Skocz do zawartości

[u-lock] gdzie zamontować

temen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupilem w końcu u-locka, kryptonite new york std i zastanawiam się jak go zamontować. w ramie mieści się, ale gdy włoże bidon to już nie. 

Tylne widełki są wykrzywione, więc też średnio pasuje - geometria G2 superflya.. ;) 

Bidon mam obecnie na podsiodłówce, udało mi się zmieścić część u-locka (tą z zamkiem) jeszcze w trójkącie ramy - ale koniec rury u-locka wystawał obok ramy roweru i jak się przekonałem - co jakiś czas uderzył o ramę, a tego wolałbym uniknąć.

Zastanawiam się czy nie kupić jakiejś torby typu: http://www.aliexpress.com/item/Black-Cycling-Bike-Bicycle-Multifunction-handlebar-Bag-Waist-Bag-Shoulder-Bag/913134804.html

A póki co macie może pomysł?

Napisano

A może zamek uloka pod siodełkiem zaczepiony np na rzepach i spięty na dole przy widelkach? Nad takim rozwiązaniem myślę bo nie mogę się zdecydować ulock czy łańcuch.

Napisano

Taaa a może przyczepke? Trzeba pokombinowac z tymi zapieciami albo samemu zrobić odpowiedni. Trochę wyobraźni i chęci i można cos stworzyć żeby przypiąć podkowę

Napisano

A może zamek uloka pod siodełkiem zaczepiony np na rzepach i spięty na dole przy widelkach? Nad takim rozwiązaniem myślę bo nie mogę się zdecydować ulock czy łańcuch.

Może, chociaż na razie spróbuje jednak użyć mocowania od kryptonite i do tego ewentualnie jakiś rzep czy coś po drugiej stronie ulocka. 

Napisano

@rowerzysta01, na post dziobolka trafiałem już 4 razy chyba. :) Nie mogłem się dopatrzyć jaki ma "uchwyt", coś z metalowego sklepu czy innej castoramy, ale nie wiem co dokładnie. 

Widziałem w sieci kilka sposobów różnych, ale wiele z nich nie pasuje mi z uwagi kształt ramy. Oraz zapytałem licząc na coś innego - źle się wyraziłem ewidentnie. 

Liczyłem po cichu, że ktoś mi powie: 

1) jakich miejsc unikać/jakie są preferowane by nie zaburzać prowadzenia roweru (zakładam że 2kg powieszone w nieodpowiednim miejscu może trochę zmienić prowadzenie)

2) jak można zamontować ulocka trochę pewniej, czym dla mnie jest pewniej: najlepiej na uchwycie fabrycznym lub dorobionym, a do tego jeszcze złapać z drugiej strony czymś by ulock był trzymany i stabilizowany w 2 miejscach.

Fabrycznym uchwytem kryptonita zamontowałem najpierw na dolnej ramie - obijał się o górną.

Teraz zamontowałem na sztycy z tyłu - wydaje się ok, ale zobaczę jak zrobię więcej kilometrów. :)

Przykładając u-locka również wydaje się, że Twoje mocowanie pasuje na styk, jeśli sztyca się nie sprawdzi to sprawdzę - chociaż może brakować mi tych 2cm potrzebnych na wsunięcie ulocka.

Napisano

@temen

Jesli wisi na ramie to nie ma znaczenia, no chyba ze zamontujesz na kierownicy i będziesz jechał bez trzymanki, ale tak na serio to nie masz sie co obawiać

mozna tez taki uchwyt dokupić:Transit H-Bar Carrier

ewentualnie dodatkowo jakimś długim rzepem przymocować

Napisano

Zamontować takiego u-locka w standardowym miejscu bidonu, to dobry pomysł czy może się to jakoś źle skończyć?(drgania sprawią, że się odczepi, zwłaszcza że "leży" na ramie itp.)

• Mod Team
Napisano

Tia.. ja te wszystkie rozterki rozwiązałem zamontowaniem u-locka w plecaku, cała reszta to dla mnie pomyłka, bo się grubo telepał :\ (taki urok kryptonite)

• Mod Team
Napisano

Jaki model? Probowalem tak z kryptonite new york std i eco4 std i  jak dla mnie są na to ciut za duże i za ciężkie :o

Napisano

Do spodni? Bez sensu. Równie dobrze można jako brelek do kluczykow albo taki dzyndzel do komórki.

Przerobilem zaczep i zapinam kopyto pod siedzeniem a dol na rzepie do ramy i jest ok.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nie pamiętam w jaki sposób na ten filmik na YT trafiłem (może i gdzieś na tym forum bym link), ale sobie zrobiłem screenshota takiego rozwiązania:

i5nOnu5.png

Takie coś wykonać raczej każdy by potrafił. Sam myślę nad zamówieniem taśm parcianych i rzepów na allegro i pokombinowaniu.

Napisano

Też z tym miałem zagwozdkę, jak gdzieś jechałem bez plecaka lub torby. W skrajnych przypadkach brałem plecak żeby przewieźć U-locka :icon_confused: Po zaczepieniu do fabrycznego mocowania kryptonite strasznie hałasował, próbowałem też wozić luzem na ramie wskutek czego lekko obiłem sobie lakier na ramie. :wallbash:
W końcu znalazłem to http://urbanexperimentmanufacture.blogspot.com/2010/12/urban-u-lock-holder.html i powiem że daje radę jeśli jedziesz bez plecaka/torby na ramię. To właśnie taki pasek z rzepami. Dałęm za to chyba 20 zł jakiś rok temu. Szybki dostęp, wygodniejsze niż zakładanie za pasek od spodni. Szerokość można regulować. Mi zdecydowanie odpowiada. Podejrzewam że ten patent z co podał E1mill też by można z tym zrobić. Wpisz jeszcze w google "u-lock holder" i weź grafikę: dużo różnych patentów często własnej roboty, można pokombinować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...