Skocz do zawartości

[pedały] spd vs. spd-sl do roweru crossowego

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do Was.

Przymierzam się do wymiany platform w moim crossie.

Najczęściej poruszam się po asfalcie, trasa praca-dom-praca. W weekendy jednak robię trasy mieszane i zjeżdżam z asfaltu (kilkugodzinne wycieczki).

Pytanie, przy takim charakterze wykorzystywania roweru który typ pedałów lepiej się sprawdzi? SPD czy SPD-SL?

Dam Ci moje buty jako przykład co jest czorciego w SPD-Sl, co prawda śmigam na lookach ale to praktycznie to samo.

Ten system jest dobry tylko na asfalt, ja tam czasem na szosie śmignę po szutrach albo w teren w parku ale nie jest to zbyt wygodne, no i nie dasz rady zbyt wygodnie w tym chodzić. Poza tym szkoda bloku, to tylko plastik. Nawet na miasto czasem jest taka miazga, że już myślalem o przejsciu na SPD.

s539.jpg

SPD z jednej strony w z drugiej normalna platforma.

Jeździłem na takich rok. Niedawno kupiłem tylko spd bo skusiła mnie waga (dużo lżejsze) i w teren nie polecam. Juz zaliczyłem jedną glebę bo nie zdążyłem wypiąć nogi na czas.

Shimano a530 powinny się sprawdzić u Ciebie.

Kolano na pedały raczej nie będzie narzekać, chyba lepiej po prostu lżejsze trasy i dystanse lub przerwać na czas zagojenia się jazdę, tylko ile to potrwa? A co do wypinania się z pedałów, ja nie miałem nigdy problemu, na początku zdarzy się pewnie parę gleb ale idzie się przyzwyczaić, jeżeli jest regulacja to stopniować i będzie git. Z własnego doświadczenia dodam, że nogi z pedałów w sytuacji kryzysowej odruchowo wyrywałem i zawsze zdążyłem się podeprzeć. Jeżeli sytuacja miała miejsce na asfalcie czy betonie to przy moich szosowych blokach kończyło się szpagatem i glębą. Więc od jakiegoś czasu po prostu zawsze przyjmuję na klatę tudzież na biodro każdą glebę bo przynajmniej jest to kontrolowane. Zdarza się to dwa razy do roku ale w tym momencie zawsze patrzy całe miasto.

problem, nie jest z kolanem a z pasmem.... to bardziej złożony problem, który ciągnie się od maja ubiegłego roku a związek ma z moją podstawową aktywnością czyli bieganiem. Gdy zaświtał mi pomysł przejścia na spd poszperałem przy okazji jak mają się własnie spd do problemów z itbs'em no i na dwoje babka wróżyła. To jest ostatnia rzecz, która mnie powstrzymuje przed zakupem.

jestem przygotowany na to, że nie jedną glebę po zakupie zaliczę, ryzyko zostało wkalkulowane :)

A co do pedałów typu platforma-spd to jakoś tego nie kupuję ;) Bo to ani dobre spd, ani dobra platforma, takie nie wiadomo co :)

Racja, nie wklepałem ITBS w google tylko kolano mi się w oczy rzuciło :P a faktycznie problem leży trochę głębiej. Z tym czy używać to musiałbyś się jakiegoś fizjo poradzić albo zrobić tak na ile się czujesz, że dasz radę.

Pozostaje życzyć powrotu do zdrowia i owocnego nawijania kilometrów :)

Kolano na pedały raczej nie będzie narzekać, chyba lepiej po prostu lżejsze trasy i dystanse lub przerwać na czas zagojenia się jazdę, tylko ile to potrwa? A co do wypinania się z pedałów, ja nie miałem nigdy problemu, na początku zdarzy się pewnie parę gleb ale idzie się przyzwyczaić, jeżeli jest regulacja to stopniować i będzie git. Z własnego doświadczenia dodam, że nogi z pedałów w sytuacji kryzysowej odruchowo wyrywałem i zawsze zdążyłem się podeprzeć. Jeżeli sytuacja miała miejsce na asfalcie czy betonie to przy moich szosowych blokach kończyło się szpagatem i glębą. Więc od jakiegoś czasu po prostu zawsze przyjmuję na klatę tudzież na biodro każdą glebę bo przynajmniej jest to kontrolowane. Zdarza się to dwa razy do roku ale w tym momencie zawsze patrzy całe miasto.

Zgadza się co do szosy. Kolega ma crossa, wiec może jeździć zimą a na lodzie dużo większy komfort psychiczny gdy ma sie wolne stopy. Przynajmniej ja tak mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...