Skocz do zawartości

[bagażnik] uniwersalny do auta

Bartosz1987

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wcześniej pomogliście mi w wyborze roweru i jestem mega zadowolony więc liczę, że i tym razem skorzystam z Waszej wiedzy :)

Potrzebuje zakupić bagażnik uniwersalny do samochodu do przewożenia 2 rowerów. Nie mam możliwości montażu haku ani bagażnika na dach więc pozostaje najbardziej uniwersalna opcja czyli bagażnik z tyłu auta. Rower nie będzie często podróżował (oczywiście przy aucie ;) ) raczej sporadyczne wypady. Zależy mi głównie na cenie ale i pewności, że jadąc po ekspresówce zostawie rower na asfalcie. Jak wiadomo albo tanio albo pewnie ale szukam kompromisu. Na tą chwilę będzie nim jezdził jedynie mój rower ale za jakiś czas pewnie dojdzie jakaś "damka" :))

Znalazłem takie:

- cena jak najbardziej Ok ale konstrukcja jakoś niewydaje się stabilna

http://kupbagaznik.pl/produkt/hi-bike

- cena już średnio atrakcyjna ale w porównaniu dotych najtańszych widać solidoność i raczej nie musiałbym się obawiać o zbieranie roweru z asfaltu ;)

http://kupbagaznik.pl/produkt/padova-3-stalowy

Jest tego tyle, że ciężko coś wybrać nawet nie wiem na co zwracać uwagę. Może ktoś z Was miał do czynienia z jakimiś konkretnymi modelami i podzieli się wiedzą :)

Pozdro

Napisano

Jeśli wybierasz ten bagażnik musisz liczyć się z uszkodzeniami pojazdu jakieś obrysowania od tych zaczepów czy wgniecenia. a jeśli chodzi o bagażnik  na dach to wyjdzie cię cenowo to samo kupując relingi do auta + mocowanie na rowery  ;) tak mi się wydaje

Napisano

Myślałem właśnie, żeby wszystkie mocowania zabezpieczyć filcem, żeby nie rysować lakieru a miejsca w których pręty się opierają zastosować jakąś większą podkładkę, żeby nie powodowało wgnieceń. Dosyć często zmieniam auta dlatego ważne dla mnie jest, żeby swobodnie przekładać ten bagażnik pomiędzy nimi :)

Napisano

Przy tego typu bagażnikach porysowany lakier, to pikuś. Widziałem Suzuki, modelu nie pamiętam, tam te mocowania aż powyginały delikatnie blachę, więc mocno bym się zastanowił.

Napisano

Aha wiec skoro tak to rozmyśliłeś to powinno byc ok a co do tych bagażników to z tym nie ma żartów jechałem nad może i już były właśnie takie patyki jak w pierwszej aukcji rowery spadły na obwodnicy i do wyrzucenia. Lepiej mieć coś solidniejszego i bezpieczniejszego. dlatego następny bagażnik wydaję się być lepszy wiec ja bym brał ten drugi ;)

Napisano

Potrzebuje zakupić bagażnik uniwersalny do samochodu do przewożenia 2 rowerów. Nie mam możliwości montażu haku ani bagażnika na dach

Trochę to dziwne co napisałeś bo prawie do każdego samochodu można założyć zarówno hak jak i bagażnik dachowy .... no chyba że jeżdzisz kabrioletem.

Przedstawione bagażniki oprócz  ceny różnią się sposobem umieszczenia rowerów więc jeśli masz rowery o nietypowych ramach to konstrukcja pierwsza czyli wisząca odpada.

Napisano

Tutaj nie chodzi o to, że w moim aucie nie można zamontować haka czy bagażnika na dach. Większą przeszkodą jest to, że często zmieniam auto i wolałbym nie kupować trzech różnych bagażników. Chociaż coraz bardziej myślę o czymś na dach bo ciarki mnie przechodzą jak pomyślę, że z tego uniwersalnego rower mógłby mi spaść.

Napisano

Jeśli założyć bagażnik na tył, który zasłania lampy i rejestracje to możesz dostać dodatkowo mandat...

Ja mam bagażnik na dach i bardzo sobie chwale :)

Napisano

Ja uzywam Thule ClipOn 9103:

0000124_thule_clipon_3_bike_rear_mount_c

Jest naprawde stabilny, rowery zapiete na bagaznik nie lataja, trzymaja sie stabilnie.

Co do rysowania - tak rysuje sie, samo zakladanie bagaznika w jedna osobe jest nieporeczne ze wzgledu na wielkosc, ale podobnie bedzie w innych.

Pamietaj ze nie kazdy bagaznik bedzie pasowal do kazdego bagaznika. Moj tez jest uniwersalny, ale np no Mondeo MK3 czy Zafiry B zaklada sie bezproblemowo to do Audi A3 juz sie nie da.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witajcie. Mam pytanie odnośnie bagażnika - moje auto to C4Picasso.

Chcemy kupić bagażnik pod 2 rowery. Jakie rozwiązanie będzie optymalne?

Tak aby nie zmasarkować się finansowo i mieć jednocześnie porządny bagażnik?

