Skocz do zawartości

[pedały] bloki jedno- czy wielokierunkowe?

ludz

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

czy może ktoś wyjaśnić róznicę pomiędzy blokami jedno-  i wielokierunkowymi? Jak wyglada praktycznie różnica w ich używaniu? Które są wygodniejsze/skuteczniejsze? 

Tutaj przykład jednokierunkowych: http://www.roweroteka.pl/Bloki_SPD_Shimano_SM_SH51-762.html i wielokierunkowych: http://www.bikeserwis.pl/232,shimano-bloki-do-pedalow-spd-sm-sh56-wielokierunkowe-spd-slx-xt-sm-sh56-bikeserwis-2013.html

Pytam, bo jeden ze sprzedawców daje na allegro wybór pomiedzy tymi dwoma modelami przy zakupie PD-M520.

Z góry dzięki za odpowiedź!

Mi nie wystarczył jeden kierunek. Przez rok się męczyłem ze standardowymi blokami po przesiadce z nosków. Pewność siebie w terenie mocno spadła.

Z blokami wielokierunkowymi o wiele łatwiej mi się wypina i o wiele lepiej się z nimi czuję. Po prostu wiem, że cokolwiek by się działo dam radę uwolnić się z pedałów i podeprzeć.

Heh :) Mam jedno i wielokierunkowe ...

Uczyłem się na wielokierunkowych jeździłem na nich tak z pół roku... potem dorwałem w dobrej cenie jednokierunkowe i jeździłem na nich ponad 2 lata ...

Teraz kupiłem nowe buty i tam powędrowały jednokierunkowe ... a stare ze jeszcze zdatne do użytku robią teraz za obuwie na kiepska pogodę z blokami wielokierunkowymi ...

Pierwsza jazda na wielokierunkowych po długiej przerwie ... mocne poderwanie tylnego koła na wysokim krawężniku i piszczel boli mnie już ponad tydzień.

Ja jestem za jednokierunkowymi ... jeszcze nie zdarzyła mi się gleba po której nadal byłbym przytwierdzony do roweru ... kwestia napięcia sprężyn.

Wbrew pozorom i nazwy, mimo że się da, to pozostałe kierunki niż klasyczny w bok nie są tak oczywiste.

Zaczynamy ciągnąć pedał w kierunku jego obrotu i mimo wszystko trzeba użyć więcej siły aby wypiąć nogę.

Jak nabierzemy nawyku wypinania w bok , bloki jednokierunkowe ratują nas przed przypadkową utratą kontaktu z pedałem.

Pozdrawiam

Poczucie większego bezpieczeństwa przy wielokierunkowych to tylko psychika.

Powiedziałbym, że aż. Na nic siła i technika, jak blokujesz się psychicznie. To co na noskach było proste, na spd stało się na tyle trudne, że odpuszczałem i schodziłem z roweru.

Pierwsza jazda na wielokierunkowych po długiej przerwie ... mocne poderwanie tylnego koła na wysokim krawężniku i piszczel boli mnie już ponad tydzień.

Ja jestem za jednokierunkowymi ... jeszcze nie zdarzyła mi się gleba po której nadal byłbym przytwierdzony do roweru ... kwestia napięcia sprężyn.

Wbrew pozorom i nazwy, mimo że się da, to pozostałe kierunki niż klasyczny w bok nie są tak oczywiste.

Cóż zła technika pokonywania przeszkód ;)

Sedno nie w wypięciu po glebie, a przed. Mi też zawsze się wypinały przy upadku, tylko co mi z tego jak nie dałem rady zapobiec wywrotce.

Na moje po prostu stopa nie musi iść równo w poziomie, można ją mieć trochę przekręconą (w sensie wewnętrzna krawędź stopy wcześniej się odrywa). Jest też możliwość chamskiego wyrwania nogi z zatrzasku (w razie paniki ;) ).

One wyrabiają tylko złe nawyki, których ciężko się pozbyć i które będą przeszkadzać jak będziesz chciał w przyszłości przesiąść się na jednokierunkowe.

