Piehursson Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Pytanie do Was. Przymierzam się do wymiany platform w moim crossie. Najczęściej poruszam się po asfalcie, trasa praca-dom-praca. W weekendy jednak robię trasy mieszane i zjeżdżam z asfaltu (kilkugodzinne wycieczki). Pytanie, przy takim charakterze wykorzystywania roweru który typ pedałów lepiej się sprawdzi? SPD czy SPD-SL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Tylko spd,nawet nie myśl o sl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 A cóże takiego czorciego jest w SL'ach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Dam Ci moje buty jako przykład co jest czorciego w SPD-Sl, co prawda śmigam na lookach ale to praktycznie to samo. Ten system jest dobry tylko na asfalt, ja tam czasem na szosie śmignę po szutrach albo w teren w parku ale nie jest to zbyt wygodne, no i nie dasz rady zbyt wygodnie w tym chodzić. Poza tym szkoda bloku, to tylko plastik. Nawet na miasto czasem jest taka miazga, że już myślalem o przejsciu na SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 konkretna odpowiedź, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Nie ma sprawy, poszukaj tu na forum ludzie polecają pedały, które sami używają i po przeczytaniu opinii na pewno coś Ci przypasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 generalnie swój typ już mam czyli pd-m540 + sh-m088.... muszę jeszcze tylko ostatecznie przemyśleć zakup bo nie wiem co na taką przesiadkę powie moje kolano a raczej pasmo biodrowo-piszczelowe (ITBS), z którym się bujam już od jakiegoś czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 SPD z jednej strony w z drugiej normalna platforma. Jeździłem na takich rok. Niedawno kupiłem tylko spd bo skusiła mnie waga (dużo lżejsze) i w teren nie polecam. Juz zaliczyłem jedną glebę bo nie zdążyłem wypiąć nogi na czas. Shimano a530 powinny się sprawdzić u Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Kolano na pedały raczej nie będzie narzekać, chyba lepiej po prostu lżejsze trasy i dystanse lub przerwać na czas zagojenia się jazdę, tylko ile to potrwa? A co do wypinania się z pedałów, ja nie miałem nigdy problemu, na początku zdarzy się pewnie parę gleb ale idzie się przyzwyczaić, jeżeli jest regulacja to stopniować i będzie git. Z własnego doświadczenia dodam, że nogi z pedałów w sytuacji kryzysowej odruchowo wyrywałem i zawsze zdążyłem się podeprzeć. Jeżeli sytuacja miała miejsce na asfalcie czy betonie to przy moich szosowych blokach kończyło się szpagatem i glębą. Więc od jakiegoś czasu po prostu zawsze przyjmuję na klatę tudzież na biodro każdą glebę bo przynajmniej jest to kontrolowane. Zdarza się to dwa razy do roku ale w tym momencie zawsze patrzy całe miasto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 problem, nie jest z kolanem a z pasmem.... to bardziej złożony problem, który ciągnie się od maja ubiegłego roku a związek ma z moją podstawową aktywnością czyli bieganiem. Gdy zaświtał mi pomysł przejścia na spd poszperałem przy okazji jak mają się własnie spd do problemów z itbs'em no i na dwoje babka wróżyła. To jest ostatnia rzecz, która mnie powstrzymuje przed zakupem. jestem przygotowany na to, że nie jedną glebę po zakupie zaliczę, ryzyko zostało wkalkulowane A co do pedałów typu platforma-spd to jakoś tego nie kupuję Bo to ani dobre spd, ani dobra platforma, takie nie wiadomo co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Racja, nie wklepałem ITBS w google tylko kolano mi się w oczy rzuciło a faktycznie problem leży trochę głębiej. Z tym czy używać to musiałbyś się jakiegoś fizjo poradzić albo zrobić tak na ile się czujesz, że dasz radę. Pozostaje życzyć powrotu do zdrowia i owocnego nawijania kilometrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Kolano na pedały raczej nie będzie narzekać, chyba lepiej po prostu lżejsze trasy i dystanse lub przerwać na czas zagojenia się jazdę, tylko ile to potrwa? A co do wypinania się z pedałów, ja nie miałem nigdy problemu, na początku zdarzy się pewnie parę gleb ale idzie się przyzwyczaić, jeżeli jest regulacja to stopniować i będzie git. Z własnego doświadczenia dodam, że nogi z pedałów w sytuacji kryzysowej odruchowo wyrywałem i zawsze zdążyłem się podeprzeć. Jeżeli sytuacja miała miejsce na asfalcie czy betonie to przy moich szosowych blokach kończyło się szpagatem i glębą. Więc od jakiegoś czasu po prostu zawsze przyjmuję na klatę tudzież na biodro każdą glebę bo przynajmniej jest to kontrolowane. Zdarza się to dwa razy do roku ale w tym momencie zawsze patrzy całe miasto. Zgadza się co do szosy. Kolega ma crossa, wiec może jeździć zimą a na lodzie dużo większy komfort psychiczny gdy ma sie wolne stopy. Przynajmniej ja tak mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.