Napisano

(...)

Tak aby nie zmasarkować się finansowo i mieć jednocześnie porządny bagażnik?

Ja zdecydowalem sie na uzywany bagaznik firmowy (volvo) dedykowany specjalnie do mojego auta. To jedno z tanszych rozwiazan a z drugiej strony dosc soldne (bo co mozna zepsuc w bagazniku). Na to uchwyty mozesz juz kupic drozsze lub tansze byle rowery Ci sie w nich dobrze trzymaly. I pamietaj, ze mocowanie do belek aluminiowych jest inne niz do stalowych.

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

O tych mocowaniach to wiem - belki aluminiowe są dużo droższe niż stalowe, tak to wygląda w sklepach internetowych.

Ale ja nie chcę dedykowanego bagażnika, ani używanego - jakieś ogólne rozwiązanie.

Nawet nie wiem czy moje auta były sprzedawane fabrycznie z bagażnikami.

Nie widziałem takiego auta.

Napisano

Klasyczny bagażnik dachowy, nie na hak. A firmy Taurus, Thule, ewentualnie Davos - z tych marek, które ja oceniam pozytywnie.
Najdroższe jest Thule, ale też najczęściej spotykane. Taurus ma dobrą jakość i cenę - ale jeszcze nie jest tak popularny.
Generalnie bagażnik kupujesz na lata, więc jakieś wybitne oszczędności nie mają tutaj sensu, nawet dla własnego bezpieczeństwa.

Napisano

Skoro Taurus to ta sama jakość, to jaki jest cel kupowania Thule za większą kasę? Nigdy nie byłem zwolennikiem płacenia za markę, mogę to zrobić, kiedy to ma uzasadnienie. Czy tutaj ono jest? W google Taurus sie pojawia, ale nie tak często jak Thule. Teraz tak - czy różnica w jakości bagażników Thule i Taurus jes tak duża?

Jeśli ktoś bliżej ogarnia temat to prośba o podanie przykładu konkretnego zestawu, który będzie wystarczający. Propozycje?

Napisano

Każdy kto ma Thule powie ci, że ma bardzo dobry bagażnik, z tego wynika o nich opinia, i pewnie też tak kształtowała się cena.
Taurus nie jest jeszcze aż tak znany i z tego wynika niższa cena, przy utrzymaniu podobnej jakości. To Twoja decyzja.
Nie stać cię na Thule to kup Taurus i będziesz miał tak samo dobry bagażnik.

Napisano

Zdecydowanie Taurus, z aluminiowymi belkami. Wiem, że stalowe są zdecydowanie tańsze, ale ta oszczędność nie ma sensu.
Dobry bagażnik może słuzyć nawet kilkanaście lat, tym bardziej jeśli będzie rozsądnie eksploatowany.
Powinien być odpowiednio zabezpieczony wtedy kiedy z niego nie korzystacie. To podstawa.

Napisano

Widzę, że mocno wczytałeś się w mój post - tam nie było Taurusa, jedyne co na T, to Thule ;-)

Mniejsza z tym, zamówiłem już cały zestaw od Thule, nieco przekroczył budżet, który ostatecznie sobie założyłem, ale co tam.

Kupiłem faktycznie bagażnik, który powinien wystarczyć na lata. Przy okazji zakup uda się załatwić lokalnie --> http://bagaznikidoauta.pl/

Działają pod Kaliszem. Wkróce dam znać jakie efekty tego zakupu. Ładna w tym roku ta wiosna :D

Napisano

Nie zwróciłem uwagi. Wiadomo, że Thule będzie dobre - każdy ci powie, że to najsolidniejsza i najpewniejsza marka na rynku.
Zresztą skoro już kupiłeś to nie ma tematu. Nie ma sensu ograniczać kosztów nie mając pewności co do jakości zakupu.
Akurat Thule to możesz zobaczyć wszędzie. 10 minut spaceru po osiedlu - nie uwierzę, że nie znajdziesz żadnego zestawu od nich.
To oni są najczęściej na autach.

Napisano

Zainstalowane. Dziś dokładnie. Jeśli chcecie o coś pytać to śmiało. Bagażnik podoba mi się wizualnie i jakościowo.

Ale w sumie na ocenę jakości to dopiero przyjdzie czas. Wydaje mi się, że decyzja o tym zakupie była dobra.

Maj ma być piękny, szykuje się kilka dłuższych wypadów ;-)

Napisano

A masz uchwyt na rower? Nie widziałem, żebyś gdzieś pytał? Tylko o bagażniku bazowym pisałeś.
Więc jak?

Napisano

Uchwyt też mi dobierali w Taurusie, już nie pytałem nawet o niego na forum, oni mi dali do wyboru trzy opcje, podobnie skończyło się na Thule. Ostatecznie mam wydaje mi się dobrej jakości zestaw, ale na jakiekolwiek sensowne testowanie przyjdzie moment dopiero za kilka tygodni, kiedy faktycznie zrobię już z nim trochę kilometrów. Planów jest dużo - zobaczymy czy da radę je zrealizować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...