Skocz do zawartości

[Koło] Problem z kołem- luzuje się w czasie jazdy

DawidMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich rowerzystów, sprecyzuje mój problem

Dokręciłem koło na fulla, przy tym regulując tak, aby opona nie ocierała o ramę, w końcu gdy ustawiłem postanowiłem się przejechać, wszystko na początku okej, ale koło zaczęło się luzować a mianowicie to opona przybliżała się do ramy, nie wiem jakim cudem, wszystko mocno skręciłem, czy może to wina ośki, lecz ta część prosta. Później działo się tak samo(3 razy regulowałem i to samo)

Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie wśród tematów na tym forum, dlatego dodałem nowy wątek!

Jakie kroki poczynić w tej sprawie?

Proszę pomóżcie

Dziękuję za odpowiedź

Napisano

hej Dawid.. daj foty jak to tam jest skręcane... coś mi się wydaje, że źle śruby kontrujesz na ośce (te od wewnętrznej strony).. i jak dokręcasz później zewnętrzne to wszystko łapie luz.. i się po kilku metrach zaczyna wszystko szamotać po swojemu. 

BTW... 

Zaraz MOD zrobi Ci żart prymaprylisowy i bujnie Ci ten post do śmietnika za nieklamrowy zapis i takie tam... dokonaj edycji.

Napisano

Teraz na dodatek jeżdżąc sobie po okolicy, ściąga mi rower na lewo puszczając kierownice oraz gdy jadę na jednym kole tak samo ściąga mnie na lewą stronę, dodam, że jak przykręcam wszystkie przy tylnym kole śruby na Maxa i potem jedną z nich odkręcam to koło automatycznie uderza w ramę, czy może to być wina "lipnej" ośki?

Jeszcze jedno, jak mam ustawiona zbieżność opony przy suporcie na "okej", to zbieżność opony przy hamulcach V-Brake na górze jest masakryczna, po prostu nie wiem dlaczego tak jest, jak przymierzałem koło po zakupie bez opony to było bardzo dobrze, a teraz naprawdę nie wiem, co się dzieje z tym kołem i w ogóle z tym rowerem że tak skręca, na dodatek opona nie jest dokładnie ułożona na tylnym kole, zdjęcia dodam w przeciągu 20 minut, proszę pomóżcie mi bo już po chwili mi się odechciewa tych rowerów górskich a chciałbym sobie przynajmniej komfortowo pojeździć bajkiem

To jest góra : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e87e5dd7347aee3f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/947e8580b5455822.html

A to dół:         http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ef2d190843167d1.html

Co to może być, czego wina to może być, że na górze inaczej jest koło ustawione niż na dole, przeciez powinny być tak samo ustawione, proszę pomocy

Napisano

ale wiesz co.. nie dales fot samej oski i jak tam jest z tymi srubami.. pewny jestes ze masz komplet tam i niczego nie brakuje? w sumie powienienes miec 6 nakretek.. po 2 od wewnatrz ramy i po jednej na zewnatrz.. te nakretki na zewnatrz zawsze sa na spodzie z nacieciami samokontrujacymi (mysle ze wiesz o co chodzi) czy to jest wolnobieg? bo jesli tak to dodatkowo moga byc jeszcze takie dodatkowe ograniczniki, ktore trzymaja kolo w osi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...