Skocz do zawartości

[koła, opony ] zmiana kół 26 na 28

r7adek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamierzam dokonać zmiany kół w swoim rowerze z 26 na 28. Upatrzyłem sobie piasty novatec NT-D041 i NT-D042, obręcze ACCENT RoadRunner 28'' 13x622 na 32 szprychy. W związku z czym mam pytanie czy te obręcze będą pod opony do szerokości 25 mm ? Jeśli nie to jakie obręcze mam szukać ?

Napisano

Ja bym się trochę bał czy taki wynalazek nie wpłynie negatywnie na pracę hamulców?

Po pierwsze - zmiania się dźwignia, przełożenie... Siła wywierana za pomocą linki hamulcowej ma lepsze przełożenie (działa silniej) bliżej miejsca podparcia dźwigni, czyli punktu mocowania hamulców. A ten patent odsuwa klocki hamulcowe od punktu mocowania hamulców, więc siła hamowania będzie mniejsza.

Po drugie - dokładamy dodatkowe punkty mocowania - co jak poluzuje się któraś śrubka?

Po trzecie - sztywność takiego patentu będzie mniejsza - ściśniemy klamkę, a siła zamiast pójść w hamowanie - pójdzie w odgięcie tego dytansu (przedłużacza).

Czyli w sumie - gorsze hamowanie, większe ryzyko usterki.

Przepraszam jeśli mętnie tłumaczę co mam na myśli, trzeba mi było bardziej na fizyce uważać... ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam, dzisiaj odebrałem skręcone moje koła 28 cali, wszystko pasuje a nawet zostało miejsca na jakąś większą oponę.

post-173160-0-74617000-1397844584_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...