r7adek Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 Witam, zamierzam dokonać zmiany kół w swoim rowerze z 26 na 28. Upatrzyłem sobie piasty novatec NT-D041 i NT-D042, obręcze ACCENT RoadRunner 28'' 13x622 na 32 szprychy. W związku z czym mam pytanie czy te obręcze będą pod opony do szerokości 25 mm ? Jeśli nie to jakie obręcze mam szukać ?
BajkowiecxD Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 w ogóle nie wiem czy wejdzie ci kolo do ramy/amortyzatora skoro masz na 26
r7adek Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Napisano 1 Kwietnia 2014 Wejdzie, ponieważ jest tam 5 - 6 cm luzu. A zmianę robię pod opony szosowe, więc tym bardziej.
AdamF Napisano 1 Kwietnia 2014 Napisano 1 Kwietnia 2014 A hamulce? V-brake czy tarcze? Koło może wejść, ale może się nie zgadzać wysokość piwotów od hamulców - hamulce będą niżej niż obręcze. Jeżeli masz tarcze to oczywiście nie powinno być problemu. A obręcze 13mm będą do opon 25mm OK. http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/
r7adek Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 Hamulce tarczowe w innym razie nie myślałbym o takiej zmianie. Ok. Dzięki za pomoc.
kalisz98 Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja się dołącze do tematuMam koła 26 cani i chcę je zamienić na 28 caliJednak mam v-brake i znalazłem taki adapter: http://allegro.pl/adapter-do-hamulcow-v-brake-i4078370483.html
AdamF Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja bym się trochę bał czy taki wynalazek nie wpłynie negatywnie na pracę hamulców? Po pierwsze - zmiania się dźwignia, przełożenie... Siła wywierana za pomocą linki hamulcowej ma lepsze przełożenie (działa silniej) bliżej miejsca podparcia dźwigni, czyli punktu mocowania hamulców. A ten patent odsuwa klocki hamulcowe od punktu mocowania hamulców, więc siła hamowania będzie mniejsza. Po drugie - dokładamy dodatkowe punkty mocowania - co jak poluzuje się któraś śrubka? Po trzecie - sztywność takiego patentu będzie mniejsza - ściśniemy klamkę, a siła zamiast pójść w hamowanie - pójdzie w odgięcie tego dytansu (przedłużacza). Czyli w sumie - gorsze hamowanie, większe ryzyko usterki. Przepraszam jeśli mętnie tłumaczę co mam na myśli, trzeba mi było bardziej na fizyce uważać...
r7adek Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam, dzisiaj odebrałem skręcone moje koła 28 cali, wszystko pasuje a nawet zostało miejsca na jakąś większą oponę.
r7adek Napisano 18 Kwietnia 2014 Autor Napisano 18 Kwietnia 2014 wygląda mega, co to za opony? MICHELIN DYNAMIC SPORT czyzby 700x25c ? 700x23C
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.