Skocz do zawartości

[hamulce] Hamulce hydrauliczne, pytania

Sokol32313

Rekomendowane odpowiedzi

Można je samemu serwisować nie jest to takie skomplikowane. W sieci jest dużo materiałów na ten temat znając model można się nauczyć co i jak. Raz na jakiś czas, sezon zależy ile kto jeździ przydałoby się wymienić płyn, odpowietrzyć, a najlepiej sprawdzić to przejechać się zobaczysz czy klamki nie są za miękkie jak tak to mogą być zapowietrzone, zobaczyć czy zaciski są suche czy nic nie wycieka.   

Czyli wbrew pozorom nie są takie drogie w serwisowaniu? A ile kosztują te linki w razie zerwania czy coś? A wymiana płynu, odpowietrzenie itp ile to kosztuje? Czy można bez problemu myć na myjkach ciśnieniowych? Jazda w błocie, deszczu też nie straszna?

• Mod Team

3.Jak je sprawdzić by nie pakować się w koszty?

Sprawdź skuteczność i poszukaj ewentualnych wycieków. Tyle na dzień dobry można sprawdzić.

Hamulce hydrauliczne to nie prom kosmiczny ,nie ma się czego bać. Średnio ogarnięty facet da radę bez problemu. Nic nie ujmując kobietom z zacięciem technicznym. ;)

Byłem i widziałem, na moje to te hamulce są jakieś słabe, nigdy nie jeździłem rowerem z hydraulikami ale jakieś takie dziwne, klamki dosyć twarde, ale i dosyć miękkie, żadnych wycieków nie ma. A i jeszcze jedno, co się stanie jak się np nie będzie wymieniało płynu?

Tego płynu cale tak często wymieniać nie musisz. Trzeba naprawdę dobrze grzać heble żeby wymagały wymiany płynu co rok. Po lesie ich raczej nie zagotujesz ;)

Co do roweru to cena niewysoka ale nie ma pełnej specyfikacji a ze zdjęć się nie będę domyślał co on tam ma.

Co do ogólnej przydatności to:

Rama mocna, nawet pancerna przeznaczona do cięższych dyscyplin, spokojnie zniesie góry, skakanie itp.... Nie przekreślał bym jej z tego powodu (no chyba że masz zamiar startować w maratonach).

Oponki masz raczej pod Dirt niż do lasu.

Jak chcesz na tym jechać do lasu i nie paść po 2km to dłuższa sztyca, tak żeby nie wybijać sobie zębów kolanami (dużo bardziej efektywna i nie męcząca pozycja na rowerze).

Jeszcze co do hamulców to trzeba tylko uważać żeby nie zatłuścić (czyste tarcze).

A z myjką ciśnieniową do roweru to ogólnie jest temat bardzo kontrowersyjny ;)

Bardzo możliwe ze sa zatluszczone bo kola byly psikniete plakiem. To co oplaca sie brac czy nie? Nawet jak bedzie trzeba robic hamule to dla mnie sa ok i bym nie musial. Nigdy nie jezdzilem rowerem z hydr i nie wiem jak to powinno hamowac. Tyle ze jak zacisnelem przedni hamulec na ŻWIRZE to koło sie zblokowalo i kawalek sunelo ale to byla mala predkosc. To jak go umyc po jeździe w błocie? Nie mam warunków do wiadra i szczotki bo mieszkam w mieście i nie zbyt :/

Jeśli rower nie odbiega od specyrikacji podanej w necie dla tego modelu i jest w dobrym stanie to spokojnie za tą kasę można brac.

Z tego co pisze w necie to hamulce ma Tektro Auriga, to są całkiem niezłe hamulce i mało awaryjne.

Trzeba im wyjąc klocki i wypalic hwilkę nad kuchenką albo w piekarniku.

Mozesz próbowac myc myjką ale nie lac po łożyskach itp.... Mieszkam w tym samym mieście i nie muszę używac myjki ;) , ale to twój wybór.

To znaczy tak:

Tektro Auriga to nie są tylko jakieś Shimano. Po prostu nie do końca wiem który to rocznik a patrzyłem chyba na 2013.

Najpierw trzeba by ustalić który to rocznik.

Potem ściągasz specyfikację z netu i idziesz i sprawdzasz.

EDYTA:

To jest chyba rocznik 2009:

http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=100&kr=2009

Masz pełną specyfikację.

Na tych klamotach jeśli wszystko jest ok to można dać takie pieniądze.

Tam na Tablicy są kiepskie foty ale amortyzatorowi bym się przyjrzał bo na jakiś wytarty wygląda.

Jak by co to taki amor około 200zł używany tańszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...