Na pewno nie będzie to "czysta" technika wypinania, ale powinno być dużo łatwiej przestawić się na zwykłe bloki niż z nosków na spd.

Używam jedno i wielokierunkowych. Nie widzę żadnych korzyści z użytkowania tych drugich i żadnych też minusów wspomnianych powyżej. Dlaczego używam więc wielokierunkowych? Bo takie akurat miałem dostępne a musiałem coś przykręcić do butów. Sprawdzają się więc zostały.

Sedno nie w wypięciu po glebie, a przed. Mi też zawsze się wypinały przy upadku, tylko co mi z tego jak nie dałem rady zapobiec wywrotce.

Generalnie mówię o glebach w których nie ma szans na reakcję ... nie mówię i przypadkach " kurcze zachwiałem się na skrzyżowaniu i nie zdążyłem się wypiąć" ...

Jak lecisz przez las z poważną prędkością gdzie zahaczasz rogiem na kierownicy jakieś chaszcze uwierz mi nie dasz rady zareagować nawet z blokiem wielokierunkowym :).

Jak się człowiek nauczy nawyku wypinania w bok to przy tej czynności nie będzie widział różnicy w blokach, reszta zależy od tego jak będzie miał naciągniętą sprężynę i ile ma mocy w ciągnięciu nogi do góry ...

Czasem zdarza się sytuacja awaryjna jak u mnie z tym krawężnikiem gdzie albo poderwiesz tylne koło albo będziesz kleił snejka ... i ja już wiem że w takiej sytuacji następnym razem wolałbym się przypadkiem nie wypiąć ... bo to boli :)

Pozdro

Ciężko mi powiedzieć czy przy takim uderzeniu będę w stanie się wypiąć. W noskach powiedziałbym, że tak, sprawdzone i przećwiczone. Na pewno nie wszystkie przypadki, ale zdecydowana większość była z lądowaniem na nogi.

Ostatnio omijając szlaban przednie koło zaryło w piasku i udało mi się wylądować na nogi. Ile w tym zasługi bloków, a ile ruchu nogą nie wiem, bo nawet nie kojarzę, żebym próbował się wypinać. Skłaniam się jednak do przekonania, że z jednokierunkowymi leżałbym razem z rowerem.

Takie sytuacje to faktycznie awaryjne, bo znaczy, że się jedzie za szybko ;)

W większości przypadków wystarcza odpowiednio wysokie ciśnienie w oponie i odciążenie tyłu.

Mi się zdarzyło wypiąć przy próbie skoku z progu zwalniającego. Na szczęście tylko jedna noga się uwolniła.

Miałem "przyjemność" jeździć na pedałach Richey'a. Jeśli praca na wielokierunkowych ma wyglądać tak jak praca Ritchey to ja dziękuję. Człowiek w ogólne nie ma świadomości kiedy blok się wypnie, a kiedy nie. Chyba lepiej już leżeć z rowerem wpiętym w nogę, niż zaliczyć glebę przez to, że się niespodziewanie wypiął. 

P.S.
A jak się rower nie wypnie, to i zdarza się, że tylko podeszwa przy rowerze zostaje ;)

Nie miałem okazji takich próbować, więc ciężko mi porównywać. Z tego co widzę po zdjęciach konstrukcja praktycznie identyczna z Shimano, więc nie widzę przyczyn takiego zachowania.

Przy normalnej jeździe nie ma problemu, tak samo jak przy jednokierunkowych wiadomo kiedy się wpinasz i wypinasz. Cały problem jest w momencie silnego pociągnięcia czy szarpnięcia w górę, tu faktycznie pojawia się niepewność i ryzyko wypięcia. Dla sportowca czy amatora podciągania roweru rzecz istotna, dla przeciętnego kolarza powiedziałbym, że pomijalna.

W moim przypadku wypięcia następowały przy próbach skakania (poderwanie roweru) lub startowania z twardego przełożenia (na stojąco ciągnąc pedały z całej siły). Nie uświadczyłem problemów przy dynamicznej jeździe, na wertepach czy zawodach. Może po prostu nie jeżdżę siłowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...