Skocz do zawartości

[opony] Na dłuższe, asfaltowe wyjazdy.

rmk83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam opon do jazdy w warunkach opisanych poniżej :)

W ok. 80% trasy asfaltowe, choć przeróżnej jakości. Od równych (czasem i takie bywają :D) do tych, w których więcej jest asfaltu w dziurach niż odwrotnie. Do tego czasem zdarzy się zjechać na jakieś bezdroże.

Szukam czegoś co pozwoli mi efektywniej i szybciej pokonywać większe odległości (200km i w górę), małe opory toczenia, wytrzymałość i jak najmniejsza głośność opon to dla mnie priorytety. Obecnie mam założoną z tyłu Kendę K-197 1.6", z przodu coś takiego http://aprod.hu/hirdetes/cst-traveller-cross-559-51-26x-1-90-ID1JSdz.html 1.45". Jeżdżę zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni więc typowe slicki odpadają. Obręcze mam 19mm więc najwęższe opony jakie moge założyć to 1.1" ale nie wiem jak mocno pogorszy się na nich komfort jazdy jeśli chodzi o dziurawe drogi 

Przeszukując inne tematy i wrażenia z jazdy innych osób jeden model przewija się w do moich potrzeb, mianowicie:

Schwalbe Marathon Racer http://allegro.pl/opona-schwalbe-marathon-racer-perf-reflex-28x1-20-i4102064364.html

Czy będzie to dobry wybór, ew. podajcie sensowne alternatywy dla moich potrzeb :) Jeśli chodzi o budżet to max 200pln za obie, wiadomo że im mniej tym lepiej :)

Dzięki za podpowiedzi!

Napisano

Musisz rozważyć (a raczej zważyć) następującą rzecz: rower + ładunek + rowerzysta. Generalnie im węższa opona tym wyższe ciśnienie minimalne. Jeżeli jesteś ciężki lub będziesz jeździł z dużym ładunkiem, wąska opona nie jest wskazana do beztroskiej jazdy. Koło dostaje mocno w kość, a i komfort na nierównościach jest wątpliwy. Oczywiście można jeździć na bardzo wąskiej oponie (sam mam fitness na 700x23), ale trzeba mieć na uwadze na jakim kole się jedzie.

Proponuję Marathon Plus.

Napisano

Tak jeżdżę z sakwami, mocno obciążając koła ale w zamyśle chcę mieć dwa komplety opon. Jeden właśnie do szybkiego połykania km na "lekko", drugi pod sakwy i wyprawy kilkudniowe. I właśnie nad Marathonem Plus się zastanawiam ale do sakw, wytrzymałość nie do pobicia ale do jazdy bez bagażu po asfalcie to raczej nie, katalog schwalbe daje im 3 gwiazdki jesli chodzi o szybkość. I co tu zrobić? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...