mod Team
Napisano

Ja tylko pamiętam jak w zeszłym roku na poprawinach kombinowaliśmy jak koń w piasku z klockami do Kazikowych(?) siódemek.

Potem wytoczyłem Romana w Tripolis i niemal zabiłem sie na pierwszym hamowaniu :icon_mrgreen:

Klocki standard, metal Avid plus tarcze Clarks'a 185mm przód i tył.

301202341244_2.jpg

Oczywiscie ustawione na oko, ale z klamkami Avid SD7...

A tak z ciekawości... Może przełożysz 140 na przód? Tak dla testu? Choć adapter wyjdzie pewnie tyle samo co tarcza...

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

mniejsza tarcza większy wymagany nacisk, gorsza modulacja - no ja nie wiem czy to dobry pomysł
A co się tyczy Poprawin - "kombinowałeś" - to jest właściwsze słowo (dzięki temu wyjechaliśmy grupo po 13.00 albo nawet 14.00. No i w Arka koniaku nie Kazika Romecie (klamki avida, chyba też 7).
wg mnie może i żyletą jest rower co staje po 3mm ruchu klamką ale daleki jestem od takich ustawień

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...